SPD gjør opp politisk regnskap

Verdens eldste sosialdemokratiske parti prøver å finne veien ut av en dyp eksistensiell krise.

(tyskpolitikk.no): De tyske sosialdemokratene leter etter svar på hvordan partiet kan gjenoppstå som et bredt folkeparti før landsmøtet i Berlin 6. – 8. desember.

Tidligere SPD-leder Andrea Nahles trakk seg i juni etter kun 14 måneder i vervet. Det skjedde etter et svært dårlig Europavalg som kun var det siste i en lang rekke nederlag for SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands).

De viktigste punktene på agendaen til landsmøtet blir det politiske regnskapet til regjeringenssamarbeidet med de kristendemokratiske unionspartiene CDU (Christlich Demokratische Union) og CSU (Christlich-Soziale Union) så langt, samt valget av én eller to nye partiledere.

Forlater SPD regjeringen?

Sosialdemokratene fikk kun 20,5 og 15,8 prosent av stemmene i henholdsvis forbundsdagsvalget i 2017 og Europavalget 26. mai i år. Det er skuffende resultater for et parti som oppnådde 40,9 prosent av stemmene i 1998.

SPD har opplevd tilbakegang på meningsmålingene og dårlige valg siden den første storkoalisjonen – GroKo – med unionspartiene i perioden 2005 til 2009. Men motgang er i enda større grad blitt virkeligheten til partiet siden forrige forbundsdagsvalg.

Mange klandrer samarbeidet med unionspartiene for den negative utviklingen, og ønsker å gå ut av regjeringen. Slik håper en del av partiet at det blir mulig å skape en tydeligere politisk profil og gjenvinne velgernes tillit.

Det skal ikke avgjøres på landsmøtet om SPD forlater eller blir værende i regjeringen, men regjeringsspørsmålet blir sannsynligvis en stor del av debatten om hvordan partiet skal komme seg ut av krisen.

– Det er klart at dette ikke kan fortsette. SPD lider som parti – på lang sikt stabiliteten til landet vårt og demokratiet også. Jeg er derfor for å gjøre slutt på lidelsen, sier Harald Christ, medlem i SPDs økonomiske forum.

Andreas Stoch, SPDs leder i delstaten Baden-Württemberg, forlanger klarhet i regjeringsspørsmålet.

– Til høsten vil det for eksempel vise seg om viktige saker som grunnrenten og klimavernloven kan innføres med Unionen eller ikke, sier delstatslederen.

Stoch finner angivelig lite støtte til regjeringsprosjektet blant partimedlemmene i sin egen delstat.

– I hvert fall for øyeblikket møter jeg knapt nok folk som ønsker å fortsette i denne koalisjonen.

Unionspartiene har allerede prøvd å forhandle om regjeringssamarbeid med FDP og die Grünen uten å lykkes. Siden det ikke finnes andre flertallskonstellasjoner i forbundsdagen og mindretallsregjeringer ikke er vanlige i Tyskland, vil konsekvensen sannsynligvis bli nyvalg dersom SPD forlater storkoalisjonen.

To par lederkandidater

Fra 1. juli til 1. september kan kandidater til å ta over ledervervet etter Nahles melde inn kandidaturet sitt. Kandidater kan stille alene eller i par. For å kvalifisere til kandidaturet, må kandidatene ha støtte fra minst fem lokallag, én regional avdeling eller én delstatsorganisasjon i partiet.

26. oktober skal partiets medlemmer ha avgjort hvem de ønsker og i praksis ha valgt Nahles’ etterfølger eller etterfølgere. Den nye lederen eller lederne må velges av delegatene på landsmøtet, men det er usannsynlig at landsmøtet går imot medlemmenes ønske.

Så langt har to par fått godkjent kandidaturet sitt til ledervervet.

Først ute var Michael Roth og Christina Kampmann. Roth er Europa-statssekretær og Kampmann er tidligere familieminister i Nordrhein-Westfalen, den mest folkerike delstaten i forbundsrepublikken.

– SPD blir i beste fall oppfattet som et arbeidende verksted, men ikke som et spennende sted med store debatter og visjoner. Det vil vi endre på, sier statssekretæren.

Den nyeste duoen som har meldt seg, består av Simone Lange og Alexander Ahrens, ordførere (Oberbürgermeister/-in) i henholdsvis Flensburg og Bautzen. Lange stilte også til vervet mot Nahles og oppnådde da 27,6 prosent av stemmene.

– Jeg føler meg oppmuntret av resultatet til kandidaturet mitt i fjor og stiller derfor på nytt, uttaler Flensburgs ordfører.

Nina Scheer og Karl Lauterbach ønsker også å stille til ledervervet. De to forbundsdagsrepresentantene, som regnes for å tilhøre venstresiden til partiet, mangler imidlertid støtten som er nødvendig for å kunne stille til valget.

Stiller Kühnert?

Det er knyttet spenning til om Kevin Kühnert, som er blitt nevnt som et lederemne, vil stille til ledervalget eller eventuelt ende opp i en annen sentral posisjon i partiet. Kühnert har vært leder i Jusos, ungdomsorganisasjonen til SPD, siden november 2017.

Den profilerte ungdomspartilederen har etablert seg i SPD som en radikal figur med kontroversielle standpunkter.

Da partiet i fjor stred internt om hvorvidt partiet skulle delta i en ny storkoalisjon med Unionen, ble 30-åringen ansiktet til den fløyen som var imot en ny regjeringsdeltakelse.

I mai ble Kühnert sterkt kritisert på bakgrunn av et intervju der han argumenterte for nasjonalisering av store foretak, som for eksempel BMW. Dette fikk for eksempel den tidligere SPD-lederen til å distansere seg fra Jusos-lederens utspill.

Samtidig har den radikale ungdomspolitikeren fått mange støttespillere i partiet.

– Kevin har evner og meninger som partiet trenger. Han vil gå foran, mener Veith Lemmen, nestleder i SPD i Nordrhein-Westphalen.

Serpil Midyatli, leder i SPD i Schleswig-Holstein, er av samme oppfatning.

– Et friskt ungt hode ville gjort oss godt. Jeg er sikker på at Kevin vil få en fremtredende rolle i den neste partiledelsen, sier Midyatli.

Nåværende kandidat Simone Lange har også gitt uttrykk for at Kühnert er en aktuell etterfølger etter Nahles.

– Det ville gledet meg hvis Kevin Kühnert stilte som lederkandidat, uttalte ordføreren før hennes eget kandidatur var et faktum.

Ungdomspolitikeren selv har foreløpig ikke villet svare på om han stiller til ledervalget.

Erlend F. Aalbu

Erlend F. Aalbu er skribent for tyskpolitikk.no. Han var utvekslingsstudent ved Universität Mannheim i 2014 og praktikant ved Norsk-tysk handelskammer i 2015. Han er siviløkonom fra NHH og jobber til daglig med IT-løsninger i energibransjen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: