Sosialistenes redningsmann

Den populære ministerpresidenten sikret die Linke en etterlengtet opptur i Thüringen.

(tyskpolitikk.no): Sosialistpartiet gjorde et brakvalg og ble størst ved søndagens delstatsvalg i Thüringen. Det er første gang i historien at partiet med røtter tilbake til DDR blir størst i en tysk delstat.

Hovedforklaringen på venstrepartiets suksess finner vi i ministerpresidenten med et fornavn som ligner på Nord-Norges vakreste by, Bodo Ramelow. 63-åringen har de siste fem årene ledet en rød-rød-grønn (rot-rot-grün)-koalisjon bestående av die Linke, SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands) og die Grünen, og har siden 2014 vært Tysklands første og eneste ministerpresident fra sosialistpartiet.

– Rot-rot-grün er ikke noe eksperiment, men et solid regjeringsarbeid, sa den populære ministerpresidenten til ZDFs morgenmagasin på fredag.

I 2014 fikk die Linke 28,2 % av stemmene. Til tross for fem år i posisjon gikk partiet fram til 31 % på søndag.

 

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Sågar populær blant CDU-velgere

Ramelow er utvilsomt en populær mann. En undersøkelse gjennomført av Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) viser at hele 65 % av innbyggerne er fornøyde med arbeidet hans. Over halvparten av de spurte ville ha valgt den tidligere fagforeningsmannen som ministerpresident.

– Ministerpresidenten har en langt høyere anseelse enn sin forgjenger fra CDU. Sågar blant CDUs velgere er han populært, uttaler Forschungsgruppe Wahlen til Tagesspiegel.

Populariteten til mannen fra den vesttyske delstaten Niedersachsen gjenspeilte seg i die Linkes valgplakater. Ofte var ikke partiets logo å se, og personen Ramelow stod i fokus på bekostning av politiske slagord.

– Ingen venstreorientert outsider

63-åringen er en pragmatiker som tilhører die Linkes mer moderate fløy. Selv har han sammenlignet seg med die Grünens Winfried Kretschmann, som leder en regjering sammen med CDU i konservative Baden-Württemberg. Onde tunger vil ha det til at Ramelow egentlig er sosialdemokrat og ikke sosialist.

– Jeg er ministerpresident i fristaten Thüringen, ingen venstreorientert outsider, har den jordnære politikeren selv uttalt.

Til tross for det gode valgresultatet kan gjenvalg bli vanskelig ettersom den rød-rød-grønne koalisjonen mangler flertall. Heller ikke den såkalte Zimbabwe-koalisjonen, bestående av CDU, SPD, die Grünen og liberalistene i FDP (Freie Demokratische Partei), har flertall i delstatsparlamentet.

Det er dermed fortsatt helt åpent hvem som skal styre delstaten plassert midt i Tyskland de neste fem årene. En spesiell lov kan sågar føre til at den nåværende koalisjonen blir sittende med makten dersom ingen blir enige om et samarbeid. Et flertall av innbyggerne i Thüringen vil nok være fornøyde dersom populære Ramelow får fortsette.

Les mer om delstatsvalget i Thüringen på tyskpolitikk.no

Foto: Martin Heinlein/ https://www.flickr.com/photos/die_linke

Einar Haarr Dyvik

Einar Haarr Dyvik studerer statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-universitetet i Freiburg. Tidligere praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Skribent for tyskpolitikk siden oppstarten i 2017.

One thought on “Sosialistenes redningsmann

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: