Tysk konkurransekraft henger etter – svakeste resultat på 10 år

I 2018 var Tyskland verdens tredje mest konkurransedyktige land. I år har landet dalt til 7. plass på World Economic Forums rangering av lands konkurranseevne. 

(tyskpolitikk.no): Europas største land er også blant de største taperne når det i år faller med fire plasser i World Economic Forums (WEF) rapport «Global Competetiveness Report».

Årets samlede poengsum på 81.8 av 100 poeng er fortsatt mye høyere enn gjennomsnittet på 61 poeng – og en syvendeplassering er et stykke foran Norges 17. plass. For tyskerne er dette imidlertid det svakeste resultatet på 10 år.

Fra sitt hovedsete i Genève har WEF, stiftelsen med mål om å «forbedre verdens tilstand», hvert år siden 1979 latt økonomihodene kverne og rangert så mange land som mulig etter deres evne til å konkurrere på verdensmarkedet.

Til årets rangering har WEFs eksperter vurdert 141 land etter 103 kategorier. Kriteriene tar blant annet hensyn til landenes infrastruktur, miljøtiltak, skattesystem og utdanningsnivå. De edle metaller fordeles i år på Singapore, USA og Hong Kong.

Handelsnasjonen Tyskland kaller seg ikke «Exportweltmeiser» for ingenting – i 2018 eksporterte landet verdier for 40 prosent av sitt bruttonasjonalprodukt. Tyske bedrifters evne til å hevde seg i den globale markedskonkurransen er helt essensiell for landets økonomi.

Øverst på forskning, nummer 36 på IT

Tyskerne topper listen når det gjelder utdanningsnivå, antall forskningspublikasjoner og makroøkonomisk stabilitet. Samtidig påpeker avisen Die Welt at landet faller på rangeringene i 53 av de 103 kategoriene.

Merkel har kanskje sett at Tysland ligger 35 plasser bak sørkoreanerne innenfor informasjonsteknologi – noe nyhetsmagasinet Der Spiegel beskriver som «et dystert syn».

Spesielt dårlig er tilgangen til raskt Internett via fibernett og mobilt bredbånd. I september gjorde kansleren det klart overfor det tyske parlamentet at forbundsrepublikken må utvikle seg raskere når det angår «fremtidsteknologier».

Svakt år for tysk økonomi

WEF sin beretning kom i samme uke som det tyske statistikkbyrået meldte om fortsatt svake tall fra tysk økonomi, og nærmere bestemt fra eksportsektoren. Tyske salg til utlandet i august 2019 lå 3.9 prosent lavere enn på samme tid i fjor.

Til disse trendene er det ofte internasjonale forhold som får skylden: Amerikansk-kinesisk handelskrig og faren for en uordnet Brexit anses som hemmende for kjøp og salg på globalt basis, og eksport-verdensmesterne som utilsiktede ofre.

Krever innsats fra tysk regjering: Dropp sparepolitikk!

Men flere  anerkjente økonomer påstår nå at Tyskland selv sitter med  løsningen på sine problemer: Ved å vike fra sparepolitikken vil veksten komme i gang.

Utgående sjef for den europeiske sentralbanken, Mario Draghi, har ved flere anledninger oppfordret land med store handelsoverskudd til å bruke mer penger over offentlige budsjetter. Det første den nylig tiltrådte sjefen for IMF, Kristalina Georgiewa, gjorde var å kritisere Merkels sparepolitikk.

Draghi og Georgiewa, sammen med flere og flere tysktalende økonomer, mener tyskerne bør kanalisere mer ressurser gjennom det offentlige og investere dem i produktivitetsstimulerende prosjekter for å effektivisere produksjon av varer og tjenester. Ideen er at tyske innbyggere etter hvert også kan etterspørre varer fra andre land, og slikt bidra til økonomisk fremgang flere steder.

Sparepolitikkens kritikere synes også å være enige om hvor regjeringen bør begynne: Med utbygging av digital infrastruktur. Negative vekstnyheter og utallige oppfordringer til tross, noe initiativ fra forbundsregjeringen virker fortsatt ikke aktuelt.

Bilde: Arno Mikkor (EU2017EE). https://www.flickr.com/photos/lemonpixel/.

Tevje Hetlelid

Masterstudent i samfunnsøkonomi bosatt i Berlin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: