SPD-lederen trekker seg

Det katastrofale EU-valget ble skjebnesvangert for Andrea Nahles.

(tyskpolitikk.no): Søndag morgen offentliggjorde Andrea Nahles at hun trekker seg som partileder for SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschland).

Beslutningen kommer en uke etter Europavalget, hvor de tyske sosialdemokratene nok en gang gikk på et sviende nederlag. Med en oppslutning på 15,8 % mistet Nahles & co millioner av velgere. Resultatet ble hele 11,5 prosentpoeng lavere enn ved EU-valget i 2014.

Det smertet antagelig like mye at CDU også stakk av med valgseier i delstaten Bremen, hvor sosialdemokratene har hatt makten kontinuerlig siden andre verdenskrig. 

Pilene har pekt nedover for SPD lenge. Etter det katastrofale forbundsdagsvalget i september 2017 endte sosialdemokratene nok en gang som juniorparter i en regjering ledet av Angela Merkels CDU (Christlich Demokratische Union), noe de egentlig ikke ville.

Artikkelen fortsetter etter innlegget. 

Som et mottrekk ble hardtsparkende Andrea Nahles valgt til partileder, uten å få en rolle i regjeringen. Som parlamentarisk leder skulle 48-åringen sørge for partiets fornyelse, uten å ta skade av den enorme skyggen til Angela Merkel og de dominerende kristendemokratene.

Fornyelsen har derimot uteblitt, i alle fall i øynene til brorparten av Nahles’ kolleger i partiledelsen. 

Søndag morgen tok 48-åringen skjebnen i sine egne hender, og offentliggjorde at hennes tid er over, både som partileder, og som parlamentarisk leder i Forbundsdagen.

Ny kvinne kan ta over

Etter over 150 år ble Andrea Nahles den første kvinnen til å lede SPD. Flere tyske medier mener sannsynligheten er stor for at det blir nok en kvinne bak spakene i Willy Brandt Haus i Berlin (hovedkvarteret til SPD).

Bayerischer Rundfunk skriver at 45 år gamle Manuela Schwesig skal være en het kandidat til å ta over ansvaret etter Nahles. Schwesig er for tiden ministerpresident i delstaten Mecklenburg-Vorpommern, som vil si at hun leder den lokale regjeringen. 

I tillegg er Schwesig én av seks nestledere i det sosialdemokratiske partiet nasjonalt. Det er også Malu Dreyer, som av mange fremmes som en passende kandidat til å ta over jobben som partileder.

I likhet med Schwesig er 58 år gamle Dreyer ministerpresident, nærmere bestemt i den vesttyske delstaten Rheinland-Pfalz.

Foreløpig har det versert rykter om at Dreyer kan bli en midlertidig løsning, inntil situasjonen har roet seg, og partiledelsen har fått adgang til å legge en noe mer langsiktig plan. 

Andre kandidater som nevnes er Olaf Scholz (finansminister og visekansler), Lars Klingbeil (generalsekretær), Stephan Weil (ministerpresident Niedersachsen) og Achim Post (nestleder i forbundsdagsfraksjonen). Sistnevnte trekkes frem som oddsfavoritten til å ta over som parlamentarisk leder.

Hva nå for Merkels regjering?

Etter forbundsdagsvalget 24. september 2017 annonserte daværende partileder Martin Schulz at det sosialdemokratiske partiet skulle gi fra seg rollen som juniorpartner i Merkels regjering, og heller finne sin plass i opposisjonen.

Slik ble det likevel ikke. Etter at de såkalte Jamaica-partiene, bestående av kristenkonservative CDU og CSU, miljøpartiet Die Grünen og de liberale i FDP (Freie Demokratische Partei), ikke klarte å finne en felles plattform, tok sosialdemokratene ansvar og sa “ja” til nok en periode under Angela Merkels vinger.

Sammen med Martin Schulz var Andrea Nahles en av sosialdemokratene som jobbet hardest for at SPD skulle inngå nok et samarbeid med kristendemokratene i CDU og CSU.

Av Nahles’ kritikere er det mange som ønsket at SPD aldri skulle blitt med i nok en storkoalisjon. Det er derfor stor sannsynlighet for at den neste partilederen er en sosialdemokrat som ikke ønsker å fortsette regjeringssamarbeidet. I så fall kan samarbeidet gå i vasken.

Dersom SPD trekker seg ut av regjeringssamarbeidet er Angela Merkels tid som forbundskansler over. I oktober offentliggjorde kvinnen som har ledet landet siden 2005 at hun ikke lenger ønsket å lede det kristendemokratiske partiet.

Merkel ønsker derimot å fortsette som kansler frem til valget i 2021. Nå kan SPDs neste leder sitte med nøkkelen til kanslerens fremtid.

Foto: https://www.flickr.com/photos/politicalphotos/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

2 thoughts on “SPD-lederen trekker seg

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: