Tyske myndigheter endrer reiserådene for 31 land

Hundretusener av tyskere har ikke gitt opp håpet om årets sommerferie på Mallorca. 

(tyskpolitikk.no): Onsdag 3. juni offentliggjorde utenriksminister Heiko Maas (SPD) at de Tyskland endrer reiserådene for 31 land. Dette gjelder alle EU-landene, samt Storbritannia, Sveits, Island, Liechtenstein og Norge.

Den 17. mars vedtok det tyske utenriksdepartementet å fraråde alle utenlandsreiser som ikke er/var strengt nødvendige. Samtidig ble det vedtatt å stenge de tyske grensene.

I midten av mai la myndighetene frem en plan for å åpne grensene igjen. Planen innebar i utgangspunktet at mesteparten av grensene skulle åpnes for alle EU-borgere innen 15. juni. Samtidig lovte myndighetene å følge opp med endrede reiseråd. I dag etterkom utenriksdepartementet dette løftet, og vedtok å endre rådene for 31 land i Europa.

Endringen innebærer at det tyske utenriksdepartementet ikke lenger fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendig til de nevnte landene. Den generelle advarselen (Warnung) som ble vedtatt i mars skal erstattes med individuelle råd (Hinweise), som betyr at myndighetene vil gi egne retningslinjer for hvert av landene. 

– Nå blir det opp til den enkelte å ta ansvar for å forholde seg til friheten som vi har vunnet tilbake. For hvert land skal vi den beste informasjonen vi har tilgjengelig, slik at reisende kan bestemme seg om de vil reise eller ikke. Reiserådene vil fortsatt avhenge av hvordan situasjonen utvikler seg på de forskjellige stedene, forteller utenriksminister Maas. 

Det er dermed grunn til å tro at de individuelle reiserådene, som ikke er utarbeidet enda, vil åpne for reiser til mange av de øvrige Schengen-landene. 

Hvorvidt tyskerne faktisk får muligheten til å reise på ferie til andre europeiske land, avhenger naturligvis også av reglene i de forskjellige landene.

Det betyr at tyskerne inntil videre ikke får reise inn i Norge. Norske myndigheter har foreløpig valgt å holde grensene stengt inntil 20. juli. 

Det samme gjelder Spania. Ifølge Destatis reiste over 11 millioner tyskere til Spania i 2019. Ifølge Travelbook gikk hele 4,6 milloner av turene til Balearene, øygruppen som blant annet består av Mallorca, Menorca og Ibiza. Den tyske, Mallorca-baserte, avisen Mallorca Zeitung viser lignende tall.

Det er liten tvil om at den spanske økonomien vil merke det eventuelle fraværet av de tyske turistene i sommer. Det er mange som krysser fingrene for at de endrede reiserådene vil føre til at langt flere tyskere ender opp med å feriere utenfor de tuske grensene.

Av den grunn jobbes det på spreng med en løsning. Ifølge ARD har de lokale myndighetene på Mallorca har blant annet tatt til ordet for at tyskere fra bestemte delstater skal få muligheten til å komme til øya, før hele Spania åpner grensene.

Foto: Utenriksminister Heiko Maas. https://www.flickr.com/photos/unisgeneva/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: