Tyskland åpner alle grensene innen 15. juni

Starter med å åpne grensene til Luxembourg. Deretter følger delvis åpning til Frankrike, Østerrike og Sveits.

(tyskpolitikk.no): Onsdag 13. mai kunne den tyske innenriksministeren Horst Seehofer (CSU) informere om at myndighetene letter på grensekontrollen på de tyske grensene.

Til tross for at Tyskland viderefører de generelle grensekontrollene til 15. juni, vil noen av grensene åpnes fra og med fredag 15. mai.

Først ut er grensen til Luxembourg, som åpnes fra og med 15. mai.

I tillegg lettes det på kontrollen ved grensene til Sveits, Frankrike og Østerrike. Her vil det kun gjennomføres tilfeldige grensekontroller fra og med lørdag 16. mai, noe som vil forenkle grensepasseringene.

Ifølge innenriksminister Seehofer skal ikke Tyskland være alene om å lette på  grensekontrollen i tiden som kommer.

– Det er i den høyeste forstand i europeisk ånd at nabolandene koordinerer tiltakene sine i møte med pandemien,  fortalte Seehofer til pressen onsdag.

Les mer: Franske pendlere hetses i Tyskland: – Kom deg tilbake til koronalandet ditt!

Grensene åpnes med visse forbehold

Innenriksministeren brukte pressekonferansen til å legge frem planene for den gradvise åpningen av grensene i tiden fremover. Ifølge Seehofer skal andre EU-land gjøre tilsvarende endringer.

Spania åpner grensene fredag, men innfører et påbud om 14 dagers karantene for alle tilreisende. Kroatia skal åpne grensene for turister innen 15 juni, og Frankrike har lettet på kravene om karantene for personer som reiser fra andre EU-land.

Den tyske grenseåpningen 15. juni kommer likevel med visse forbehold.  

– Vi vil fortsatt ta hensyn til forekomsten av infeksjoner, forteller ministeren videre.

Seehofer påpeker at dersom antallet nye infeksjoner i nabolandene øker kraftig, vil kontrollen gjeninnføres.

Dette kan skje dersom smittenivået i Tyskland går over de tyske retningslinjene om maksimalt 50 nye infeksjoner per 100 000 innbyggere hver syvende dag. 

Ikke mer karantene fra europeiske land

Til nå har bare utlendinger med “gyldig grunn” hatt muligheten til å krysse de tyske grensene, herunder personer som jobber på den andre siden av grensen, og andre som jobber i varehandelen.

Denne regelen skal i utgangspunktet vedvare frem til 15. juni. Fra og med lørdag 16. mai lettes det derimot på karantenereglene for tilreisende fra naboland. Personer som har vært i land som ikke er en del av EU må likevel i karantene på 14 dager. 

I følge innenriksminister Seehofer kan det også tenkes at grensene åpnes raskere for andre land, som blant annet Danmark. Den danske regjeringen har for tiden diskusjoner om å åpne sine grenser med andre europeiske land.

Polen og Tsjekkia ikke berørt

Grensene til Polen og Tsjekkia bli ikke berørt av grenseåpningen 16. mai, dette fordi det fra tysk side ikke utføres kontroller ettersom begge land stengte sine grenser i mars.

Tsjekkia har allerede kunngjort at restriksjonene vil fortsette å gjelde. Det samme gjelder for Polen som utvidet grensekontrollen i ytterligere én måned, slik at kontrollen gjelder til og med 12. juni.

EU-kommisjonen er i ferd med å legge frem en plan for en forsiktig åpning av de indre grensene i EU. Målet er at kontrollene også gradvis løftes over hele Europa. Dette vil naturligvis få konsekvenser for samtlige av Tysklands yttergrenser. 

Foto: Skjermdump youtube https://www.youtube.com/watch?v=DyWGMrL6Oqg&t=5s

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: