Tysklands russiske dilemma

Giftangrepet mot Alexej Navalnyj har utløst uvanlig skarp kritikk av Russland. Nå står Nord Stream 2 i fare.

(tyskpolitikk.no): – Alexej Navalnyj er offer for en forbrytelse. Han skulle bli bragt til taushet. Jeg fordømmer dette, i hele forbundsrepublikkens navn, på det aller sterkeste.

Fordømmelsen av giftangrepet mot den russiske opposisjonspolitikeren kom i overraskende sterke ordelag fra den vanligvis så nøkternt formulerte Angela Merkel forrige uke.

– Dersom det ikke kommer klare bidrag til en oppklaring av dette fra russisk side i løpet av de neste dagene, vil de får tilsvar fra oss og våre partnere. Angrepet er en forbrytelse mot internasjonal rett, twitret Merkels utenriksminister Heiko Maas etter angrepet.

53-åringen fra Saarland representerer sosialdemokratiske SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands), koalisjonspartneren til Merkels CDU (Christlich Demokratische Union), og har vært Tysklands utenriksminister siden 2018.

Les også: Derfor ble Navalnyj fraktet til Berlin.

Gassledning til besvær

Nylig tok forbundskanslerens partifelle Norbert Röttgen til orde for å stanse utbyggingen av gasslinjen Nord Stream 2 dersom den mektige naboen i øst ikke legger alle kortene på bordet. 54-åringen kjemper med Armin Laschet og Friedrich Merz om å overta partiledervervet hos kristendemokratene.

Nord Stream 2 er en gassledning gjennom Østersjøen som knytter russiske gassleveranser direkte til Tyskland. Prosjektet skal ifølge utbyggerne bidra til mer stabile gassleveranser til Europa, og gjøre kontinentet mindre sårbare for gasskonflikter mellom Russland og Ukraina.

Utbyggingen har imidlertid møtt kritikk fra flere hold. Både USA og flere østeuropeiske stater mener rørledningen knytter Europa for tett til Russland, og at den favoriserer Tyskland. Amerikanernes president Donald Trump har sågar truet med sanksjoner dersom prosjektet ferdigstilles.

Tyskland er på sin side avhengig av russiske gassleveranser, og å stanse hele Nord Stream 2 vil derfor være som å skyte seg selv i foten for den tyske forbundsregjeringen.

– Kan ikke legge den i ruiner

Utspillet fra lederkandidat Röttgen fikk imidlertid liten gehør blant regjeringsfellene. Å stanse et prosjekt hvor 94 % allerede er ferdigbygget kan fort bli svært dyrt for forbundsrepublikken.

– Vi kan ikke stå å se på brutale menneskerettighetsbrudd. Vi må vise en sterk europeisk respons. Men Nord Stream 2 er noe annet. Det er som en bro hvor det bare mangler én stein. Du legger den ikke i ruiner selv om om man har litt problemer med hverandre nå, uttalte SPD-leder Norbert Walter-Borjans.

Også Michael Kretschmer, CDUs ministerpresident i Sachsen, kritiserte Nord Stream-utspillet til partifellen sin.

Tyskland kan vente seg kraftige søksmål dersom de skulle bestemme seg for å stanse prosjektet i siste liten. Både operatørene av selve gassledningen, men også av leveransestasjoner rundt om i Europa, vil ønske erstatningsbeløp i milliardklassen.

Til tross for Merkels kraftige kritikk av den mektige naboen i øst er det derfor lite sannsynlig at Nord Stream 2 stanses.

Surt naboforhold

Opp gjennom historien har den russiske bjørnen og den tyske ørna hatt et forhold til hverandre som får Donald og nabo Jensen til å framstå som rene hippiekolonien. Relasjonene mellom Moskva og Berlin nådde et nytt bunnpunkt etter Putins invasjon av Krim-halvøya.

Nylig ble en russisk statsborger anklaget for ha myrdet en georgier i den lille Tiergarten i Berlin – på oppdrag fra russiske myndigheter. Stemningen ble heller ikke bedre da det ble oppdaget at russerne stod bak et hackerangrep på den tyske forbundsdagen i 2015. Moskva avviser på sin side å ha noe med de to hendelsene å gjøre.

Med demonstrasjonene i Hviterussland har det kommet rop om sanksjoner mot regimet i Minsk – sanksjoner som også kan rettes mot Moskva, Alexander Lukasjenkos viktigste internasjonale støttespiller.

Innad i den tyske regjeringen vegrer man seg derimot mot for kraftige tiltak, og konsensusen så langt er å søke et felleseuropeisk tilsvar. Mye tyder i hvert fall på at forholdet mellom Tyskland og Russland går en anstrengt fremtid i møte.

Foto: https://www.instagram.com/bundeskanzlerin/

Einar Haarr Dyvik

Einar Haarr Dyvik studerer statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-universitetet i Freiburg. Tidligere praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Skribent for tyskpolitikk siden oppstarten i 2017.

One thought on “Tysklands russiske dilemma

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: