Tre spådommer for 2020

KOMMENTAR: Angela Merkel blir sittende, AKK blir utfordret, og flyplassen i Brandenburg blir endelig ferdig.

(tyskpolitikk.no): I 2019 har de tyske partiene presset seg gjennom 14 forskjellige valg på nasjonalt og regionalt nivå. Regjeringen har slitt, og Angela Merkel har klart seg med et nødskrik.

Det politiske landskapet er preget av endringer. De tradisjonelle styringspartiene er i trøbbel. Samtidig øker oppslutningen for miljøpartiet Die Grünen og Høyrepopulistene i AfD. I mange delstater må regjeringskabalen legges på nytt, og på nasjonalt nivå er det ikke sikkert hvor lenge den sittende koalisjonen vil holde ut.

Med et turbulent år bak oss er det vanskelig å spå hva det kommende året vil bringe. Noen konklusjoner er derimot sikrere enn andre, som gjør det mulig å mene noe om hva som kommer til å skje i 2020.

1 – Angela Merkel blir sittende som kansler

2019 ble året for dommedagsprofetier om Angela Merkels politiske karriere. Kansleren har ledet en vaklende koalisjon, bestående av hennes eget CDU (Christlich Demokratische Union), det bayerske søsterpartiet CSU (Christlich-Soziale Union) og det tyske arbeiderpartiet SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschland), et samarbeid mange trodde ville falle i grus i løpet av 2019. Slik ble det likevel ikke.

Nå er spørsmålet om storkoalisjonen, og med det Angela Merkels politiske karriere, overlever 2020.

Mye avhenger av sosialdemokratene i SPD, og partiets nyvalgte lederduo. Saskia Esken og Norbert Walter-Borjans ble valgt som en konsekvens av den voldsomme velgerflukten, og som kritikere av det pågående samarbeidet med Angela Merkel og co.

Selv om den nyvalgte lederduoen har begravet stridsøksen inntil videre, og gitt den sittende regjeringen sin foreløpige støtte, er det liten tvil om at Esken og Nowabo er på kollisjonskurs med Angela Merkel og hennes kristenkonservative union. 

Det blir særlig spennende å se om SPD-lederne tolererer nok et statsbudsjett på sparebluss, en politikk det er liten grunn til å tro at kristendemokratene vil gi slipp på med det første.

Selv om det med all sannsynlighet kan bli full klinsj mellom kristen- og sosialdemokrater i løpet av 2020, er det likevel grunn til å tro at Angela Merkel overlever nok et år ved roret i Berlin. 

Hovedgrunnen er at tiden allerede begynner å bli knapp før neste Forbundsdagsvalg, som kommer i september 2021. Dersom SPD og CDU ikke blir enige om hvordan landet skal ledes, er det uansett ikke lenge til borgerne skal gå til urnene.

Dertil kommer sosialdemokratenes skrantende økonomi, som etter alt å dømme kan vise seg som en reell brems på partiets ønske om nyvalg det kommende året. Ved flere anledninger har SPD forsøkt å reise kjerringa, med hardtsatsende markedsføringskampanjer og lignende, uten å lykkes. Uten penger er det vanskelig å drive valgkamp, og av den grunn vil det lønne seg for sosialdemokratene å vente til det planlagte valget i 2021.

Lommeboka til SPD kan dermed bli avgjørende for Angela Merkels fremtid. På tross av at kansleren kan vente seg mange harde timer i forhandlingsrommet med den sosialdemokratiske koalisjonspartneren, er det gode grunner til å tro at verdens mektigste kvinne overlever 2020, og får sitte perioden ut.

2 – AKK blir IKKE kanslerkandidat

7. desember 2018 ble Annegret Kramp-Karrenbauer valgt av det kristendemokratiske landsmøtet til å ta over som partileder etter Angela Merkel. Etter fallende oppslutning og dårlige delstatsvalg valgte Merkel å trekke seg, og gi plass for AKK, som kunne skilte med flere gode valg som leder for CDU i den lille delstaten Saarland.

Mange hadde derfor troen på at Kramp-Karrenbauer skulle reise kjerringa, og vinne tilbake velgerne som forsvant i løpet av 2018.

Slik ble det derimot ikke. Etter flere uheldige utsagn, hvor AKK blant annet ble vippet av pinnen av den populære vloggeren Rezo, gikk kristendemokratene på et nederlag ved Europavalget i mai.

Det samme skjedde i de påfølgende delstatsvalgene i østtyske Brandenburg, Sachsen og Thüringen, hvor høyrepopulistene i AfD (Alternative für Deutschland) stjal tusenvis av velgere fra Kramp-Karrenbauers parti.

Av den grunn er det mange som stiller seg spørsmålet om Annegret Kramp-Karrenbauer er riktig person til å lede kristendemokratene inn mot det kommende forbundsdagsvalget i 2021, et spørsmål stadig flere besvarer benektende. 

AKK ble sett på som en valgvinner, på grunn av suksessen i lille Saarland. Som CDU-leder kan AKK ikke tilskrives en eneste valgseier, som har skapt misnøye i eget parti. Dette på tross av at partilederen har fått ros for sin innsats som forsvarsminister, en jobb hun tok over etter at den foregående ministeren Ursula von der Leyen flyttet til Brüssel.

I romjulen kunne DPA melde at både Friedrich Merz og CSU-lederen Markus Söder er mer populære enn AKK, også blant de kristenkonservative velgerne. I tillegg er Armin Laschet, lederen for CDU i folkerike Nordrhein-Westfalen, en mann som nevnes stadig oftere. 

Det er med andre ord flust av personligheter i den kristenkonservative unionen som ønsker å ta over etter Angela Merkel. AKK har ikke klart å markere seg, som gir grunn til å tro at kristendemokratene heller lener seg på en av de andre kandidatene når spørsmålet skal avgjøres høsten 2020.

3 – Berlins nye flyplass åpner

Mye er sagt og skrevet om den nye flyplassen utenfor Berlin, som etter planen skulle åpne høsten 2011, men som av mange forskjellige byggtekniske og byråkratiske årsaker enda ikke er ferdig.

I november kunne derimot administrasjonen informere om at lufthavnen skal åpne 31. oktober 2020. Flyplassen skal erstatte dagens to flyplasser Schönefeld og Tegel, og ha en kapasitet på om lag 34 millioner passasjerer i året. 

Dette er derimot ikke første gang berlinerne har blitt lovet at flyplassen endelig skal åpnes, noe som gir grunn til å være forsiktig med å spå at tiden endelig er inne i 2020.

Likevel, denne gangen ser det ut til å være konkrete planer bak lovnadene, selv om det allerede florerer rykter om at det kun er den ene terminalen som vil være klar det kommende året. 

Foto: https://www.flickr.com/photos/bundeswehrfoto/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: