Toppolitikere mener AfD er medansvarlige for skytingen i Halle

Joachim Herrmann (CSU) kaller AfD-politikerne “åndelige brannstiftere”, og får støtte fra SPD. 

(tyskpolitikk.no): Onsdag formiddag forsøkte en bevæpnet mann å trenge inn i en synagoge i den tyske byen Halle, hvor omlag 80 mennesker feiret den jødiske helligdagen Jom Kippur. Da terroristen ikke klarte å komme seg inn i bygningen, ble en forbipasserende kvinne ett av hans to ofre. Deretter tok gjerningsmannen seg inn i en kebabrestaurant i nærheten av synagogen, og drepte en person til.

I løpet av onsdag ettermiddag skal vedkommende ha blitt pågrepet av tysk politi.

Dagen etter attentatet tar flere toppolitikere bladet fra munnen, og gir det høyrepopulistiske partiet AfD (Alternative für Deutschland) deler av skylden for skytingen i Halle.

– Det ene er disse forferdelige voldsmennene, som vi må beskytte oss mot så godt vi kan, og som vi må identifisere i tide. Det andre er disse åndelige brannstifterne. Blant dem finnes dessverre også representanter fra AfD, som på uforskammet vis har vekket oppsikt de siste årene, kommenterer innenriksministeren i Bayern, Joachim Herrmann, i et intervju med Bayerisher Rundfunk.

Herrmann, som representerer det kristenkonservative partiet CSU (Christlich Soziale Union), peker ut AfD-politikeren Björn Höcke som en av de som har sørget for at høyreekstreme holdninger får plass i det tyske ordskiftet.

– Han er en av disse åndelige brannstifterne, når det handler om å spre antisemittisme rundt om i landet vårt, kommenterer Herrmann videre. 

Får støtte fra sosialdemokratene

Lenger til venstre er sosialdemokratenes Karl lauterbach enda hardere i retorikken.

– Det er all hetsen til AfD som har gitt en politisk stemme til de høyreekstreme. Denne hetsen gjør at noen gjerningsmenn føler at deres grusomme handlinger blir legitime. Oppviglerne i AfD ville nok også falt i smak blant disse gjerningspersonene, også for han i Halle. AfD er medansvarlige, twitret forbundsdagsrepresentanten natt til torsdag. 

Lauterbach er en av kandidatene som ønsker å ta over ledervervet i det sosialdemokratiske partiet SPD (Sozialdemokraische Partei Deutschland).

Den tidligere lederen for det jødiske sentralrådet i Tyskland, Charlotte Knobloch, uttaler seg på samme måte.

– Attentatet i Halle tydeliggjør hvor raskt ord fra politiske ekstremister kan bli til handlinger. I denne situasjonen hadde det vært interessant å vite hva representanter fra AfD tenker, de som har skapt grobunn for slike handlinger med sin ukultur med hat og oppvigleri, forteller hun til Spiegel Online. 

– Handlet åpenbart alene

Sent onsdag kveld kom AfDs Björn Höcke med sin kommentar til hendelsen i Halle, på sin egen Facebook-side. 

– Ethvert anstendig menneske må vise avsky mot denne handlingen, konstaterer AfD-politikeren, etter å ha ha slått fast at gjerningspersonen handlet alene.

– Dette var åpenbart en som handlet alene, som forsøkte å storme en jødisk synagoge. Heldigvis feilet han på grunn av sikkerhetsforanstaltningene ved porten, skriver Höcke videre. 

47 år gamle Björn Höcke har skapt mange overskrifter med sine ytterliggående holdninger. I 2017 uttalte han blant annet at Holocaust-monumentet i Berlin er “et skammens monument”.

I midten av september skapte AfD-politikeren nok en gang overskrifter, da han avbrøt et intervju med statskanalen ZDF, etter å ha blitt konfrontert med uttalelser fra egne partifeller, hvor det blant annet kom frem at partifellene ikke klarte å skille utsagn fra Höcke og Adolf Hitler. 

47-åringen representerer den ytre fløyen i det høyrepopulistiske partiet Alternative für Deutschland. Samtidig er han partiets toppkandidat i det kommende valget i den lille delstaten Thüringen, som er en av delstatene som tilhørte DDR frem til gjenforeningen 3. oktober 1990.

At Höcke poengterer at gjerningspersonen i Halle handlet alene, har ikke gått ubemerket hen.

– Man sier at gjerningspersonen i Halle handlet alene. Akkurat det kan ikke legge skjul på at han støttet seg på fortellinger som blir fremmet av høyrepopulister i forskjellige Talkshows, skriver Christian Bangel for Die Zeit, med overskriten “Han er ikke alene”. 

I Thüringen ligger AfD an til å få langt over 20 % av stemmene, som samsvarer med den generelle trenden i de øvrige delstatene i gamle øst.

I 2016 fikk høyrepopulistene i AfD hele 24 % av stemmene i Sachsen-Anhalt, som er delstaten til byen Halle, hvor to personer ble skutt og drept av en høyreekstrem gjerningsmann onsdag 9. oktober.

Foto: https://www.flickr.com/photos/_dchris/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: