Tyske sosialdemokrater vil kvitte seg med amerikanske atombomber

– Naiviteten til deler av SPD-ledelsen er farlig for Tysklands sikkerhet, svarer koalisjonspartneren CDU. 

(tyskpolitikk.no): I et intervju med Berlin-avisa Der Tagesspiegel forteller sosialdemokraten Rolf Mützenich at han ønsker seg at Tyskland kvitter seg med alt av amerikanske atomvåpen som befinner seg på tysk jord.

– USA har lagt om sin atomvåpenstrategi i så stor grad at det har blitt langt mer sannsynlig at våpnene kan bli benyttet i Europa. Av den grunn er jeg av den oppfatning av at vi må ruste ned. Atomvåpen på tysk jord øker ikke vår trygghet, tvert imot. 

Mützenich er ingen hvem som helst. Siden september har 60-åringen fra Köln vært parlamentarisk leder for SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands) i den tyske forbundsdagen. SPD er Tysklands nest største parti, og er juniorpartner i Angela Merkels regjering bestående av SPD og Merkels CDU (Christlich Demokratische Union).

I tillegg har Mützenich doktorgrad i internasjonale relasjoner fra Universitetet i Bremen. Avhandlingen, som han leverte tilbake i 1991, handlet nettopp om atomvåpen, og hvilke konsekvenser atomvåpenfrie soner kan få for internasjonal politikk.

Donald Trump ser ut til å være hovedårsaken til at sosialdemokratenes parlamentariske leder vil kvitte seg med de amerikanske atomvåpnene som oppbevares på tysk jord.

– Trumps regjering har kunngjort at atomvåpnene ikke bare skal brukes til avskrekking, og at de er våpen som kan brukes i krig. USA forbeholder seg retten til å bruke atomvåpen til å gjengjelde trusler, for eksempel trusler om cyber-angrep. Det er heller ikke uaktuelt å bruke våpnene først. Trumps regjering har i tillegg kunngjort at de ønsker å erstatte våpnene som oppbevares i Tyskland med moderne, mer presise atomvåpen, forteller Mützenich videre.

20 bomber av typen B-61

Ifølge Der Spiegel oppbevarer Tyskland for tiden 20 separate atombomber av typen B-61.

Hver og én skal ha en sprengkraft på 50 kilotonn. Til sammenligning hadde bomben som ble sluppet over Hiroshima en sprengkraft på 15 kilotonn.

Våpnene oppbevares på den amerikanske luftbasen ved den lille byen Büchel i delstaten Rheinland-Pfalz, en delstat som grenser til tre andre land: Belgia, Frankrike og Luxembourg.

Siden den kalde krigen har våpnene vært stasjonert på tysk jord. Som en del av NATOs avskrekkingsstrategi har bombene forblitt i Rheinland-Pfalz. I tillegg er et utvalg av de tyske Tornado-flyene designet til å frakte og slippe bombene, dersom så skulle bli aktuelt.

De tyske flyene er gamle, og må oppgraderes for å kunne frakte nyere utgaver av de amerikanske atombombene. I den sammenheng har forsvarsminister, og fungerende CDU-ledere, Annegret Kramp-Karrenbauer foreslått innkjøp av 45 nye jagerfly. 

Nettopp derfor har debatten blusset opp akkurat nå. For midt i koronakrisen mener flere politikere, herunder sosialdemokraten Mützenich, at det er feil å prioritere oppgradering av de tyske flyene i 2020.

– Verden over brukes over 2 billioner amerikanske dollar på opprustning – burde vi heller ikke bruke en del av denne summen på å bekjempe pandemien og på å gjenoppbygge næringslivet?

Støtte fra NoWaBo – Kritikk fra Maas

Det tok ikke lang tid før Mützenich fikk støtte av Norbert Walter-Borjans, ofte kalt NoWaBo, én av sosialdemokratenes to partiledere.

– Jeg er klart i mot stasjonering, tilgjengelighet, og egentlig først og fremst all bruk av atomvåpen. Av den grunn er jeg negativ til å kjøpe inn jagerfly som er rustet til å bære atomvåpen, skriver NoWaBo i en e-post til FAZ. 

For et halvt år siden ble Walter-Borjans valgt som partileder sammen med sin kvinnelige samarbeidspartner Saskia Esken. Sosialdemokratene har slitt lenge, og har rekordlav oppslutning (om lag 15 % på de fleste meningsmålinger). Etter mye om og men endte NoWaBo og Esken opp som partiledere, to politikere som tilhører partiets venstre fløy, men som likevel har sagt ja til at partiet fortsetter i den sentrumsvennlige koalisjonen med kristendemokratene i CDU.

For mange er det dermed ikke overraskende at Walter-Borjans støtter uttalelsene til Mützenich.

Hos utenriksminister Heiko Maas er tonen derimot en annen. Også Maas representerer det sosialdemokratiske partiet SPD, og blir ansett som en moderat, sentrumsnær stemme innad i partiet.

– Ensidige skritt, som undergraver tilliten hos våre nærmeste samarbeidspartnere og naboer i Europa, bringer oss ikke nærmere en verden uten atomvåpen. Tvert imot: Det vil svekke våre samarbeid, forteller utenriksminister Maas til Der Spiegel. 

CDU: – farlig for Tysklands sikkerhet

Ikke overraskende har reaksjonene vært sterke blant representantene hos koalisjonspartneren CDU.

– Naiviteten til deler av SPD-ledelsen er farlig for Tysklands sikkerhet, forteller forsvarspolitisk talsperson i CDU Henning Otte til ARD.

Forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer er naturligvis enig med partikollega Otte.

– Så lenge det finnes stater som har atomvåpen, og som ikke har det samme verdigrunnlaget som oss, trenger vi en sterk forhandlingsposisjon. Deltagelse i samarbeidet om atomvåpen tjener dette formålet. De som vil gi opp dette er imot vår sikkerhet, skal CDU-lederen ha fortalt til nyhetsbyrået Reuters. 

Kristendemokratene får også støtte fra flere skribenter, herunder Michael Thumann hos Die Zeit. 

– Den som vil nedruste i Europa gjør ikke det ved å kaste et par gamle bomber. Derimot burde forbundsregjeringen sørge for at bombene ikke blir fraktet til Polen, som kan gjøre våpenkappløpet verre. 

Polske myndigheter har fridd til Trump og den amerikanske regjeringen, med et ønske om stasjonering av atomvåpen på polsk jord. Dersom tyskerne vil kvitte seg med bombene i Büchel, vil Polen kunne være et naturlig alternativ. Flytting av våpnene flere hundre kilometer nærmere Russland vil derimot neppe bli tatt godt imot av Vladimir Putin.

Thumann viser også til at våpen på tysk jord vil gi Tyskland bedre muligheter til å diskutere strategi med de andre NATO-landene.

– Den egentlige avskrekkingen er politisk. Tyskland er et stort NATO-land, har indirekte tilgang på atomvåpen via USA, og har derfor stor tyngde i NATOs planleggingsgruppe for bruk av atomvåpen. Denne statusen vil SPD-ledelsen nå gi vekk. En slik avgjørelse vil ha konsekvenser vi ikke klarer å forutse. Russland ville tolket et slikt valg som et svakhetstegn. 

Foto: Tysk jagerfly https://www.flickr.com/photos/bundeswehrfoto/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: