Tyskland svarer på Tyrkias offensiv i Syria – strammer inn våpeneksporten inntil videre

Erdoğan kaller den tyske utenriksministeren “en arrogant dilletant”, som egentlig ikke forstår seg på politikk. 

Skrevet av Tobias Eid Barland. 

(tyskpolitikk.no): Lørdag 12. oktober uttalte utenriksminister Heiko Maas (SPD) at den tyske regjeringen ville stoppe nye våpenleveranser til Tyrkia. Beslutningen føyer seg inn i en bred internasjonal misnøye med Tyrkia og president Erdoğans aggressive operasjoner i Nord-Syria.

Ifølge Tagesschau utgjorde handelen med Tyrkia på svimlende 248,8 millioner euro nesten en tredel av all tysk våpeneksport i 2018.

Det er dermed intet ubetydelig steg fra tysk side. Riktignok er det ikke snakk om en fullstendig stopp av all våpeneksport til Tyrkia, kun en midlertidig behandlingsstans av nye søknader om eksportlisens for forsvarsmateriell og flerbruksvarer til militær bruk i Tyrkia som vil kunne brukes i Syria.

Norge er et av flere land som allerede har iverksatt en slik behandlingsstans, og nå har Tyskland fulgt etter.

Die Grünen og Die Linke mener regjeringen bør gjøre mer

Deler av opposisjonen hevder at regjeringen med dette tiltaket ikke går langt nok. Parlamentarisk leder for Die Grünen, Katrin Göring-Eckhardt, mener regjeringen må trekke tilbake allerede aksepterte eksportlisenser.

Også Die Linke sier regjeringen er for varsom i sin reaksjon og parlamentarisk nestleder Sevim Dağdelen har uttalt at dersom man ikke stanser alle utsendelser av våpen til landet, gjør man seg «medskyldig i Tyrkias folkerettsbrudd».

«En arrogant dillettant»

En annen som er kritisk til utenriksminister Maas og den tyske regjeringen er, forutsigbart nok, Recep Tayyip Erdoğan. Tyske medier gjengir den tyrkiske presidentens kraftige tirade rettet mot Heiko Maas til tyrkiske journalister:

– Der kommer den tyske utenriksministeren – en mann som ikke kjenner sine grenser, skal Erdoğan ha sagt og deretter fastslått at Tyskland samt Maas til slutt vil stå igjen som tapere.

Utover det skal presidenten ha karakterisert SPD-politikeren som en “arrogant dilettant” som egentlig ikke forstår seg på politikk.

Hva mer kan Tyskland gjøre?

Til tross for Erdoğans kruttsalve ønsker utenriksminister Maas å opprettholde dialogen med Tyrkia. Dog utelukker han ikke flere tiltak mot tyrkerne. I Spiegel Online spekulerer Maas’ partikollega og SPDs utenrikspolitiske talsmann Nils Schmid i hva slags handlingsrom Tyskland har overfor Tyrkia.

Han peker på innreiserestriksjoner som et mulig tiltak, men legger vekt på at videre reaksjoner først og fremst må skje i samsvar med EU og USA.

– EU burde, koordinert med USA, utføre personsrettede sanksjoner, forteller Schmid til Spiegel Online.

SPD-politikeren hevder videre at NATO bør utøve større press på sitt medlemsland Tyrkia.

Også Angela Merkel har uttalt at situasjonen i Nord-Syria må diskuteres i forsvarsalliansen. Kansleren tier likevel om mulige konsekvenser for Erdoğan og Tyrkia.

Foto: https://www.flickr.com/photos/worldhumanitariansummit/

 

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: