Tanken på det utenkelige: en grønn kansler i Tyskland?

For første gang noensinne snakkes det seriøst om en tysk kansler fra Die Grünen. Men hvem skal dette være? Og når er det greit å si det høyt?

Det er enda over ett år til det avholdes parlamentsvalg i Tyskland, men tyske politikere er godt i gang med å posisjonere seg før neste høst.

I de kristenkonservative unionspartiene knives det intenst om å bli Angela Merkels etterfølger. Og forrige mandag kunne sosialdemokratene kunngjøre at nåværende finansminister Olaf Scholz er deres mann til å lede Tyskland etter valget.

Men blikket rettes også mot miljøpartiet Die Grünen, som for lengst har etablert seg som Tysklands nest største parti på meningsmålingene, med opptil en fjerdedel av velgerne bak seg. For første gang i Forbundsrepublikkens historie ser en grønn kansler ut som en reell mulighet.

Journalistene har lenge forsøkt å få partitoppene i tale: hvem er de grønnes kanslerkandidat?

Hittil har partiets ledelse avfeid spørsmålet og bedt mediene rette søkelyset mot politikkens innhold fremfor personspørsmål. Men ettersom valget sakte nærmer seg regnes det kun som et spørsmål om tid før det tidligere protestpartiet bryter tausheten og annonserer sin kanslerkandidat.

Alt skal være fryd og gammen

I utgangspunktet er det vanlig å la et landsmøte velge kanslerkandidaten, med alle åpne debatter en slik løsning gjerne medfører. De grønne ønsker derimot at partiets lederduo, bestående av Robert Habeck og Annalena Baerbock, blir enige seg imellom om hvem som skal være partiets kanslerkandidat i valgkampen.

Slik skal Die Grünen fortsette å gi inntrykket av å være et harmonisk parti, der politikkens innhold står i sentrum.

Det naturlige valget: enda en hvit, middelaldrende mann?

Robert Habeck regnes som det mest åpenbare valget. 51-åringen er partiets mest profilerte politiker og har tidligere vært minister med ansvar for energi, miljø og landbruk i delstaten Schleswig-Holstein. Han har opparbeidedet seg et rykte for å være en tilbakelent og utypisk politikertype, noe som har gjort ham godt likt blant tyske velgere.

Lederduoens andre halvdel, 39 år gamle Annalena Baerbock, fremstår ved første øyekast som et mer usannsynlig alternativ. I motsetning til kollegaen har hun ingen styringserfaring fra regionalt nivå. Dessuten er navnet ‘Annalena Baerbock’ betydelig mindre kjent i tyske hjem, sammenlignet med rikskjendisen Robert Habeck.

Men der Habeck fremstår som en sympatisk outsider, er Annalena Baerbock langt tydeligere i det offentlige ordskiftet. Hun ønsker å styre og forandre, kort sagt, hun ønsker makt. I forhold til Habeck, som heller unnviker makt- og kanslerspørsmålet, snakker Annalena Baerbock som en ekte statsleder.

Stemmer tett på Die Grünen forteller videre at Hannover-fødte Baerbock har en høy stjerne innad i partiet. Hun regnes ikke bare som svært ambisiøs, men også faglig hvassere enn kollegaen Habeck. Det er følgelig mange som heller kan ser for seg Annalena Baerbock enn Robert Habeck i kanslerstolen.

Til sist kan faktisk de to partiledernes kjønn bli avgjørende. Det sitter sannsynligvis langt inne for likestillingspartiet Die Grünen å kontre SPDs og CDU/CSUs mannlige kanslerkandidater med Robert Habeck – nok en hvit mann over femti.

Utslagsgivende er dog om sistnevnte tenker i samme baner, når lederduoen skal bli enige seg i mellom om kandidaturet.

Vilje til makt eller stormannsgalskap?

Partiet ønsker å skape en valgkamp der det handler om Die Grünen mot CDU/CSU som de to tydelige alternativene i en konflikt bestående av det nye og progressive mot det gamle og konservative.

I dette bildet må de grønne gi inntrykk av å være et ansvarlig og styringsdyktig parti som er beredt til å overta makten. Dette medfølger å stille til valg med en kanslerkandidat.

Men partiet vet godt at meningsmålinger kan bedra. Å presentere velgerne en grønn kanslerkandidat kan fremstå som overmodig stormannsgalskap, dersom SPD ender med å gjenvinne velgernes gunst og plassen som Tysklands nest største parti.

Spørsmålet er hvor lenge Die Grünen kan nekte for å være et parti med kanslerambisjoner når det er nettopp dette de ønsker være.

Foto: https://www.gruene.de/artikel/ein-neues-sicherheitsversprechen

Tobias Eid Barland

Tobias Eid Barland er skribent for tyskpolitikk.no. Han studerer historie og statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-Universität Freiburg, og har tidligere bodd i Berlin. Tobias har også skrevet om Tyskland for nettstedet iEuropa.no.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: