– Tyrkias handlinger er en provokasjon

Angela Merkel var ikke nådig i sin kritikk av Tyrkias oljeleting i Middelhavet. Likevel håper mange at Tyskland kan sikre en fredelig løsning mellom partene.

(tyskpolitikk.no): – Vi er enige om at de siste handlingene fra Tyrkia, som selvsagt også provoserer, bidrar til å øke spenningene heller enn å dempe dem, uttalte forbundskansleren og fungerende innehaver av EUs presidentskap etter forrige ukes toppmøte i Brüssel.

Foranledningen for uttalelsen er at Tyrkia den siste tida har sent ut oljeletingsskip til et omstridt havområde mellom med og Hellas. Mens Athen mener havområdet tilhører dem og at Tyrkias oljeekspedisjon er en ulovlig handling, hevder Ankara på sin side at dette er tyrkisk farvann.

Etter at Tyrkias president hadde gitt signaler om vilje til å inngå i dialog, eskalerte konflikten igjen da landets myndigheter forrige mandag kunngjorde at de igjen ville sende forskningsskipet Oruc Reis til de omstridte farvannene.

– Vi mener Tyrkias ensidige aksjoner og provokasjoner er triste og uheldige, sa lederen for det europeiske råd Charles Michel.

EU har stilt seg på medlemslandet Hellas’ side i konflikten. Samtidig er situasjonen svært kinkig fordi både Tyrkia og Hellas er NATO-medlemmer. Åpen konflikt mellom to medlemsland vil være meget pinlig for forsvarsalliansen.

Et lappeteppe av aktører

Konflikten om de fossile forekomstene i det østlige Middelhavet er svært kompleks, og en rekke ulike aktører er involvert. Ved siden av Ankara og Athen spiller også Kypros en betydelig rolle. Regjeringen i Nicosia har tradisjonelt tette bånd til grekerne, mens øyas nordlige del kontrolleres av en tyrkiskstøttet regjering som kun er anerkjent internasjonalt av Ankara.

Den tyrkiske regjeringen undertegnet i fjor en avtale med sin libyske motpart i Tripoli, som sikret dem tilgang til et sammenhengende havområde fra Libya til Tyrkias sørvestkyst. Athen svarte på sin side i august i år med å undertegne en lignende avtale med Egypt.

– Tyrkia kommer aldri til å tolerere et initiativ som forsøker å stenge oss inne langs kysten, uttalte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan tidligere. – Landet vårt vil ikke komme med trusler, men det vil heller ikke la seg utpresse, kontret den greske statsministeren Kyriakos Mitsotakis.

Sistnevnte har fått tydelig støtte fra Frankrikes president Emmanuel Macron, som også er i opposisjon til Libyas regjering i Tripoli.

Setter sin lit til Tyskland

Med Frankrikes tydelige posisjonering på gresk side mener nå flere at tysk mekling er det beste håpet for å unngå full konflikt. Spørsmålet er om Erdogan & co vil godta et annet EU-medlem som forhandlingsleder.

– Ankara må gi opp spillet sitt hvor de veksler mellom deeskalering og provokasjon. Hellas og Kypros har Tysklands fulle støtte, også i kraft av vår rolle som innehaver av presidentskapet i EU, uttalte Tysklands utenriksminister Heiko Maas (SPD) i forrige uke etter at Tyrkia på nytt sendte ut skip til de omstridte havområdene.

Sosialdemokraten besøkte både Athen og Ankara i slutten av august, og oppfordret partene til dialog og besinnelse. Tyskland har ingen direkte interesser i området, og ses derfor på som en naturlig kandidat til å mekle mellom kamphanene.

Innføring av sanksjoner har vært diskutert, men er foreløpig ikke innført. EUs regjeringssjefer skal møtes igjen i desember for å diskutere om disse skal innføres.

Foto: https://www.flickr.com/photos/eppofficial/

Einar Haarr Dyvik

Einar Haarr Dyvik studerer statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-universitetet i Freiburg. Tidligere praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Skribent for tyskpolitikk siden oppstarten i 2017.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: