Vaksineplikt til besvær

Meslinger er på fremmarsj i Tyskland. Nå vil regjeringen ta grep.

(tyskpolitikk.no): Viruset har vært så godt som utryddet i flere europeiske land. Nå er det igjen på frammarsj, også hos våre tyske venner. Fra 2016 til 2017 nærmest tredoblet antall meslingsmittede seg i landet.

I flere byer og landsbyer frykter de tyske myndighetene nå lokale epidemier. Flere tar til orde for å innføre en vaksineplikt mot sykdommen.

– Etter mitt syn er det hensiktsmessig å innføre en vaksineplikt i offentlige institusjoner, uttalte nylig Tysklands helseminister Jens Spahn. CDU-politikeren (Christlich Demokratische Union) ønsker i første omgang å innføre plikten for skoler, barnehager og legepersonell.

Han er en av stadig flere som er bekymret for det stadig voksende antallet meslingsmittede.

Nylig erklærte verdens helseorganisasjon (WHO) vaksinemotstandere som en global helsetrussel.

Kristendemokratene er splittet i synet på innføringen av en vaksineplikt. Nylig uttalte partiets parlamentariske helsetalskvinne Karin Maag seg negativ til et slikt tiltak. Karl-Josef Laumann, partiets helseminister i landets mest folkerike delstat Nordrhein-Westfalen, er imidlertid mer positiv.

En dødelig sykdom

Meslinger er et svært smittsomt og dødelig virus. Særlig for spedbarn, som er for unge til å vaksineres, kan sykdommen føre til alvorlige hjerneskader og i verste fall dødsfall.

– Fordi mange foreldre knapt opplever meslingutbrudd lengre, undervurderer mange faren og blir slepphendte, uttalte nylig Martin Friede fra WHOs fagavdeling for vaksinasjon.

I flere tilfeller dreier det seg altså om latskap og uvisshet. Men også hardnakkede vaksinemotstandere er en del av utfordringen.

– Å kjempe seg gjennom en meslingeinfeksjon uten vaksine for å styrke eget immunforsvar er fatalt, sier leder for det føderale opplysningsinstituttet for folkehelse (BzGA) Heidrun Thaiss.

Omstridt tiltak

Helseminister Spahn er ikke alene om å ville innføre en nasjonal vaksineplikt. Også familieminister Franziska Giffey fra regjeringspartner SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands) er positiv.

– Staten må handle når risikoen i skoler og barnehager er stor, og når problemet ikke kan løses på andre måter, uttalte 40-åringen.

Noe overraskende har også liberale FDP (Freie Demokratische Partei) uttalt seg positivt om å innføre en vaksineplikt.

Ironisk nok er det die Linke og die Grünen, som vanligvis er positive til statlige inngrep, som er mest kritiske til å innføre en slik plikt.

– Foreldrenes egen selvbestemmelsesrett må gjelde, uttalte nylig die Linkes helseekspert Harald Weinberg.

Heller ikke de faglige instansene er enige om innføring av en plikt er et hensiktsmessig tiltak.

Mens presidenten for forbundet for barne- og ungdomsleger Wolfram Hartmann er kritisk til allmenn vaksineplikt, ser presidenten for det nasjonale legeforbundet Frank Ulrich Montgomery det som nødvendig fra et «medisinsk ståsted».

Grunnlovsstridig?

Med sterke stemmer i både CDU og SPD for en vaksineplikt mot meslinger burde veien være kort til en innføring? Men den tyske Grunnloven kan komme i veien.

Die Welt melder nemlig at et ekspertutvalg fra forbundsdagen for to år siden fremla en rapport om innføring av vaksineplikt.

Den slo fast at en vaksineplikt kan komme i konflikt med Grunnloven, men utelukket ikke et slikt tiltak mot bestemte sykdommer.

En vaksineplikt kan komme i konflikt med både foreldreretten og religionsfrihet.

Det er altså fortsatt et stykke å gå før en vaksineplikt ser dagens lys i Tyskland. Men det er tydelig at landets politikere er seg den mørke utviklingen bevisst.

Du kan lese mer om meslinger hos folkehelseinstituttet.

Foto: Pixabay.com

Einar Haarr Dyvik

Einar Haarr Dyvik studerer statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-universitetet i Freiburg. Tidligere praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Skribent for tyskpolitikk siden oppstarten i 2017.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: