Sur stemning i CDU etter valget i Thüringen – Merkel-motstander refser regjeringen

Med magre 21,8 prosent av stemmene i ved valget i den østtyske delstaten er humøret dårlig i det konservative folkepartiet.

Skrevet av Tobias Eid Barland. 

(tyskpolitikk.no): Hardest er kritikken til Friedrich Merz. For et drøyt år siden tapte mangemillionæren kampen om partiledervervet i CDU (Christlich Demokratische Union) mot Annegret Kramp-Karrenbauer. Nå har Merz gått ut i mediene og klandret den sittende regjeringen for søndagens skrekkelige valgresultat.

– Valget i Thüringen var et stort mistillitsforslag mot storkoalisjonen, slår den tidligere forretningsadvokaten fast.

Videre hevder han at kanslerens uvirksomhet og manglende ledelse de siste årene har ligget over landet som et tåketeppe. Merz peker på regjeringens manglende evne til å levere en ny grunnpensjon som et bevis på dens udyktighet.

Flere kritiske stemmer

Friedrich Merz er ikke den eneste som retter skyts mot eget parti etter søndagens valg. Tirsdag gikk Roland Koch, tidligere CDU-politiker og ministerpresident i Hessen, knallhardt ut mot Merkel i et konservativt tidsskrift. Koch mener partiet må slutte færre kompromisser og heller finne seg selv igjen. Merkel får dessuten gjennomgå.

– Ledelsens og særlig kanslerens avståelse fra argumentasjon må stoppe» var Kochs beskjed oppover.

Også Carsten Linnemann, parlamentarisk nestleder i CDU, har ytret seg. Til Deutschlandfunk kritiserer han den sittende regjeringens arbeid, og i likhet med Merz trekker han frem fraværet av en ny grunnpensjon som bevismateriale. Linnemann mener partiet må snakke mer om de faktiske problemene partiet og landet står overfor.

– Partiet mitt har over flere år kun hatt et eneste argument og det har vært Angela Merkel», er Linnemanns dom.

– Politisk hodeløst og urimelig

Mektige stemmer innad i regjeringen var raskt ute med å parere angrepene.

– Jeg er ikke enig i kritikken til Merz, svarte innenminister Horst Seehofer etter å ha blitt konfrontert med uttalelsene. Seehofer, som selv tidligere ledet det bayerske søsterpartiet CSU (Christlich Soziale Union), medgikk at CDU var i en vanskelig situasjon, men anbefalte kristendemokratene å heller bevare selvdisiplinen.

Ministerpresident i Schlewswig-Holstein, Daniel Günther, sier til ZDF at uttalelsene til Merz først og fremst handlet om å gjøre opp for personlige stridigheter. Helseminister Jens Spahn, en mektig og populær mann innad i CDU, mener regjeringen slettes ikke gjør en dårlig jobb og hevder at denslags debatter kun svekker partiet.

– Gode sakdebatter med profil gjør en immun mot personaldebatter, er Spahns oppfordring til partikollegene.

Andre tar i bruk en røffere tone mot dissidentene. Onsdag ble en erklæring undertegnet 15 parlamentsmedlemmer fra CDU offentliggjort, som et tydelig svar til Merz og Kochs uttalelser.

– Enkeltes oppførsel har vært ekstremt skadelig for CDU og selvødeleggende, kan leses i det skarpt formulerte skrivet. Det nevnes ingen konkrete navn, men det spares heller ikke på kruttet når de siste dagers verbale angrep beskrives som «like politisk hodeløse som urimelige i stil og innhold».

Hvem er egentlig CDUs kanslerkandidat?

Til tross for at Friedrich Merz understreker at han først og fremst kritiserer Angela Merkel og regjeringen, ikke partileder Annegret Kramp-Karrenbauer, er det ikke vanskelig å lese uttalelsene hans i kontekst av en større maktkamp.

For et snaut år siden ble «AKK» valgt til ny partileder av sine egne – foran nettopp Friedrich Merz. «Mini-Merkel», som hun den gang ble kalt, står den sittende kansleren nært. Når Merz nå langer ut mot Merkel og regjeringen – en regjering AKK selv er en del av –  ses det i tyske medier som et forsøk på å få lederdebatten i CDU løftet nok en gang.

Hjelp på veien har Merz delvis fått fra ungdomspartiet. Junge Union-leder Tilman Kuban skal nylig i møte med partitoppene ha stilt «styringsspørsmålet»: han ønsker å få avklart hvem CDU stiller som kanslerkandidat ved neste valg. Hittil har man regnet partileder Kramp-Karrenbauer som partiets utpekte etterfølger til Angela Merkel. Kubans spørsmål og mangelen på et tydelig svar tyder på at kampen om å bli CDUs neste kanslerkandidat ikke er over.

Foto: https://www.flickr.com/photos/cdu-bw/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

2 thoughts on “Sur stemning i CDU etter valget i Thüringen – Merkel-motstander refser regjeringen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: