Utenriksminister Heiko Maas fordømmer angrep på journalister i Minneapolis

Et TV-team fra Deutsche Welle ble angrepet under protestene i Minneapolis søndag. Maas ber nå om avklaring fra amerikanske myndigheter.

(tyskpolitikk.no) Verdens øyne er for tiden rettet mot det amerikanske politiets hardhendte behandling av demonstrantene i amerikanske byer. Under protestene i Minneapolis søndag avfyrte politiet gummikuler mot det tyske TV-teamet Deutsche Welle.

Til tross for at ingen journalister ble skadd, kunne en tydelig høre skudd bli avfyrt. Under avisens TV-opptak blir reporteren Stefan Simons avbrutt av et høyt smell. Til Amerikanske DW News sier journalisten at han har blitt skutt på ved flere anledninger. 

Artikkelen fortsetter under videoen. 

Angrep fra politiet mot journalister er ikke et engangstilfelle. Journalister fra flere nyhetsbyråer, deriblant Reuters, har blitt skadet i Minneapolis og i andre byer. Disse hendelsene har opprørt den tyske juristen og utenriksministeren Heiko Maas (SPD), som tirsdag kritiserte amerikanske myndigheters håndtering av protestene.

– All vold som oppstår i denne sammenhengen, må ikke bare kritiseres, men fremfor alt må den følges nøye opp og ryddes opp slik at journalister blir effektivt beskyttet i arbeidet sitt sa Maas tirsdag.

Tar kontakt med Amerikanske myndigheter

Ministeren sier han vil kontakte amerikanske myndigheter for å få flere detaljer om hendelsen på søndag, og det amerikanske politiets angivelige angrep på den frie pressen. Han er heller ikke mild i sin kritikk angående statusen for det amerikanske demokratiet.

– Det er fortsatt klart for oss at journalister må kunne gjøre jobben sin – nemlig uavhengig rapportering – uten å sette sikkerheten i fare, og demokratiske konstitusjonelle stater må sette de høyeste standarder for å beskytte pressefriheten sier 53-åringen til die Zeit.

På tirsdag Twitret juristen om viktigheten av pressefrihet og bevaring av rettsstaten.

Artikkelen fortsetter under tweeten.

– Jeg håper at de mange fredlige protestene i USA ikke munner ut i mer vold, og at demonstrasjonene heller fungerer. Journalister, som rapporterer fra demonstrasjonene, må kunne gjøre jobben sin – Det må en rettsstat garantere, twitret SPD-politikeren tirsdag ettermiddag. 

Mener protestene er både forståelige og legitime

Maas, som har hatt en aktiv rolle i tysk politikk i en årrekke, støtter de fredelige protestene mot rasisme og politivold i USA.

Den tidligere justisministeren legger heller ikke skjul på at han håper protestene vil føre til politiske endringer i landet. Han har sympati med demonstrantene og kaller for protestene forståelige og mer enn legitime”.

Protestene mot politivold og rasisme i USA ble utløst da George Floyd ble drept søndag 25. mai. Den afroamerikanske 46-åringen døde etter at en hvit politimann knelte på nakken hans i nesten ni minutter i Minneapolis.

Protestene bredte seg fort fra Minneapolis til andre byer, og USAs president Donald Trump har bedt ulike stater om å slå hardt ned på opprørerne. Trump har dessuten truet med å trekke inn militæret mot amerikanske borgere. Maas har ikke direkte kritisert sikkerhetsstyrkenes handlinger eller politiet i USA, men fokusert på journalisters rolle i fungerende demokratier.

Foto: Heiko Maas https://www.flickr.com/photos/ctbto/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: