Sosialistenes katastrofevalg

Etter å ha mistet posisjonen som “Volkspartei” i øst må sosialistene ta flere vanskelige valg i tiden som kommer.

(tyskpolitikk.no): – Vi opplever en katastrofe uten sidestykke, twitret die Linkes parlamentariske leder Dietmar Bartsch etter valgene i Sachsen og Brandenburg.

– En gjallende ørefik, kommenterte partiets utenrikspolitiske talsmann Stefan Liebich.

Den tidligere storheten i de østtyske delstatene gikk på en kjempesmell ved helgas to delstatsvalg.  Partiet tapte hele 8,5 prosentpoeng i Sachsen, og i Brandenburg ble nedgangen på hele 7,9 prosentpoeng. I sistnevnte var valgets store taper attpåtil regjeringspartneren til sosialdemokratiske SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands).

Tilbake i 2009 fikk sosialistene over 20 prosent i de to delstatene. I år karret de seg såvidt over 10. Ikke rart at skuffelsen er enorm. Men hvordan kunne partiets oppslutning halveres på ti år?

Artikkelen fortsetter under bildet.

– AfD har avløst die Linke som protestparti

Ekspertene er ikke i tvil om hva som er hovedårsaken til det venstreorienterte partiets tilbakegang.

– AfD har overtatt die Linkes rolle som protestparti, sier partiforskeren Tom Thieme til Spiegel Online.

Flere innad i partiet deler ekspertens forklaring.

– Tidligere valgte man PDS (die Linkes tidligere navn, red.anm.) eller die Linke når man ville ramme de etablerte partiene fordi man visste at de irriterte seg grønne over dette. I dag sitter vi i delstatsregjeringene i Berlin og Brandenburg og har ministepresidenten i Thüringen. Om vi vil det eller ei: Vi gjelder ikke lengre som noe protestparti, sa partinestor Gregor Gysi i et intervju med Zeit Online.

PDS (Partei des Demokratischen Sozialismus) ble stiftet på restene av SED (Sozialistischen Einheitspartei Deutschlands) som dominerte politikken i DDR. I 2007 endret PDS igjen navn til die Linke. Partiet har med andre ord en direkte forbindelse tilbake til det gamle regimet. De autoritære elementene har riktignok blitt skrotet.

Et annet problem er en aldrende velgerbase. Mens 19 000 forlot sosialistene til fordel for SPD i Sachsen, døde hele 32 000 av velgerne som stemte på partiet for fem år siden, viser tall fra ARD.

I tillegg lekker partiet velgere i alle retninger: I Sachsen gikk hele 27 000 velgere til AfD (Alternative für Deutschland) på den andre siden av det politiske spektrum, mens hele 30 000 stemte på regjeringspartner SPD i Brandenburg. Dette gjør det vanskelig for Gysi & co å finne en klar strategi for å holde på velgerne sine.

At 30 000 vandret til SPD i Brandenburg og CDU i Sachsen må sees i sammenheng med at disse mobiliserte kraftig mot AfD den siste tida før valget, noe flere kommentatorer har påpekt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

– Et virvar av ulike meninger

Som et resultat av den synkende oppslutning har partiet vært preget av en ødeleggende maktkamp mellom to fraksjoner.

På den ene siden står partiets parlamentariske leder og kanskje mest kjente ansikt Sahra Wagenknecht. Den 50 år gamle kvinnen har flere ganger gikk uttrykk for at partiet burde gå inn for en strengere innvandringspolitikk.

På den andre siden står partileder Katja Kipping og de som ønsker å beholde partiets nåværende kurs med en åpen innvandringspolitikk.

Før sommeren kunngjorde førstnevnte at hun ønsker å trekke seg fra vervet som parlamentarisk leder.

Striden må sees i sammenheng med at det tidligere østtyske “Volkspartiet” vokser i vest. I Bremen er partiet nylig gått inn i Vest-Tysklands første rød-rød-grønne regjering.

Det er grunn til å tro at Linke-velgerne i det tidligere DDR har andre preferanser enn de i vest. At oppslutningen nå jevnes ut mellom de to landsdelene bidrar til å styrke den interne uenigheten.

– I partiet befinner det seg i dag et virvar av ulike meninger om utenriks-, demokrati- og Europapolitikk slik at man fort kan miste oversikten, skriver Kevin Hagen i Spiegel Online.

– Må stille oss grunnleggende spørsmål

Kort tid etter at de katastrofale valgresultatene fra Sachsen og Brandenburg tikket inn gikk begge de to parlamentariske lederne debatten i møte.

– Vi må stille oss grunnleggende spørsmål om strategi og programutvikling, skrev Dietmar Bartsch på twitter.

Hans avtroppende kollega Sahra Wagenknecht var enda mer konkret.

– Når vi av disse (de som føler seg oversett av politikken, red.anm.) sees på som et grønt livsstil-parti i stedet for deres representanter, når de føler at vi ser ned på dem fordi de ikke oppfyller det hippe storbyimaget, da er det helt normalt at de vender oss ryggen, skrev 50-åringen i sitt siste nyhetsbrev.

Die Linke skal få nok av anledninger framover til å diskutere strategiske retningsendringer. I høst skal det velges en erstatter for Wagenknecht, kanskje også for Bartsch. Og til neste år står partilederne for tur.

Først skal imidlertid partiets eneste ministerpresident Bodo Ramelow i Thüringen forsvares. Der er det valg 27. oktober. For det tidligere østtyske folkepartiet er det grunn til å frykte det verste.

Foto: https://www.flickr.com/photos/linksfraktion

Einar Haarr Dyvik

Einar Haarr Dyvik studerer statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-universitetet i Freiburg. Tidligere praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Skribent for tyskpolitikk siden oppstarten i 2017.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: