Vil teste opptil 200 000 per dag

I kampen mot koronaviruset ønsker det tyske innenriksdepartementet å teste borgere i hopetall. Men det er lettere sagt enn gjort.

(tyskpolitikk.no): Som i store deler av verden dominerer koronaviruset den tyske dagsordenen.

Riktignok er forbundsrepublikken enn så lenge svakere rammet enn land som Italia og Spania. Men med nesten 600 dødsfall samt over 65 000 bekreftede smittetilfeller, befinner også Tyskland seg i en høyst dramatisk situasjon.

Omfattende tiltak er satt inn for å begrense spredningen: skoler og barnehager, barer og frisørsalonger, alt holdes stengt i kampen mot det dødelige viruset. Sosial kontakt skal holdes ved et minimum, offentlige møter med flere enn to personer er forbudt.

Men det er ikke bare tomme gater og avlysing av fredagspilsen som bidrar til å stanse den raske spredningen.

Over hele verden strever forskere og statsledere i en svært uoversiktlig situasjon. Mye er uvisst om viruset. Men mest av alt er det ett tall man ønsker å vite, nemlig hvor mange som egentlig er smittet. Dette er avgjørende for å vite hvilke tiltak som faktisk hjelper.

Derfor ønsker krefter i tyske myndigheter nå å teste så mange som mulig, så raskt som mulig, for det dødelige viruset.

«Teste for å være i forkant»

I et internt notat fra innenriksdepartementet, gjengitt i tyske medier, blir et scenario tegnet opp der regjeringen raskt skal få kontroll på spredningen av viruset, ved hjelp av omfattende testing i et høyt tempo.

Man skal ikke lenger teste «for å bekrefte», men «for å være i forkant». Håpet er at økt kapasitet skal gi mulighet til å teste 50 000 mennesker per dag om en ukes tid og opp til 200 000 ved slutten av april.

Sør-Korea skal være forbildet for den ambisiøse strategien – men også Island har begynt å ta prøver av mennesker tilsynelatende uten symptomer, og er blitt landet som tester flest per innbygger. Folkehelseinstituttet har signalisert at man vil forsøke det samme i Norge.

«Sør-Korea hadde en avgjørende fordel»

Å teste mennesker for koronaviruset i et slikt omfang det tyske innenriksdepartementet skisserer, er riktignok ikke kun et spørsmål om vilje og penger.

Evangelos Kotsopoulos, sjef for landets største forbund av laboratorier, peker i et intervju med ZEIT Online på grunnleggende begrensninger for hvor mange mennesker man kan teste.

For det første er man avhengig av kompetent personal. Allerede nå arbeider leger, vitenskapsmenn og assistenter døgnet rundt i hverdag og helg med å behandle smitteprøver.

For det andre behøver man spesielle apparater som leveres av industrien. Det finnes kun fem til seks større leverandører av disse, og for øyeblikket er etterspørselen enorm, ettersom andre land også skrur opp testkapasiteten.

«Sør-Korea hadde en avgjørende fordel. De testet på et tidspunkt der få andre land gjorde det. Nå må ressursene fordeles over hele verden», sier Kotsopoulos.

Med andre ord er det mulig for Island å teste store deler av befolkningen på et par hundre tusen innbyggere, men heller utfordrende for EUs mest folkerike land.

Foto: Skjermdump https://www.youtube.com/watch?v=QOBhBxQ7C9c

Tobias Eid Barland

Tobias Eid Barland er skribent for tyskpolitikk.no. Han studerer historie og statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-Universität Freiburg, og har tidligere bodd i Berlin. Tobias har også skrevet om Tyskland for nettstedet iEuropa.no.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: