Tyskland henter 50 mindreårige flyktninger fra greske øyer

– Skandaløst inhumant, skriver Markus Feldkirchen for Der Spiegel, og mener Tyskland burde hjelpe mange flere.

(tyskpolitikk.no): Tirsdag 7. april offentliggjorde det tyske innenriksdepartementet at 50 flyktningebarn vil bli hentet fra de greske øyene i løpet av uke 16 (13. – 19. april). 

I mars ble de tyske regjeringspartiene CDU (Christlich Demokratische Union) og SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands) enige om å hente mellom 1000 og 1500 barn fra de greske øyene. 

Nå henter Tyskland de 50 første. I tiden som kommer er planen å hente flere. Det er derimot usikkert hvor, når og hvordan dette vil skje.

Syv andre EU-land har sagt seg villige til det samme: Frankrike, Irland, Portugal, Finnland, Litauen, Kroatia og Luxembourg.

Den kommende uken er det bare Tyskland og Luxembourg som skal hente barn ut fra de overfylte flyktningeleirene på de greske øyene.

Koronaviruset har gjort arbeidet vanskelig, og skal være årsaken til at flere andre land venter med å redde mindreårige fra elendigheten på Lesbos og andre øyer i Egeerhavet.

Les mer: Krisen som aldri tar slutt. 

Presset av Die Grünen

Koronaviruset skal også være årsaken til at redningsarbeidet har tatt tid i Tyskland.

Etter press fra miljøpartiet Die grünen har det endelig blitt fortgang i det tyske innenriksdepartementet, som har hovedansvaret for gjennomføring av utlendingsregelverket i Tyskland.

I et åpent brev til innenriksminister Horst Seehofer, fra CSU (Christlich-Soziale Union), søsterpartiet til Merkels CDU), tok fire fremtredende representanter fra miljøpartiet til ordet for at “Tyskland må gå foran”. 

Ved forbundsdagsvalget i 2017 fikk Die Grünen 8,9 % av stemmene, og en relativt liten andel av representantene i Forbundsdagen.

Siden den gang har partiet hatt stor fremgang, mye på grunn av klimakrisen, men også på grunn av misnøyen med regjeringspartiene CDU og SPD. Siden 2018 har partiet jevnt fått over 20 % oppslutning på de fleste målinger.

Av den grunn har begge regjeringspartiene begynt å høre på Die Grünen, og det er sannsynlig at presset fra Die Grünen har vært en avgjørende årsak til at myndighetene skrider til verket, og henter de 50 første flyktningbarna til Tyskland.

Les mer: De Grønne vil hente flyktninger fra greske øyer 

– Skandaløst inhumant

Selv om Merkels regjering nå strekker ut en hånd til 50 barn på de greske øyene, er det mange som mener at redningsaksjonen ikke er nok.

Der Spiegel-redaktør Markus Feldkirchen bruker sterke ord, og mener det er «skandaløst inhumant» at regjeringen ikke hjelper flere.

– Det er som om Jeff Bezos, verdens rikeste mann, skulle gitt én dollar for å hjelpe dem som sulter her i verden, for så å markedsføre seg selv som en filantrop, skriver Feldkirchen opprørt. 

Flyktningkrisen anno 2015 har satt dype spor i den tyske politikken. Angela Merkel “åpnet grensene”, og over én million mennesker søkte asyl i Tyskland på litt over ett år.

Som en konsekvens av flyktningkrisen fikk høyrepopulistene AfD vind i seilene, og stjal hundretusener av velgere fra regjeringspartiene SPD og CDU.

Siden den gang har Merkel og hennes CDU strammet inn innvandringspolitikken, og gjort det langt verre for flyktninger å ta seg til Tyskland.

Der Spiegel-redaktør Feldkirchen blir likevel opprørt av at mange ser ut til å tro at det å redde mindreårige flyktninger fra de greske øyene vil føre nye store flyktningstrømmer til Tyskland.

– Selv om Tyskland hadde hentet 20 ganger så mange barn fra de greske øyene, ville ikke situasjonen på noen måte vært sammenlignbar.

Utsagnet begrunnes blant annet med at det tyske myndigheter har gjort det langt verre for flyktninger å ta seg til Tyskland.

– Sammenlignet med i 2015 vil det ikke følge flere etter de som først blir hentet hit. Balkan-ruten er stengt, og grensekontrollen er operativ. Det er uredelig å prøve å tegne et bilde av at så er tilfellet

Feldkirchen er også knallhard med de som mener koronaviruset er god nok grunn til å utsette arbeidet med å hente barn ut av de overfylte leirene på de greske øyene. Ifølge Der Spiegel-redaktøren er det ingen grunn til å behandle flyktningebarn annerledes enn tyskere som har vært på skiferie i østerrikse Ischgl, eller som har oppholdt seg i vesttyske Heinsberg, som har blitt særlig hardt rammet av viruset.

Foto: https://www.flickr.com/photos/149561324@N03/

 

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: