TV-lisens til besvær

En planlagt økning av TV-lisensen har skap full regjeringskrisekrise i Sachsen-Anhalt. Men konflikten handler om mye mer enn 86 cent.

(tyskpolitikk.no): Forrige uke skulle delstatsregjeringen med sete i Magdeburg vedta en økning i TV-lisensen på 86 cent. En formalitet, skulle man tro, men den gang ei. Avgjørelsen er utsatt, og i stedet stod hele regjeringskoalisjonen lenge på kanten av stupet.

Konflikten dreier seg nemlig om mye mer enn det som høres ut som 50 cents mindre kjente bror. Det handler om samarbeid med AfD (Alternative für Deutschland), om kulturkamp. Men først de tørre fakta:

Det svært så tyskklingende ordet Rundfunkgebühren er tyskernes svar på NRK-lisensen. Alle de 15 andre delstatsregjeringene i Tyskland har ratifisert endringen, men koalisjonspartnerne CDU (Christlich Demokratische Union), SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands) og die Grünen i Sachsen-Anhalt ble ikke enige.

Innen CDU-fraksjonen har flere tatt til orde for å stemme imot lisensøkningen. Problemet er at svært så omstridte AfD har gjort det samme. Å gjøre felles sak med de høyreradikale er en grense de andre partiene helst ikke vil krysse.

Da partiets innenriksminister Holger Stahlknecht i et intervju med avisa Magdeburger Volksstimme åpnet for å gjøre felles sak med AfD i lisenssaken, endte det med at 56-åringen fikk fyken av ministerpresident Reiner Haseloff (CDU).

Kort tid etter valgte den avsatte innenriksministeren også å trekke seg fra sitt verv som partileder i delstaten.

Skal CDU kunne samarbeide med AfD?

Striden spredte seg raskt utenfor Sachsen-Anhalts grenser, og nå har også de to partilederkandidatene Friedrich Merz og Armin Laschet kastet seg inn i kampen.

– Det er forøvrig totalt uinteressant hvilken mening AfD har i denne saken, uttalte partilederkandidat Friedrich Merz i et intervju med Münchner Merkur.

Mannen som kan bli Kramp-Karrenbauers (AKK) etterfølger i partilederstolen viste dermed forståelse Stahlknechts utsagn. Merz’ hovedutfordrer til partiledervervet, Armin Laschet, uttrykte på sin side full støtte til ministerpresident Haseloff:

– Unionen er et statsbærende folkeparti (Volkspartei) i det andre demokratiet i Tysklands historie. Vi kan ikke samarbeide med et høyreradikalt parti. AfD kan aldri bli en politisk partner, sa mannen som i dag er ministerpresident i delstaten Nordrhein-Westfalen.

Mens førstnevnte står sterkere i det gamle Øst og forsøker å styrke dette inntrykket med sin uttalelse, har sistnevnte lagt seg tettere opp mot partiledelsens linje og profilerer seg met sitt utsagn som en tydelig stemme mot samarbeid med det høyreradikale partiet.

– Utnytter maktvakuumet på sentralt nivå

Striden rundt lisensøkningen har dermed utviklet seg til å gjenspeile et gedigent dilemma for CDU: Forholdet til AfD. Mens flere i partiet, særlig i de gamle øst-tyske delstatene, åpnet døra på gløtt for samarbeid med det omstridte partiet, har partiet sentralt kategorisk avvist enhver form for samarbeid.

Striden rundt kristendemokratenes forhold til AfD i Thüringen i fjor høst ble avtroppende partileder AKKs bane. Egentlig skulle hennes etterfølger utpekes i april i år, men den avgjørelsen er blitt utsatt flere ganger grunnet koronapandemien.

Les mer: Hva skjedde egentlig i Thüringen?

– CDUs politiske motstandere utnytter maktvakuumet sentralt i partiet nådeløst, skrev Philipp Wittrock i der Spiegels daglige nyhetsbrev forrige uke

Merz og Laschet, som av ekspertene regnes som favorittene til å overta etter AKK, posisjonerer seg nå inn mot valget som etter planen skal avholdes i januar.

– Rapporterer med en moralsk pekefinger

Konflikten rundt TV-lisensen handler ikke bare om CDUs forhold til AfD, men også om tyskernes syn på hele lisensordningen.

– De offentlige kringkasterne rapporterer alt for ofte om de østtyske delstatene med en moralsk pekefinger, uttalte Holger Stahlknecht i det nevnte intervjuet med Magdeburger Volksstimme.

Den sparkede innenriksministeren forsøker dermed å framstå som talerør for de østtyskerne som føler seg oversett de offentlige mediene og Tyskland forøvrig.

I likhet med i Norge er det ofte de mer høyrevridde partiene som er mest kritiske til de offentlige mediene i forbundsrepublikken. AfD har som kjent ofte kalt ARD, ZDF & co for Lügenpresse (løgnpresse).

Striden i Magdeburg tok forøvrig en ny vending tirsdag denne uka: Ministerpresident Reiner Haseloff trakk forslaget om lisensøkning fra bordet, og det blir dermed først etter neste valg. Det avholdes i juni neste år.

Bildet er av delstatsparlamentet i Sachsen-Anhalt

Foto: Alexander Borrmann, https://www.flickr.com/photos/einfachalex

Einar Haarr Dyvik

Einar Haarr Dyvik studerer statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-universitetet i Freiburg. Tidligere praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Skribent for tyskpolitikk siden oppstarten i 2017.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: