Youtuber gikk i strupen på CDU

Krass kritikk mot regjeringspartiene skal ha sørget for sjokkbølger blant yngre velgere. 

(tyskpolitikk.no): 18. mai, kort tid før Europavalget 26. mai i år, publiserte 26 år gamle Rezo en Youtube-video med tittelen «Ødeleggelsen av CDU» (Christlich Demokratische Union).

– I denne videoen skal jeg vise hvordan CDU-politikere lyver, hvordan de mangler grunnleggende kompetanse til jobben, hvordan politikken deres strider mot tydelige ekspertuttalelser, hvordan de åpenbart deltar i ulike krigsforbrytelser, hvordan de bruker propaganda og usannheter mot den unge generasjonen, hvordan de rike har tjent stadig mer og alle andre har tapt stadig mer med politikken deres de siste tiårene, og at ifølge ekspertmeningene til tusener av tyske vitenskapsmenn, ødelegger CDU livene og fremtiden vår.

Slik innleder youtuberen den nesten 55 minutter lange videoen, der han utdyper og kritiserer Merkels parti og andre partiers politikk på ulike felt. Rezo viser til en rekke referanser som består av andre Youtube-videoer og Wikipedia, men også tyske og internasjonale medier, samt vitenskapelige studier.

«Ødeleggelsen av CDU» rakk å få flere millioner visninger før valget. Videoen skapte stor oppsikt og debatt i Tyskland og fanget oppmerksomheten til sentrale politikere.

i skrivende stund har hele 15 millioner mennesker sett videoen “Die Zerstörung der CDU”.

Kritiseres for unøyaktigheter og kildebruk

Marian Bracht, medlem i den nasjonale partiledelsen til CDU, beskylder influenseren for å ha gjort unøyaktige eller uryddige undersøkelser.

CDUs generalsekretær Paul Ziemiak kritiserer Rezos bruk av kilder og kaller referansene «en blanding av mange pseudo-fakta», og innvender at man ikke kan «gi enkle svar på komplekse spørsmål».

Dessuten publiserte det kristendemokratiske partiet et åpent brev på sine nettsider som svar.

– Mange mennesker har snakket om Youtube-videoen din de siste dagene. Den setter kritikkpunktene på spissen og forkorter for å provosere. Det er ingenting nytt i den politiske samtalen – spesielt ikke i valgkamp.

Slik lyder innledningen til brevet, som har fått tittelen «Hvordan vi ser saken» og presenterer motargumenter og CDUs egne referanser.

Regjeringspartner SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands), som også ble kritisert av Rezo, tok langt på vei parti med kritikeren i en Youtube-video der generalsekretær Lars Klingbeil, ungdomspartileder Kevin Kühnert samt representant i Europaparlamentet Tiemo Wölken svarer på kritikken.

– Som generalsekretær i SPD kan jeg si dere at vi har store konflikter med unionspartiene [CDU og søsterpartiet CSU], for eksempel når det kommer til klimapolitikk. Klimapolitikken er et av de viktigste prosjektene våre dette året og vi ser hvor lite ambisiøse mange i unionspartiene er, sier Klingbeil.

CDU-leder Annegret Kramp-Karrenbauer har ikke direkte kommentert kritikken til Rezo, men har stilt spørsmål ved om det bør finnes regler for ytringer og opprop på internett under valgkamper. For det har partilederen fått skarp kritikk av stemmer som oppfatter det som et angrep på ytringsfriheten. «CDU oppdager internett» rapporterte der Spiegel i sin oppsummeringen av nyhetsbildet morgenen 28. mai.

Rezo-effekten

Kristendemokratene ble igjen størst i Tyskland i Europavalget, men fikk et skuffende valgresultat på 28,9 prosent av stemmene, som er et fall på 6,4 prosentpoeng fra resultatet i 2015. Klimapartiet die Grünen opplevde derimot en økning på 9,8 prosentpoeng til 20,5 prosent.

Nedturen til unionspartiene CDU og CSU, og oppturen til die Grünen, har fått medier til å spørre seg om en «Rezo-effekt» fant sted i valget. Rezo-effekten innebærer at «Ødeleggelsen av CDU» skal ha rørt ved særlig unge velgere og forårsaket nederlaget til partiet.

Kramp-Karrenbauer mener at meningsdannelse på internett, herunder «Ødeleggelsen av CDU», er ansvarlig for det dårlige valgresultatet til partiet.

Rezo selv tror imidlertid ikke på noen Rezo-effekt.

– Valgresultatet er i likhet med suksessen til videoen min bare et symptom, sier influenseren om rollen til videoen.

Rezo forklarer at CDU har mistet de unge velgerne, og peker på internett- og klimapolitikken deres som eksempler på årsaker.

Youtuberen avviser også anklager som er fremmet om at videoen skal være et betalt kampanjebidrag. Ikke noe parti, foretak eller organisasjon skal stå bak «Ødeleggelsen av CDU».

Det finnes for øvrig ingen indikasjon på noen merkbar Rezo-effekt i meningsmålingene. Fra 18. mai og inn i valget 23. – 26. mai viste målingene omtrent 29 prosent oppslutning til CDU og CSU.

Skal lære moderpartiet om internett

I Hessen vil ungdomspartiet Junge Union ta ansvar og støtte moderpartiet CDU med å nå unge og potensielle velgere bedre gjennom internett. Det kunngjør ungdomspolitikeren Sebastian Sommer.

– Vi må først av alt begynne å kommunisere riktig på internett. Når man svarer på videoen til youtuberen Rezo med et ellevesiders skriv, da har man ikke forstått hvordan internett fungerer, sier 25-åringen.

Sommer ble nylig valgt til ny leder i Junge Unions delstatsorganisasjon i Hessen.

– Det kan ikke skje oss igjen at vi som parti er så hjelpeløse som vi var etter Rezo-videoen. Det vekket alle. Vi er unge, vi forstår internett og vi skal bli den drivende kraften for å lære CDU det.

Den nyvalgte lederens mener at det må være ungdomsorganisasjonens oppgave å henvende seg til den digitale generasjonen på vegne av kristendemokratene. Partiet trenger større troverdighet og en sterkere tilstedeværelse på nettet.

– Unge mennesker holder seg ikke lenger oppdatert gjennom nyhetskanaler, men i økende grad på sosiale medier. Derfor må vi i Junge Union spre budskapet vårt der, fortsetter ungdomspolitikeren.

Sommers kritikk av moderpartiets kommunikasjon begrenser seg imidlertid ikke bare til den mangelfulle forståelsen av digitale kanaler. Den unge politikeren mener at CDU bare har vært reaktive i forhold til politikken de siste ukene.

– Til slutt må vi begynne å sette dagsorden selv igjen.

Foto: Skjermdump Youtube “Die Zerstörung der CDU”.

Erlend F. Aalbu

Erlend F. Aalbu er skribent for tyskpolitikk.no. Han var utvekslingsstudent ved Universität Mannheim i 2014 og praktikant ved Norsk-tysk handelskammer i 2015. Han er siviløkonom fra NHH og jobber til daglig med IT-løsninger i energibransjen.

One thought on “Youtuber gikk i strupen på CDU

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: