– Tyskland kan bidra til forhandlingene

Hviterusslands opposisjonsleder Svetlana Tichanowskaja oppfordret til mer støtte da hun møtte Angela Merkel i Berlin.

(tyskpolitikk.no): – Tyskland kan som et av verdens mektigste land bidra til forhandlingene, uttalte 38-åringen etter tirsdagens møte i den tyske hovedstaden.

Tobarnsmoren som leder opposisjonen i Hviterussland var denne uken i Berlin for å sikre forbundsrepublikkens støtte i kampen mot diktatoren Alexander Lukasjenko. Tichanowskaja har siden valget i begynnelsen av august bodd i eksil i den litauiske hovedstaden Vilnius.

– Jeg er takknemlig for EU-sanksjonene mot Lukasjenkos støttespillere. Det er en seier, men en liten en. Listen må utvides, oppfordret den hviterussiske opposisjonslederen.

Landet som gjerne omtales som Europas siste diktatur har siden valget i august vært preget av kraftige demonstrasjoner mot president Aleksander Lukasjenko. 66-åringen har klamret seg til makten helt siden 1994, og fikk oppsiktsvekkende 80,1 % av stemmene ved forrige valg, et valgresultat både EU og Tyskland har fordømt for valgfusk.

– Vi står side om side med de modige damene og herrene i Hviterussland

Forbundskansler Angela Merkel ga ikke noen offisiell uttalelse etter møtet. Det gjorde imidlertid CDUs (Christlich Demokratische Union) generalsekretær Paul Ziemiak.

– Vi står side om side med de modige damene og herrene i Hviterussland. Presset mot Lukasjenko-regimet må fortsette. Valgfuskere kan ikke være valgvinnere!, twitret 35-åringen etter møtet.

Det er ingen tilfeldighet at Tichanowskaja nå besøker Berlin. Ved siden av å være Europas kanskje mektigste statsleder, innehar Angela Merkel for øyeblikket også formannskapet i EU. Den tyske forbundskansleren har vært tydelig på at EU-landene bør finne en samlet respons mot Minsk.

– Sanksjoner mot bare 40 personer er ikke et adekvat svar

Det tyske opposisjonspartiet die Grünen oppfordret på sin side Brüssel til å innføre enda strengere sanksjoner mot Lukasjenkos regime.

– Å innføre sanksjoner mot kun 40 personer er ikke et adekvat svar på Lukasjenkos statsterror, kritiserte partileder Annalena Baerbock.

Onsdag møtte Tichanowskaja SPDs (Sozialdemokratische Partei Deutschlands) kanslerkandidat og finansminister Olaf Scholz.

– Swetlana Tichanowskaja er en modig forkjemper for demokrati og menneskerettigheter i Hviterussland. President Aleksander Lukasjenko har mistet enhver legitimitet, twitret den tyske visekansleren etter møtet.

Et viktig punkt blir hvordan den hviterussiske opposisjonslederens flørt med de tyske toppolitikerne mottas i Russland. Forholdet mellom Berlin og Moskva er allerede anstrengt etter forgiftningen av Alexander Nawalnyj, og onsdag startet rettssaken etter det såkalte Tiergarten-drapet. Tyske påtalemyndigheter kobler russisk etterretning til drapet.

Les også: Tysklands russiske dilemma

Foto: instagram.com/bundeskanzlerin

Einar Haarr Dyvik

Einar Haarr Dyvik studerer statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-universitetet i Freiburg. Tidligere praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Skribent for tyskpolitikk siden oppstarten i 2017.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: