Zimbabwe-koalisjon, sosialister eller mindretallsregjering – kaos i Thüringen før delstatsvalget 27. oktober

AfDs oppslutning gjør at ingen reelle regjeringsalternativer ligger an til å få flertall ved valget i slutten av oktober. 

Skrevet av Tobias Eid Barland. 

(tyskpolitikk.no): 27. oktober går en liten andel av tyskere til valgurnene. Årets siste delstatsvalg står for tur.

I Bremen, Sachsen og Brandenburg har folket allerede valgt nye representanter til det regionale delstatsparlamentet.

Nå står Thüringen for tur, et relativt befolkningsfattig bundesland, som sammen med Brandenburg og Sachsen er én av delstatene som ligger i gamle øst, og som var en del av Øst-Tyskland frem til gjenforeningen i 1990.

I Thüringen ligger byer som Erfurt, Eisenach, Gera, Jena og Weimar. Per 2019 bor det i overkant av to millioner mennesker i den østtyske delstaten.

Les mer: Dette må du vite om tyske delstatsvalg.

Les mer: – AFD, et østtysk problem. 

Beholder Die Linke makten?

Etter valget i 2014 ble Bodo Ramelow ministerpresident i Thüringen – den første og foreløpig eneste i det gjenforente Tyskland fra partiet Die Linke. Nå, fem år senere, er Ramelow klar for gjenvalg og stiller som venstrepartiets toppkandidat i Thüringen.

Den populære politikeren kan likevel ikke ta seieren på forskudd. Til tross for at sosialistene scorer best på meningsmålingene, ligger Ramelows regjerende koalisjon med SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschland) og Die Grünen an til å miste flertallet.

Den sittende ministerpresidenten er likevel lunken til en eventuell utskifting av samarbeidspartnere:

– Jeg kjemper for rød-rød-grønn. (Die Linke, SPD og Die Grünen red.anm.) Og jeg er veldig
sikker på at vi også greier det, slår Ramelow fast i et intervju med Berliner Morgenpost.

Tysklands første «Zimbabwe-koalisjon»?

Alt tyder på at både CDU (Christlich Demokratische Union) og SPD i Thüringen kommer til å gå betydelig tilbake. Dette følger i så fall trenden fra valgene i både Sachsen og Brandenburg. Men der sosialdemokratene kjenner kniven på strupen og målinger under ti prosent, er kristendemokratene fortsatt håpefulle om å kunne kapre ministerpresidentposten i den lille delstaten i gamle øst.

Ettersom deres førstekandidat Mike Mohring avfeier samarbeid med både Die Linke og AfD (Alternative für Deutschland), gjenstår kun ett realistisk koalisjonsalternativ: et samarbeid mellom CDU, SPD, Die Grünen og FDP.

Tyske medier, som gjerne tyr til flagg som fargereferanse, har døpt samarbeidet en «Zimbabwe-koalisjon», grunnet den sort-rød-grønn-gule sammensetningen av partier.

Aldri har alle fire regjert sammen tidligere, men det forblir Mohring og CDUs mulighet til å kapre makten. Det eneste problemet? Heller ikke «Zimbabwe-koalisjonen» får flertall på meningsmålingene.

Problemet AfD og Björn Höcke

Vanskelighetene med å stable på beina et styringsalternativ med over halvparten av stemmene i ryggen, kan i hovedsak forklares med Alternative für Deutschlands fremgang blant befolkningen i Thüringen.

Partiet på ytre høyrefløy snitter for tiden godt over tjuetallet på målinger i delstaten, likevel virker få av de andre partiene å være interessert i å ta i AfD med ildtang.

En bidragsyter til dette er nok at den svært kontroversielle Björn Höcke stiller som AfDs toppkandidat i Thüringen. Höcke tilhører partiets høyrefløy og har en rekke ganger skapt rabalder i tyske medier.

For eksempel har han kalt Holocaust-monumentet i Berlin et «skammens minnesmerke», og nylig krevde Höcke å få starte et intervju om igjen, etter å ha blitt konfrontert med det faktum at partikolleger ikke greide å avgjøre om oppleste passasjer stammet fra Höckes penn eller Adolf Hitler «Mein Kampf». Internt i AfD har det allerede blitt forsøkt å utestenge den omstridte politikeren fra partiet, men uten hell.

Politiske tabuer må muligens brytes

At enten den sittende rød-rød-grønne koalisjonen eller «Zimbabwe»-alternativet til Mike Mohring får flertall i parlamentet etter delstatsvalget om under en måned, er langt ifra umulig.

Dersom så ikke skjer, er det sannsynlig at tyske politiske tabuer må brytes i Thüringen etter 27. oktober. Om det så er i form av en koalisjon mellom Die Linke og CDU, en mindretallsregjering eller – det mest kontroversielle av dem alle – et samarbeid med AfD.

Foto: Plenarsalen i delstatsparlamentet i Erfurt, Thüringen. https://www.flickr.com/photos/gruenethl/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

2 thoughts on “Zimbabwe-koalisjon, sosialister eller mindretallsregjering – kaos i Thüringen før delstatsvalget 27. oktober

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: