Tidligere SPD-leder blir styremedlem i Deutsche Bank – anklages for å skade sosialdemokratenes troverdighet

– Sigmar Gabriel er ingen bankekspert. Han blir åpenbart valgt for å bruke sine politiske kontakter.

(tyskpolitikk.no): Sigmar Gabriel, som var partileder i SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands) fra 2009 til 2017, samt visekansler fra 2013 til 2018, og miljøvern-, nærings- utenriksminister mellom 2005 og 2018, skal velges til styremedlem i Deutsche Bank ved neste generalforsamling 20. mai.

Valget vekker stor harme blant Gabriels tidligere partifeller.

Den tidligere SPD-lederen skal sitte som styremedlem i bankens kontrollkomité. Kritikerne mener imidlertid at den tidligere partilederen egentlig hentes til Deutsche Bank for å drive lobbyvirksomhet og myndighetspåvirkning.

Nyheten har utløst en debatt om hvorvidt toppolitikere bør kunne gå til næringslivet etter tiden i politikken.

– Ingen bankekspert

Én av Gabriels kritikere er vikarierende finanspolitisk talsperson i SPD, Cansel Kiziltepe.

– Sigmar Gabriel er ingen bankekspert. Han blir åpenbart valgt til styret for å bruke sine politiske kontakter for Deutsche Bank. Det betaler banken mye for, slår Gabriels partikollega fast.

Kiziltepe mener dessuten at den tidligere toppolitikerens nye stilling er uheldig for partiet.

– En tidligere leder i SPD bør ikke gjøre det. Det skader troverdigheten til partiet, mener forbundsdagsrepresentanten.

Det er imidlertid ikke bare partifeller i SPD som er kritiske.

– Først vanstyrte han SPD, nå skal han jobbe med falleferdige Deutsche Bank, mener Tino Chrupalla, leder i høyrepopulistiske AfD (Alternative für Deutschland).

– Spørsmålet er hva han egentlig skal gjøre. Banken har IT-problemer, men Gabriel er ingen IT-spesialist. Den har et problem med forretningsmodellen sin, men det vil ikke Gabriel kunne løse. Gabriel kan politikk. Jeg kan ikke forstå rollen hans annerledes enn at han i praksis blir sjefslobbyisten deres og organiserer kontakten med politikken, uttaler Gerhard Schick, leder i organisasjonen Bürgerbewegung Finanzwende og tidligere forbundsdagsrepresentant for die Grünen.

Lisa Paus, nåværende finanspolitiker i die Grünen, kaller jobben for «feil signal til feil tid».

Deutsche Bank «stinker»

Gabriel svarer på kritikken i et intervju med avisen Bild.

– Jeg synes det er leit at mistanken om at man så å si selger sjelen sin, oppstår når man tar en jobb i næringslivet etter slutten på sin politiske karriere. Jeg kommer uansett ikke til å tenke eller handle annerledes i fremtiden enn før, sier SPD-veteranen.

Gabriel spør retorisk hvilke jobber politikere kan ta etter den politiske karrieren sin.

– De skal ikke motta noen tidlig pensjon, de skal ikke bli lobbyister og egentlig skal de heller ikke gå til næringslivet. Hva da?

Den tidligere visekansleren får støtte av Konstantin Kuhle, forbundsdagsrepresentant for FDP (Freie Demokratische Partei).

– Spørsmålet er om man vil betale underholdsbidrag til folk som Gabriel til de skal pensjoneres. Eller vil man tillate dem å jobbe? mener fridemokraten.

Lederen i Bürgerbewegung Finanzwende synes at politikere bør kunne gå til næringslivet, men mener det er annerledes når Gabriel blir bankmann eller sjef.

– Når tidligere toppolitikere representerer storbanker og investorer etter slutten på den politiske karrieren sin, er det ikke bra for demokratiet vårt, sier Schick.

spalteplass i der Spiegel påpekes det dessuten at det i knapt noen tysk institusjon «stinker så mye som i Deutsche Bank». Bakgrunnen er at banken ved flere tilfeller de siste årene, blant annet på grunn av ulovlig markedsmanipulasjon, har vært sentrum for skandaler, og er blitt ilagt straffegebyr på totalt flere milliarder euro i EU og USA.

Etter at Gabriel forlot Angela Merkels regjering i mars 2018, er en karenstid på 18 måneder, der det ikke er tillatt å ta arbeid utenfor offentlig tjeneste, gjennomført som forbundsdagsrepresentant. Den tidligere SPD-lederen forlot deretter forbundsdagen av «svært personlige grunner» i november 2019.

Tidligere SPD-leder i Rosneft

Gabriel er ikke den første tidligere SPD-lederen som får kritikk for karrierebyttet sitt.

Gerhard Schröder var forbundskansler fra 1998 til 2005 og SPD-leder fra 1999 til 2004. I 2006 begynte Schröder å jobbe for den russiske gassprodusenten Gazprom.

Siden 2017 har Schröder dessuten vært styremedlem i det russiske oljekonsernet Rosneft.

I arbeidet sitt i de russiske energiselskapene er forretningsadvokaten sterkt kritisert og anklaget for rolleblanding, sågar også før han forlot politikken.

I 2006 ble det kjent at Schröders regjering etter valgnederlaget i 2005 hadde stilt en garanti på én milliard euro for Gazproms kostnader i forbindelse med gassledningen Nord Stream.

Det tyske styremedlemmet i Rosneft er også kritisert for selskapets nære forhold til Kreml, og anklaget for å undergrave de økonomiske sanksjonene EU innførte mot Russland i forbindelse med annekteringen av Krimhalvøya i 2014.

foto: skjermdump https://www.youtube.com/watch?v=4HH0LL8ANuI

Erlend F. Aalbu

Erlend F. Aalbu er skribent for tyskpolitikk.no. Han var utvekslingsstudent ved Universität Mannheim i 2014 og praktikant ved Norsk-tysk handelskammer i 2015. Han er siviløkonom fra NHH og jobber til daglig med IT-løsninger i energibransjen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: