– Vi har mye å takke Merkel for

Tilknytningen til Angela Merkel kan bli Kramp-Karrenbauers bane. Suksessoppskriften fra Saarland kan likevel redde partiledervervet.

(tyskpolitikk.no): Med én måned igjen til det avgjørende landsmøtet i Hamburg 6-7 desember la generalsekretær Annegret Kramp-Karrenbauer frem sin fremtidsvisjon for CDU (Christlich Demokratishe Union) onsdag formiddag.

Med gjennomgående forsonende og moderat retorikk tok 56-åringen til ordet for en avmålt prosess, hvor partiet samlet konsentrerer om hvilke veivalg de ønsker å ta.

– Jeg fører ingen valgkamp mot noen andre. Jeg legger kun frem et forslag til partiet om hvordan neste kapittel kan se ut, noe medlemmene må bruke de neste ukene på å vurdere, fortalte den tidligere ministerpresidenten til pressen. 

Mandag 29. oktober offentliggjorde Angela Merkel at hun ikke stiller til gjenvalg som kristendemokratenes partileder ved årets landsmøte. Derimot ønsker kvinnen som har ledet partiet i 18 år å forbli kansler inntil neste forbundsdagsvalg i 2021.

Siden den gang har ytterligere to fremtredende CDU-politikere offentliggjort sine kandidaturer; helseminister Jens Spahn og tidligere parlamentarisk leder Friedrich Merz.

– Vi har mye å takke Merkel for

Annegret Kramp-Karrenbauer, ofte kalt AKK, brukte onsdagens pressekonferanse til å takke Angela Merkel for sitt arbeid for både parti og land de siste 18 årene.

– Merkel avskjed er slutten på en æra, en æra som har gitt meg mange erfaringer, og som jeg i stor grad forbinder med Angela Merkel. 

Av mange regnes AKK som Merkels eneste mulighet til å kunne forbli kansler frem til forbundsdagsvalget i 2021, da det er lite trolig at kansleren vil klare å samarbeide med et parti styrt av enten Merz eller Spahn.

På pressekonferansen svarte ikke generalsekretær Kramp-Karrenbauer entydig på om hun vil støtte en regjering ledet av Merkel frem til 2021, noe heller ingen av de øvrige kandidatene uttrykkelig har gjort.

Etter elendige valgresultater i delstatene Bayern og Hessen i oktober skriker stadig flere etter endringer innad i CDU. At Annegret Kramp-Karrenbauer har hatt jobben som generalsekretær siden mars taler antagelig ikke i hennes favør. 

Gjentatte støtteerklæringer til Angela Merkel og hennes arbeid på dagens pressekonferanse understreket nok manges frykt om at AKK kan bli Merkel volum to.

Det har allerede dukket opp plakater med “Kramp-Karrenbauer muss weg” på høyreradikale demonstrasjoner, som spiller på slagordet “Merkel muss weg”, aktivt brukt av ytre høyre siden 2015. (muss weg = må gå/bort).

Digitalisering, indre sikkerhet og miljø

AKK la likevel ikke skjul på at mye må endres for at partiet skal bringes tilbake til gamle høyder. På litt over 40 minutter fikk kristendemokraten fra vest både poengtert hvilke politiske emner hun mener er viktigst, og hvordan CDU må jobbe for å nå sine mål.

Hovedfokuset ble lagt på digitalisering, indre sikkerhet, og miljø.

Som ventet fikk klimaspørsmålet plass blandt generalsekretærens prinsipale prioriteringer. På siste nasjonale meningsmålinger fra FORSA får miljøpartiet Die Grünen så mye som 24 % av stemmene, kun tre fattige prosentpoeng mindre enn den kristendemokratiske unionen.

De neste ukene vil vise i hvilken grad Kramp-Karrenbauer vil bruke klimaspørsmålet for å nå ut til sine partikolleger. Med en miljøvennlig profil vil hun klart skille seg fra sine konkurrenter Merz og Spahn. 

Det samme gjelder innvandring, et tema kvinnen fra Saarland selv ikke valgte å bringe på banen under dagens pressekonferanse. Etter spørsmål fra salen kunne AKK likevel fortelle at hun er for en europeisk løsning, og at problematikken fortjener saklig og god debatt, ikke skarpe, innholdsløs kritikk basert på fremmedfrykt.

Flere ganger under pressekonferansen gjentok Kramp-Karrenbauer at det viktigste likevel er å bringe partiet nærmere beslutningene som tas av regjeringen. Med erfaring som generalsekretær og ministerpresident mener 56-åringen at hun er godt rustet til å få gjennomslag for den politikken CDU ønsker å prioritere.

Suksessoppskrift fra Saarland

Onsdagens konferanse ble som seg hør og bør avholdt i delstaten Saarlands representasjonskontorer i Berlin, et lite steinkast fra stedet hvor Adolf Hitler angivelig skal ha tatt sitt liv 30. april 1940.

I 2011 overtok Kramp-Karrenbauer jobben som ministerpresident etter Peter Müller, som gikk av for å ta sete i forfatningsdomstolen i Karlsruhe. Siden den gang har hun vunnet to valg, noe som antagelig vektlegges av mange CDU-medlemmer når kampen om ledervervet skal avgjøres i desember. 

AKK fikk særlig stor oppmerksomhet for valgseieren i mars 2017, hvor det ble bråstopp for det fryktede Martin Schulz-toget som tok det sosialdemokratiske partiet SPD med storm gjennom vinteren.

Hypen rundt den tidligere europapolitikeren Martin Schulz ville mest sannsynlig stoppet uansett. Likevel er det mange som gir Kramp-Karrenbauer mye av æren for å gi resten av partiet vind i seilene frem mot forbundsdagsvalget 24. september 2017, hvor kristendemokratene, på tross av betydelig velgerflukt, økte avstanden til hovedkonkurrenten SPD.

Ved det nevnte delstatsvalget i Saarland fikk CDU over 40 % av stemmen. Siden den gang har hverken CDU eller CSU (søsterpartiet i Bayern) maktet å få tilsvarende oppslutning.

Mange krysser fingrene for at AKK skal kunne ta med seg den saarlandske suksessoppskriften til Berlin, slik at CDU kan gjenerobre velgermassene og igjen bli det folkepartiet det en gang var.

Foto: https://www.flickr.com/photos/151691008@N06/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: