Tysk vaksine skal testes på mennesker

I Tyskland er tiden inne for å bruke mennesker som forsøkskaniner for å finne en vaksine mot Covid-19.

(tyskpolitikk.no): Hele verden venter på en seier i kampen mot koronaviruset som har tatt titusenvis av liv og kastet verdensøkonomien ut i stor usikkerhet. Drastiske innskrenkninger i borgeres personlige frihet har bremset spredningen av viruset i en rekke land.

Men først med en vaksine for hånden kan det forventes en gjeninnføring av tilnærmet normale tilstander. Ikke overraskende jobber fagpersoner i en rekke land på spreng for å utvikle en fungerende vaksine.

Nå har det Mainz-baserte bioteknologiselskapet BioNTech fått grønt lys fra tyske myndigheter til å teste deres potensielle vaksine på mennesker. I denne omgang skal 200 friske mennesker mellom 18 og 55 år benyttes som forsøksobjekter.

Helseminister Jens Spahn understreker at det riktignok vil ta flere måneder før en vaksine er tilgjengelig.

– Men at vi nå i det hele tatt kan teste i laboratoriene er et kvalitativt skritt, legger Spahn til.

Hva er det som tar så lang tid?

BioNTech er det første tyske selskapet som får tillatelse til å teste på mennesker i kampen mot koronaviruset, men både i USA og Kina har allerede lignende eksperimenter blitt utført.

Faktisk finnes det på verdensbasis over 80 forskjellige prosjekter som sikter mot å utvikle en vaksine. Likevel betoner statsledere og eksperter at det nok vil ta over ett år før verdenssamfunnet har en vaksine tilgjengelig.

Å utvikle en vaksine er nemlig en tidskrevende prosess med strenge krav som må etterfølges. BioNTech har fått tillatelse til å begynne testing i såkalt første fase. Her skal eventuelle bivirkninger kartlegges. Deretter følger henholdsvis andre og tredje fase, der vaksinens effektivitet skal testes. Hver fase er både omfattende og tidkrevende.

Hensikten ved dette strenge forløpet er selvsagt å garantere en potensiell vaksines kvalitet, men i mange fagmiljøer tenkes det hardt på hvordan prosessen kan fremskyndes, uten å samtidig fire på de nødvendige kravene. Mulige løsninger innebærer å kjøre flere testfaser parallelt, samt å bygge opp produksjonskapasitet før en vaksine er bekreftet sikker.

En vaksine byr på nye utfordringer

Ikke bare utviklingen, men også produksjonen og distribueringen av en vaksine fører riktignok  med seg tidsmessige hindre.

Forsyninger er ofte begrenset, og spørsmål om hvem som i første omgang skal motta en vaksine må avgjøres. Her spiller ikke bare smittevernfaglige og moralske avveininger inn, men også nasjonalstatlige hensyn.

Rapportene i mars om at USAs president angivelig hadde forsøkt å kjøpe opp et tysk vaksinefirma, ga verden en smakebit på den ulmende maktkampen som utviklingen av en vaksine mot Covid-19 geleides av.

Foto: Creative Commons, lenke

Tobias Eid Barland

Tobias Eid Barland er skribent for tyskpolitikk.no. Han studerer historie og statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-Universität Freiburg, og har tidligere bodd i Berlin. Tobias har også skrevet om Tyskland for nettstedet iEuropa.no.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: