Tyske politikere vil ha publikum tilbake på tribunene i Bundesliga

Men hva er egentlig agendaen til SPD-politikeren Sebastian Hartmann, som også er medlem i fotballklubben Schalke 04?

(tyskpolitikk.no): Tilfeldighetene skulle ha det til at den tyske fotballen ble sparket i gang igjen 16. mai, som tradisjonelt er en festdag i norsk, og ikke tysk, fotball.

Heldigvis for norske fotballentusiaster ble det noe å juble for på 16. mai også i år. I de tusen hjem kunne nordmenn se den 19 år gamle jærbuen Erling Braut Håland sprinte forbi Schalke-forsvareren Salif Sané, og sette inn 1-0 i en kamp som til slutt endte 4-0  til Hålands Borussia Dortmund.

I Tyskland er det delte meninger om at de to øverste nivåene i det tyske ligasystemet gjenopptok sesongen i midten av mai. Mange er fornøyde med å ha sport tilbake på TV-skjermen. Andre er misfornøyde med at de selv ikke får være tilstede.

For da Bundesligaen åpnet igjen 16. mai, var ett av de mange smitteverntiltakene at kampene skulle spilles for tomme tribuner. I Tyskland har konseptet fått et eget navn, Geisterspiele, som gjerne kan oversettes til spøkelseskamper. Ordets negative konnotasjon illustrerer hva tyske fotballfans mener om det hele. 

Se høydepunktene fra kampen mellom Borussia Dortmund og Schalke 04 her:

Tre runder er unnagjort, og foreløpig har alt gått etter planen. Ingen nye smittetilfeller har blitt påvist, og alle ser ut til å følge helsemyndighetenes strenge regler.

Alt har gått så bra at flere politikere nå tar til ordet for at tribunene skal åpnes opp for publikum igjen. 

Les mer: Grønt lys for Bundesliga.

– Uten tilskuere er det ikke det samme

Sebastian Hartmann, lederen for SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands) i delstaten Nordrhein-Westfalen, er en av dem som mener at det er på tide å slippe publikum tilbake inn på tribunene.

– Med erfaringene vi har fått fra de første kampdagene uten tilskuere bør vi ha en åpen og konstruktiv debatt. Være seg profesjonell eller lokal idrett, uten tilskuere er ikke fotball og andre lagidretter det samme, forteller Hartmann til ARD

SPD-politikeren tar likevel ikke til ordet for at tribunene skal åpnes med en gang.

– Over sommerpausen må den tyske ligaen DFL utvikle et konsept sammen med klubbene, slik at tribunene kan åpnes på en regulert måte, senest når neste sesong begynner, forteller Hartmann videre. 

Ikke uventet ønsker representanter  fra de liberale fridemokratene å gå enda lenger. Oliver Luksic, parlamentarisk leder for FDP (Freie Demokratische Partei) i den lille delstaten Saarland, mener tribunene bør åpnes allerede denne sesongen.

– Det er ingenting som taler mot at noen hundre fans kan få slippe inn for å se på kamper under åpen himmel, med stor avstand mellom sitteplassene. De nødvendige hygiene- og avstandsreglene er til og med lettere å kontrollere på en tribune enn mange andre steder i samfunnet. For både spillere og fans ville dette vært et første steg, utdyper Luksic. 

Skjult agenda

I Tyskland er det mange som har ventet på slike politiske initiativer. Mesteparten av arenaene som brukes i Bundesliga har plass til mellom 30 000 og 80 000 tilskuere. Det er liten tvil om at det vil være mulig å overholde helsemyndighetenes smittevernregler også på en fotballstadion.

Kamper uten tilskuere har uten tvil satt sitt preg på prestasjonene på banen. Frem til koronapausen ble hjemmekamper vunnet i 40 % av tilfellene. Etter koronapausen har lagene som spiller hjemme bare vunnet 21 % av kampene, skriver Deutsche Welle. 

Schalke 04 er ett av lagene som har slitt mest uten publikum tilstede på stadion. Utenom det smertelige nederlaget mot Borussia Dortmund i Revierderbyet, har Schalke også tapt hjemme på Veltins Arena mot både Augsburg og Werder Bremen, uten å score et eneste mål selv.

Det er neppe tilfeldig at det er akkurat Sebastian Hartmann (SPD) som nå tar til ordet for å åpne tribunene igjen. Hartmann er medlem i Schalke 04, og er en ivrig supporter av de kongeblå fra Gelsenkirchen. 

Det er nok heller ikke tilfeldig at det er akkurat Oliver Luksic som taler fotballsupporternes sak for FDP. Luksic er fra Saarland, har selv spilt fotball lenge, og er medlem i 1. FC Saarbrücken, overraskelseslaget som har spilt seg helt frem til semifinalen i den tyske cupen. Kampen skal etter planen spilles for tomme tribuner, på hjemmebanen til Saarbrücken, Ludwigparkstadion.

I motsetning til Hartmann er Luksic åpen på at semifinalekampen til 1. FC Saarbrücken er en viktig motivasjonsfaktor for å åpne tribunene for publikum igjen.

– En spøkelseskulisse ville vært trist, særlig for hjemmelaget og supporterne. Strenge hygiene- og avstandsregler kunne i det minste gjort det mulig for et fåtall av de ivrigste tilhengerne til å oppleve den potensielle historiske begivenheten hvor Saarbrücken spiller seg til finale i cupen, for eksempel ved å trekke mellom sesongkortholderne, forteller Luksic til ARD. 

Dessverre for FDP-politikeren Luksic er det lite sannsynlig at semifinalen på Ludwigparkstadion blir åpnet for publikum. Det satt langt inne for mange politikere å åpne sesongen igjen.

Selv om smittesituasjonen til dels er under kontroll i Tyskland, er spredningen fortsatt relativt stor, og kampen mot viruset er enda ikke vunnet.

Ifølge Die Zeit er det registrert over 184 000 smittetilfeller til sammen i Tyskland. 8 706 mennesker har omkommet. Som i Norge har smittespredningen derimot gått kraftig ned, og myndighetene ser lyst på å åpne samfunnet igjen sakte men sikkert.

Les mer: Tyskland åpner alle grensene innen 15. juni.

Les mer: Skandalespelaren og den evige fotballkonflikten.

Foto: https://www.flickr.com/photos/santacruiser/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: