Trump straffer Tyskland for manglende bidrag til NATO

Kunngjøringen om å trekke 12 000 amerikanske soldater ut av forbundsrepublikken bekrefter det kjølige forholdet på tvers av Atlanteren.

(tyskpolitikk.no): – Tyskland betaler Russland milliarder av dollar for energi hvert år, og vi skal beskytte Tyskland fra Russland. Hva skal det bety? Tyskland betaler heller ikke sine 2 % til NATO. Derfor trekker vi tropper ut av Tyskland!

Dette twitret USAs hardt prøvede president onsdag. Mens hjemlandet herjes av korona, opptøyer og politivold, kunngjorde Trumps forsvarsminister Mark Esper onsdag at amerikanerne trekker 12 000 soldater ut av forbundsrepublikken.

I tillegg skal hovedlvarteret for amerikanske NATO-styrker i Europa og Afrika flyttes fra Stuttgart til Belgia. Mens halvparten av styrkene kalles hjem til USA, omplasseres de andre innad i Europa, blant annet til Belgia, Polen og Baltikum.

– NATO er ikke en handelsorganisasjon, og sikkerhet er ingen vare, uttalte Tysklands forsvarsminister og CDUs (Christlich Demokratische Union) forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer om tilbaketrekningsplanene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

– Trumps hevn mot Merkel

Det er ingen hemmelighet at USAs omstridte president og Tysklands forbundskansler Angela Merkel ikke akkurat er bestevenner. 74-åringen i det hvite hus har lenge tordnet mot det han mener er manglende bidrag fra tyskerne til NATO.

Da den tyske forbundskansleren tidligere i vår kunngjorde at hun ikke kom til å delta på det planlagte G7-toppmøtet på andre siden av Atlanteren grunnet koronapandemien, skal Trump ha blitt rasende. Republikaneren svarte med å foreslå å invitere Russland til neste toppmøte.

– Kunngjøringen om å redusere antall amerikanske tropper i Tyskland er Trumps hevn mot Merkel. Det er få statsledere han misliker mer enn forbundskansleren, skriver Konstantin von Hammerstein i der Spiegel.

Kan stikke kjepper i hjulene

Planene støter imidlertid på motstand i det politiske USA, både blant demokrater og republikanere. Nå spekuleres det i at de to partiene kan sette en stopper for troppeflytningen når neste års statsbudsjett skal behandles i kongressen.

– Vi frykter at denne delvise tilbaketrekningen ikke vil overbevise Berlin om å øke sine bidrag, men heller vil svekke de Forente Staters strategiske interesser, skriver seks republikanske medlemmer av forsvarskomitéen i representantenes hus i et åpent brev.

Samtidig uttrykker de seks støtte til Trumps ønske om å få tyskerne til å øke sine betalinger til forsvarsalliansen.

De amerikanske troppene spiller også en viktig økonomisk rolle i Tyskland. Særlig delstaten Rheinland-Pfalz, hvor over 7000 arbeidsplasser er knyttet til Uncle Sams tropper, kommer til å tape ved tilbaketrekningen.

Foto: Gage Skidmore / https://www.flickr.com/photos/gageskidmore

Einar Haarr Dyvik

Einar Haarr Dyvik studerer statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-universitetet i Freiburg. Tidligere praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Skribent for tyskpolitikk siden oppstarten i 2017.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: