Trump trekker amerikanske tropper ut av Tyskland

Der Spiegel: – Årsaken er åpenbart at Merkel takket nei til å delta på G7-toppmøtet i Washington DC.

(tyskpolitikk.no): Fredag ettermiddag kunne flere tyske og amerikanske medier fortelle at Donald Trump planlegger å trekke deler av de amerikanske styrkene ut av Tyskland.

Siden andre verdenskrig har USA vært militært tilstede på tysk jord. Ifølge den amerikanske avisa Wall Street Journal er det for tiden 34 500 amerikanske soldater i Tyskland. Nå skal 9 500 av disse trekkes ut. 

Der Spiegel skriver på sin side at Trump ønsker å trekke ut så mye som 15 000 soldater ut av Tyskland innen kort tid.

Ifølge Wall Street Journal er planen til Trump at en stor andel av soldatene skal flyttes til Polen, og andre samarbeidsland i Europa. I tillegg ønsker Trump og co å vedta at det aldri skal være mer enn 25 000 styrker på tysk jord samtidig.

Det hvite hus har enda ikke bekreftet den planlagte troppeforflytningen. Ifølge Der Spiegel skal Det hvite hus derimot ha informert deler av kongressen om at flere tusen soldater skal flyttes ut av Tyskland i tiden som kommer.

Et anspent forhold

Helt siden Donald Trump flyttet til Det hvite hus i januar 2017, har forholdet mellom Tyskland og USA vært anspent.

På vei mot makta langet den republikanske presidentkandidaten ut mot Tyskland ved flere anledninger. Trump ga blant annet uttrykk for at Merkel hadde “ødelagt Tyskland” ved å slippe inn så mange flyktninger i 2015 og 2016.

Etter at Trump tok over tømmene i Washington DC, har det tysk-amerikanske forholdet vært preget av konstante trusler om tollmurer fra amerikansk side. I tillegg har Trump til stadighet minnet om at Tyskland ikke bruker nok penger på forsvaret, slik NATO-landene ble enige om i Wales i 2014.

Det er lenge siden Angela Merkel har vært på besøk hos Donald Trump i Det hvite hus. Sist uke kom også nyheten om at den tyske kansleren har takket nei til å delta på G7-møtet i Washington DC i slutten av juni. 

Offisielt har Merkel begrunnet dette med koronaviruset, og at hun har mer enn nok å gjøre på hjemmebane. Samtidig er det grunn til å tro at et møte med Trump ikke akkurat står øverst på ønskelisten til verdens mektigste kvinne.

Ifølge Der Spiegel skal Merkels avbud være den utløsende årsaken til at sinnataggen i Det hvite hus velger å trekke amerikanske tropper ut av Tyskland nå. 

Les mer: Tyske sosialdemokrater vil kvitte seg med amerikanske atombomber.

Foto: https://www.flickr.com/photos/whitehouse/

 

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: