Vil kutte russisk gasskabel

Manfred Weber: – Dersom jeg blir valgt, skal jeg gjøre alt jeg kan for å blokkere “Nord Stream 2”.

(tyskpolitikk.no): Klar tale fra tyskeren som er storfavoritt til å ta over jobben som kommisjonspresident i Den europeiske union etter Europavalget 23. til 26. mai.

“Nord Stream 2” er en 1230 kilometer lang gasskabel, som legges på havbunnen mellom Greifswald i Tyskland og Vyborg i Russland. Den gigantiske ledningen er allerede halvferdig, og skal etter planen være i drift før 1. januar 2020.

Gasskabelen har allerede sørget for trøbbel i det europeiske samarbeidet. Til nå har Ukraina og Polen tjent gode penger på russiske kabler til lands. Dersom tyskerne overtar handelen til havs, er østeuropeerne redde for å miste inntekter, såvel som et effektivt pressmiddel overfor Vladimir Putin. 

Den franske presidenten Emmanuel Macron har støttet sine polske og ukrainske kolleger, og valgt en tøff tone overfor Angela Merkel og hennes regjering, som fortsatt stiller seg bak prosjektet.

På tross av konflikt så det likevel ut til at de europeiske stormaktene ble enige. I forbindelse med utarbeidelsen av et EU-direktiv for import av gass skal Tyskland langt på vei ha fått viljen sin, som blant annet innebærer at tyske myndigheter, og ikke EU-organer, skal forvalte avtalen med det russiske selskapet Gazprom. 

Med sitt ønske om å blokkere Nord Stream 2 gir Manfred Weber nytt liv til en diskusjon de fleste anså for å være død.

Les mer: Gasskabel til besvær. 

Spitzenkandidaten Weber

I Tyskland representerer Weber det kristenkonservative partiet CSU (Christlich Soziale Union), det bayerske søsterpartiet til Angela Merkels nasjonale CDU (Christlich Demokratische Union). Partiene har langt på vei sammenfallende politikk, selv om bayerske CSU antagelig er hakket mer konservative enn nasjonale CDU.

I Europa representerer 46 år gamle Weber Europaparlamentets største partigruppe EPP (European Peoples Party). Både CDU og CSU er en del av partigruppen EPP, sammen med partier som spanske Partido Popular, de franske republikanerne, svenske Moderaterna, østerrikske ÖVP og italienske Forza Italia.

For første gang har de største partigruppene aktivt valgt egne spitzenkandidater (egne toppkandidater frem mot valget), et fenomen mange ønsker skal bidra til økt oppmerksomhet rundt Europavalget. I 2014 var valgdeltakelsen på fattige 42 %.

Dersom EPP vinner valget, og dermed får bestemme hvem som skal lede kommisjonen (EUs regjering), er det nettopp Weber som vil få jobben som kommisjonens president. 

Med sine uttalelser om stans av Nord Stream 2 har 46-åringen fra Bayern gitt mange europeiske politikere håp om at tyske myndigheter til slutt må endre kurs. Samtidig er det også nok av dem som mistenker at Webers uttalelser ikke er mer enn tomme valgkampløfter.

Les mer: Webers visjon for Europa.

Regjeringen fortsetter arbeidet

Talspersoner fra Merkels kontor har bekreftet overfor Deutsche Welle at den tyske regjeringen fortsatt står bak Nord Stream 2-prosjektet. Med andre ord har ingenting endret seg etter Webers uttalelser.

Den tyske regjeringens holdning til Nord Stream 2 forblir uendret, fortalte pressetalsperson Ulrike Demmer til pressen onsdag 24. april. 

Demmer klargjorde videre at Webers uttalelser kom som representant for EPP, og at den tyske regjeringen derfor ikke kunne gi ytterligere informasjon om Europa-politikerens kommentarer.

Fokuset til Merkels regjering har først og fremst vært at gigantprosjektet er lønnsomt, ikke bare for Tyskland, men også for resten av det europeiske energimarkedet. 

De siste ukene og månedene har klimakrisen fått stadig større oppmerksomhet i tyske medier. Myndighetene har bevisst benyttet seg av oppmerksomheten til å kalle “Nord Stream 2” et klimatiltak, med begrunnelsen at russisk gass er nødvendig for å fase ut de mange tyske kullkraftverkene.

Tomme ord?

EU-kommisjonen er organet innad i unionen som kan initiere lovgivning. Dersom Weber ender opp som president for kommisjonen, vil han derfor ha det øverste ansvaret for alle forslag om nye forordninger og direktiver.

CSU-politikeren vil med andre ord kunne få muligheten til å initiere EU-lovgivning som gjør det umulig for Gazprom å operere Nord Stream 2. For at et slikt forslag skal ende som et bindende EU-vedtak er Weber avhengig av at både Europaparlamentet og det såkalte ministerrådet sier “ja”.

Her ligger mye av grunnen til at det ikke er mange som er nevneverdig redde for at Weber skal klare å sette en stopper for økt gassimport fra Russland. Meningsmålinger viser at Webers partigruppe, EPP, ser ut til å miste en hel del velgere. Samtidig vil høyrepopulistene, og de mange EU-kritikerne rundt om i Europa, få økt oppslutning.

EPP må med andre ord søke hjelp for å danne flertall for blokkade av Nord Stream 2. Hverken til høyre eller venstre for den konservative partigruppen ser det foreløpig ut til å være mange av de som ønsker å si “ja” til Webers forslag. 

Dersom forslaget får sin velsignelse av parlamentet må uansett ministerrådet også si “ja”. I ministerrådet sitter representanter fra alle medlemslandenes regjeringer.

Ifølge Die Zeit er ikke tyskerne alene om å ha økonomiske interesser i Nord Stream 2. Fra europeisk side drives prosjektet av et nederlandsk, et østerriksk, et britisk og til og med et fransk selskap, i tillegg til de to tyske. Det er med andre ord god grunn til å tro at også andre nasjoners myndigheter vil stille seg på tyskernes side, som i ytterste konsekvens vil si at et forslag kan stoppe i ministerrådet.

Den rutinerte EU-politikeren Manfred Weber er naturligvis fullstendig klar over den vanskelige veien frem mot en endelig blokade av Nord Stream 2. Mye taler derfor for at ordene er ganske så tomme, og at Webers plan først og fremst har vært å skape blest rundt hans eget navn, i forkant av Europavalget 23. til 26. mai, noe han langt på vei har klart.

Foto: https://www.flickr.com/photos/eppofficial/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: