Utnytter koronakrisa i kampen om å bli Merkels etterfølger

Ministerpresidentene Markus Söder og Armin Laschet kniver om hvor raskt Tyskland skal gjenåpnes.

(tyskpolitikk.no): På den ene siden (til høyre) står Bayerns ministerpresident Markus Söder (CSU). Den lunefulle 53-åringen var først ut av Tysklands delstatsledere til å stenge skoler og barnehager på grunn av koronaviruset. Nå er den høyreiste CSU-politikeren (Christlich Soziale Union) blant dem som advarer sterkest mot å åpne samfunnet for raskt.

På den andre siden står Nordrhein-Westfalens (NRW) regjeringssjef Armin Laschet. Først ble CDUs (Christlich Demokratische Union) partilederkandidat hengende etter i nedstengingsprosessen. Siden den gang har 59-åringen tatt til orde for å åpne opp igjen så fort det lar seg gjøre.

– Det offentlige livet må trinnvis tilbake til normalen, sa den sindige delstatssjefen før påsken.

– Man kan ikke simulere seg til en normalitet som ikke eksisterer, advarte Laschets bayerske motpart.

Armin Laschet lanserte tidligere i vinter sitt kandidatur til partilederposten hos kristendemokratene, og er dermed også en het kandidat til å overta som kansler etter Angela Merkel. Samtidig mener mange at Markus Söder, lederen for CDUs søsterparti i Bayern CSU, er godt egnet til å lede forbundsrepublikken.

53-åringen har så langt uttalt at “min plass er i Bayern”, men ingen blir overrasket dersom den bayerske ministerpresidenten endrer mening i løpet av de kommende månedene.

CDU skulle egentlig valgt ny partileder i slutten av april. På grunn av koronapandemien ble avstemningen derimot avlyst. Etter planen skal ny partileder velges på landsmøtet i desember.

Les mer: Slik kan koronaviruset redde Merkels politiske karriere.

– Må veies mot konsekvensene av tiltakene

Armin Laschet virker å være bekymret for å havne bakpå i kampen om kanslerkandidaturet. Nå ønsker kristendemokraten fra Aachen å komme i forkant i kampen om gjenåpning av samfunnet.

– Vi må veie opp skadene viruset gjør mot skadene tiltakene forårsaker, argumenterte 59-åringen i søndagens Anne Will (tysk debattprogram på ARD).

Spørsmålet er om den ellers så jordnære politikeren virker noe overivrig. Under samme sending gikk lederen for Tysklands mest folkerike delstat også i strupen på Tysklands virologer.

Laschets opptreden har fått hard medfart hos både der Spiegel og berlinavisa Tagesspiegel.

– Etter denne sendingen blir Laschet aldri forbundskansler, kommenterte Matthias Kalle i sistnevnte avis.

Armin Laschet, som er en av kandidatene til å overta partiledervervet hos kristendemokratene – og dermed også kanslerstolen etter Angela Merkel – har profilert seg som en jordnær, sindig og kompromissøkende politiker.

Den siste tids opptredener tyder imidlertid på at imaget er i ferd med å slå sprekker.

– Problematisk når korona og kampen om kanslerkandidaturet sammenfaller

Ettersom Laschet, ved siden av Friderich Merz, er favoritt til å overta ledelsen av CDU etter Annegret-Kramp Karrenbauer, og Söder leder søsterpartiet CSU, er det ikke tilfeldig at Söder og Laschet nå profilerer seg som motpoler i diskusjonen rundt gjenåpningen av forbundsrepublikken.

Det er med andre ord svært sannsynlig at én av de to blir landets neste forbundskansler. Av den grunn er det viktig for begge å profilere seg som den mest styringsdyktige i en krise som den vi nå er inne i. Hanekampen faller derimot ikke i like god jord hos alle.

– Det er problematisk når korona og kampen om å bli unionspartienes neste kanslerkandidat sammenfaller. Oppførselen til Söder og Laschet er påfallende. Fru forbundskansler, det handler om menneskers liv og eksistens, ikke om karrièrene i unionen, twitret die Linkes parlamentariske leder Dietmar Bartsch sist torsdag.

– Vi kan ikke føle oss sikre enda.

Ved siden av Söder er Angela Merkel blant dem som advarer mot å åpne opp for mye av samfunnet for tidlig.

– Ikke ett eneste sekund kan vi føle oss sikre enda, uttalte forbundskansleren nylig. Tidligere har Europas mektigste kvinne også kritisert “åpningsdiskusjonsorgiene” i landet.

Merkel, som nyter et oppsving i populariteten i disse dager, kan lene seg på Tysklands ledende virolog Christian Drosten i diskusjonen om gjenåpningen.

– En bølge nummer to kan få mye større konsekvenser enn den første, mener den etter hvert svært så kjente virologen ved Charité-sykehuset i Berlin.

Samtidig som Söder har disse tungvekterne på sin side, finnes likevel de som støtter Laschets ønske om å lempe på tiltakene. Nylig offentliggjorde seks prominente tyskere en artikkel i der Spiegel hvor de tar til orde for å gjenåpne det tyske samfunnet så fort som mulig.

Bayerns ministerpresident har forøvrig et forsprang på sin Nordrhein-westfalske motpart på meningsmålingene. I en undersøkelse gjennomført av YouGov svarte 27 % av de spurte at de foretrakk Söder som Merkels arvtaker, mens kun 8 % foretrakk Laschet.

Foto: Skjermdump
https://www.youtube.com/watch?v=Fbhwh_UAUD8
https:://www.youtube.com/watch?v=dOho6v5cU6M

Einar Haarr Dyvik

Einar Haarr Dyvik studerer statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-universitetet i Freiburg. Tidligere praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Skribent for tyskpolitikk siden oppstarten i 2017.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: