Slutten nærmer seg for Merkels regjering

KOMMENTAR: De fire sannsynlige utfallene av den pågående krisen.

(tyskpolitikk.no): I litt over én uke har det politiske Berlin vært i fyr og flamme.

Europavalget ble en braksuksess for miljøpartiet Die Grünen, med oppslutning på over 20 %. Samtidig mistet sosialdemokratene i SPD millioner av velgere, og endte opp med historisk lave 15,8 %.

Det elendige resultatet førte til at partileder Andrea Nahles ga fra seg alle lederverv. De kommende ukene og månedene ledes partiet derfor av en trio, nærmere bestemt av Malu Dreyer (ministerpresident Rheinland-Pfalz), Manuela Schwesig (ministerpresident Mecklenburg-Vorpommern) og Thorsten Schäfer-Gümbel (partileder Hessen). 

Det er fullstendig kaos i SPD. Partiet til ekskanslerne Willy Brandt, Helmut Schmidt og Gerhard Schröder er på desperat jakt for å finne seg selv. Den kommisariske trioen skal lede partiet frem til slagplanen er spikret.

Internett-fadese for CDU

På toppen av det hele har CDU-leder Annegret Kramp-Karrenbauer sørget for å vende millioner av unge velgere mot seg og det kristendemokratiske partiet.

Allerede før Europavalget lanserte youtuberen Rezo en 55 minutter lang film hvor 26-åringen går til angrep på AKKs parti CDU, og særlig hvordan kristendemokratene har nedprioritert en aktiv klimapolitikk. 

Først offentliggjorde CDU at de skulle svare youtuberen med en tilsvarende video. Deretter valgte partiledelsen å trekke klippet før det i det hele tatt ble publisert.

AKK avsluttet ballet ved å bringe på banen et forslag om tydeligere presseetiske regler for ytringer på internett, når det viser seg at også Youtube er en arena hvor velgere vinnes og tapes. 

Utallige medier harselerer nå med historien om hvordan “CDU oppdaget internett”, og hvordan de gammelmodige kristendemokratene famler i blinde, og velger knebling av ytringsfrihet fremfor å møte ungdommen på deres nivå.

Regjeringskrise?

Det har gått gode 10 måneder siden tyske medier sist tok i bruk begrepet “regjeringskrise”. Den gang sørget CSU-leder Horst Seehofer for rabalder med sitt forsvar av lederen for etterretningstjenesten, som forfektet det de fleste vil kalle illiberale og udemokratiske verdier.

Denne uken har færre tatt i bruk termen “regjeringskrise”. Likevel tyder det aller meste på at Angela Merkels storkoalisjon er enda nærmere stupet nå enn for 10 måneder siden.

SPD er en større trussel for Merkel nå enn CSU var for under ett år siden. Med stadig fallende oppslutning begynner sosialdemokratene å bli desperate. At SPD-ledelsen for første gang har valgt en trio til å lede partiet, tyder på at store omveltninger er i emning. 

I desember trakk Angela Merkel seg som leder for det kristendemokratiske partiet CDU, etter 18 år ved roret. Samtidig ytret 64-åringen et ønske om å fortsette som kansler frem til det neste forbundsdagsvalget i 2021.

Dersom SPD trekker seg fra regjeringssamarbeidet tyder det aller meste på at Angela Merkels tid som kansler er over. 

Samtidig er det likevel ikke umulig at Merkel klarer å klamre seg til makta. Mye kan skje, vi gir deg de fire mest sannsynlige utfallene av den pågående krisen i det politiske Berlin (inspirert av Spiegel Online).

Alternativ 1: SPD ut, nyvalg utlyses

Allerede 24. juni møtes en samlet sosialdemokratisk partiledelse for å diskutere fremtiden til den såkalte storkoalisjonen (regjeringssamarbeidet mellom CDU, CSU og SPD).

Det er ikke umulig at ledelsen presser partiet ut av koalisjonen før måneden er omme. 

Dersom så ikke skjer, er det sannsynlig at enkeltsaker kan ende opp med å rive samarbeidet i filler. På trappene står blant annet en massiv trygdereform, som kristendemokratene inntil videre har tatt avstand fra. Innad i regjeringen tåler ikke SPD flere kompromisser og nederlag, og kan ende opp med å trekke seg ut av regjeringen dersom de ikke får viljen sin.

Dersom SPD trekker seg vil ikke regjeringen lenger ha flertall bak seg i Forbundsdagen. Etter den tyske grunnloven har Forbundspresidenten Frank-Walter Steinmeier adgang til å lyse ut nyvalg. 

Nyvalg betyr etter alt å dømme at Angela Merkel er ferdig for godt. For med nyvalg vil CDU garantert velge en annen kanslerkandidat enn kvinnen som har ledet landet siden 2005.

Et nyvalg er heller ikke å forakte for Die Grünen. Ved forbundsdagsvalget i 2017 fikk de grønne 8,9 % av stemmene. Siste meningsmålinger gir derimot partiet langt mer enn det dobbelte. Et nyvalg vil gi miljøpartiet voldsom innflytelse i den tyske Forbundsdagen.

Alternativ 2: SPD ut, mindretallsregjering

Dersom SPD trekker seg, er det likevel ikke helt umulig at Angela Merkel får fortsette som kansler. I så fall må hun gå seirende ut av et mistillitsvotum, det vil si, selv om SPD trekker seg ut, må et flertall i Forbundsdagen gi sin støtte til at kristendemokratene fortsetter regjeringsarbeidet frem til neste valg.

Selv om en mindretallsregjering teknisk sett er mulig, er det ikke tradisjon for slike løsninger i Tyskland. Så langt har både SPD og CDU foretrukket en storkoalisjon mellom de store folkepartiene, istedenfor å stadig måtte lete etter støtte på forskjellige kanter av den lovgivende forsamling. 

Tiden er snart ute for Angela Merkel. Samtidig er det mye som tyder på at verdens mektigste kvinne vil gi jernet for å forlate sin post med verdighet. Det er derfor sannsynlig at prestedatteren fra Hamburg klarer å overbevise mange nok til å gi seg selv frem til 2021 før det settes et endelig punktum.

Alternativ 3: SPD ut, Jamaica-koalisjon

Utfallet er antagelig det minst sannsynlige av de fire. Selv om de liberale i FDP (Freie Demokratische Partei) visstnok skal være interesserte i nye forhandlinger, er det svært lite som tyder på at CDU skal klare å stable på beina en koalisjon bestående av nettopp FDP, CDU og miljøpartiet Die Grünen (sort, gul, grønn, som det jamaicanske flagget).

Partiene ga det et forsøk etter forbundsdagsvalget i 2017, uten å lykkes. Frontene var steile, særlig mellom Die Grünen og bayerske CSU. Til slutt var det likevel FDP, anført av partileder Christian Lindner, som sørget for at samarbeidet ikke ble noe av.

Løsningen er først og fremst usannsynlig fordi Die Grünen ikke har noe å hente på en slik koalisjon, et samarbeid hvor miljøpartiet vil være minst. Dersom det blir utlyst nyvalg ser det derimot ut til at de grønne kan doble antallet representanter i Forbundsdagen, som vil gi langt større tyngde i eventuelle regjeringsforhandlinger med CSU, CSU og FDP. 

For Die Grünen er derfor et Jamaica-samarbeid uaktuelt FØR det er avholdt forbundsdagsvalg.

Alternativ 4: Storkoalisjonen fortsetter

Forbundsdagsvalget høsten 2017 ble et enormt nederlag for sosialdemokratene i SPD. Med en nedgang på 5,2 prosentpoeng endte det stolte partiet opp med 20,5 % av stemmene. Likevel sa SPD “ja” til nok en storkoalisjon med CDU og CSU. 

Høsten 2018 gikk sosialdemokratene på nye nederlag. Ved delstatsvalget i Bayern mistet det tyske arbeiderpartiet over 50 % av velgerne, og endte opp med fattige 9,7 % av stemmene. Likevel fortsatte SPD samarbeidet med CDU og CSU nasjonalt. 

Bedre gikk det ikke ved det påfølgende delstatsvalget i Hessen, et valg som førte til at Angela Merkel ga fra seg ledervervet i CDU. I delstaten med byer som Frankfurt, Kassel og Darmstadt endte sosialdemokratene opp med 19,8 % av stemmene, hele 10,9 prosentpoeng mindre enn ved valget i 2013. Likevel fortsatte samarbeidet med CDU og CSU nasjonalt. 

Ved Europavalget for litt over én uke siden mistet SPD nok en gang millioner av velgere. Det samme gjorde partiet ved delstatsvalget i Bremen, hvor CDU tok over tronen for første gang siden andre verdenskrig. Og hva nå SPD?

Varsellampene blinker i Willy Brandt-Haus i Berlin (hovedkvarteret til SPD). Likevel viser de foregående årene at varsellamper ikke er nok til å vippe partiet ut av storkoalisjonen.

Det er derfor heller ikke fullstendig usannsynlig at SPD fortsetter regjeringsarbeidet. Én av grunnene er at et nyvalg fort kan ende opp med å knekke partiet som ble grunnlagt tilbake på 1860-tallet. Et Forbundsdagsvalg allerede nå kan ende opp med å halvere oppslutningen til SPD.

Foto: https://www.flickr.com/photos/cduhessen/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

One thought on “Slutten nærmer seg for Merkels regjering

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: