Trumps Twitter-trussel om tyske IS-terrorister

Truer med å løslate nærmere 200 IS-krigere med tysk pass dersom Merkel ikke reagerer.

(tyskpolitikk.no): Natt til søndag 17. februar twitret den amerikanske presidenten Donald Trump at Tyskland, Storbritannia og Frankrike må ta ansvar for over 800 IS-krigere USA har beseiret i Nord-Syria. Samtidig annonserte Trump at alle 800 vil bli sluppet løs dersom de europeiske landene ikke tar ansvar.

Deretter presiserer den 72 år gamle milliardæren at dersom IS-krigerne løslates vil de reise til Europa, noe hverken tyskere, franskmenn, briter eller amerikanere har særlig lyst på.

Artikkelen fortsetter under tweeten. 

Den tyske regjeringen er allerede godt vant med Twitter-diplomatiet til den kontroversielle presidenten. Nok en gang sliter Merkel og co med å vite om truslene er tomme eller ikke.

Tyske medier kan likevel røpe at regjeringen allerede er fullstendig klar over utfordringen, og at det allerede har blitt jobbet i det skjulte for å løse problemet.

Süddeutsche Zeitung kunne raskt bekrefte at IS-krigerne lenge har stått på dagsorden for den tyske etterretningstjenesten. Dessverre for både Trump og Merkel er det ikke så enkelt som man kanskje skulle ønske å ta seg av de mange IS-krigerne med tysk pass som nå sitter fanget i Nord-Syria/Kurdistan.

Omtrent 200 tyskere

Ifølge Spiegel Online har tysk etterretningstjeneste identifisert ca 40 personer med tysk pass i fangenskap i Nord-Syria. Omtrent halvparten skal være kvinner. Noen av kvinnene skal ha fått barn under oppholdet i Syria, noe som gjør det vanskelig å anslå akkurat hvor mange de er.

I Idlib skal videre 50 tyskere være innesperret, og på grensen til Irak skal nærmere 100 IS-krigere med tysk statsborgerskap befinne seg.

Ifølge det tyske innenriksdepartementet skal over 1000 tyskere ha reist til Syria og Irak for å ta del i virksomheten til terrororganisasjonen IS siden 2013. En tredjedel har allerede reist tilbake til Tyskland, og omtrent 200 skal ha mistet livet.

Spiegel Online forteller videre at flere av tyskerne som sitter i fangenskap nå skal ønske seg tilbake til Tyskland, selv om de er fullstendig klar over at terrorvirksomheten vil straffeforfølges av tyske myndigheter.

Maas: – Svært vanskelig å realisere

I samarbeid med amerikansk etterretningstjeneste skal tyskerne ha arbeidet lenge med en mulig løsning på problemet, foreløpig uten klare svar.

Søndag kveld kunne utenriksminister Heiko Maas (SPD) bekrefte at tyske myndigheter ikke enda kan gjøre som Trump ønsker.

– Det vil være svært vanskelig å realisere. Det vil bare bli mulig å returnere dem til Tyskland dersom vi er sikre på at vi kan sørge for en rettslig prosess her, og at de også kan varetektsfengslet, kommenterte sosialdemokraten på tv-programmet “Anne Will”. 

Maas røper dermed et essensielt problem. Selv om deltakelse i terrororganisasjoner som IS er straffbart i Tyskland som i Norge, er det langt fra like enkelt å fremskaffe tilstrekkelig med beviser for at menneskene amerikanerne har fengslet faktisk har vært involvert i konkrete terrorhandlinger.

Skrekkscenariet er at tyske IS-krigere hentes hjem uten at de blir dømt for noe som helst, som antagelig innebærer at tyske myndigheter må bruke enorme ressurser på kontinuerlig overvåking med frykt for mulige terroranslag.

Med sin kalde skulder til Trumps formaning legger Maas seg dermed på samme linje som sine franske og britiske kolleger, som har gitt uttrykk for at presidentens tweets ikke endrer på mye.

Foto: https://www.flickr.com/photos/gageskidmore/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: