Sosialdemokratene legger press på Merkel og CDU

SPD vil vinne velgere med ny velferdspolitikk. Forslaget kan være det første steget mot nyvalg. 

(tyskpolitikk.no): Søndag 10. februar la en samlet sosialdemokratisk partiledelse frem en 17-siders plan som skal reformere den tyske velferdspolitikken. 

Dokumentet inneholder blant annet lovnader om høyere minstelønn, dagpenger utbetalt i ytterligere to år, økt støtte til videreutdanning, større utbetaling til barnefamilier og mer penger til minstepensjonistene. 

Tanken er å si et endelig tschüss til den såkalte “Hartz 4”-doktrinen, en sosialdemokratisk reform vedtatt av Gerhard Schröders regjering tilbake i 2005. Den gang var planen å halvere arbeidsledigheten ved å forenkle de allerede så kompliserte trygdeytelsene. 

Selv om den tyske arbeidsledigheten jevnlig har gått nedover siden 2005, omtales likevel “Hartz 4” som en katastrofe. Trygdemottakere har fått mindre å rutte med, fattigdommen øker, og på toppen av det hele har “Hartz 4” blitt et stigma de fleste vil holde seg langt unna.

Reformen har vært en pest og en plage for SPD. I høst annonserte partileder Andrea Nahles at nok er nok. Nå er endelig planene klare, og viktigst av alt, navnet “Hartz 4” skal skrotes for godt.

Les mer: Krisen fortsetter for sosialdemokratene. 

Møter motstand i CDU

Spørsmålet er hvorvidt sosialdemokratene klarer å overtale sine kristendemokratiske koalisjonspartnerne i CDU (Christlich demokratische Union) og det bayerske søsterpartiet CSU (Christlich Soziale Union).

Det meste tyder på at veien til enighet er lang. CSU-leder Markus Söder har allerede definert planen som et “rykk mot venstre”, noe kristendemokratene ikke vil være med på. Partiets generalsekretær Markus Blume har også gitt klar beskjed om at det ikke blir slutt på “Hartz 4” med det første.

Og er det ikke ganske ironisk at det sosialdemokratiske partiet vil revolusjonere velferdspolitikken de selv har gjenomført de siste årene? Jo, det er ikke så rart dere taper velgere, kommenterer Carsten Linnemann, lederen av den finanspolitiske grupperingen i CDU.

Første steg mot nyvalg

Reaksjonene til de kristendemokratiske politikerne demonstrerer at de foreslåtte tiltakene kan bidra til klinsj mellom de to partiene som har ledet landet sammen siden 2013. Forslaget går tilsynelatende på tvers av den vagt formulerte koalisjonsavtalen som snart fyller ett år.

Helt siden sommeren 2017 har pilene pekt nedover for det en gang så stolte sosialdemokratiske partiet SPD. Med Martin Schulz ved roret øynet de røde valgseier. Resultatet ble 20,5 %, og etter mye om og men endte partiet opp som juniorpartner i nok en regjering anført av Angela Merkel og CDU.

Siden den gang har pilene fortsatt å peke nedover. Siste meningsmålinger gir SPD fattige 15 % oppslutning. Samarbeidet med kristendemokratene ser ut til å bringe SPD i retning avgrunnen. 

Den fremlagte planen over nye velferdstiltak kan tas til inntekt for at noe er i ferd med å skje. Sosialdemokratene vet at de ikke lenger kan danse etter Merkel og Kramp-Karrenbauers fløyte.

Dersom SPD står på sitt, og ikke gir seg før de foreslåtte tiltakene er vedtatt, kan det hende partiet må la regjeringssamarbeidet falle. Dersom så blir tilfellet, er det slutt for Angela Merkel, og etter alt å dømme må forbundspresidenten Frank-Walter Steinmeier lyse ut nyvalg.

Spiegel: – På tide å trekke seg ut av regjeringen

SPD har tatt et klart standpunkt om å gjennomføre politikk på tvers av koalisjonsavtalen og kristendemokratenes konservative politikk. Mange har ventet på at sosialdemokratene skal vise sitt sanne ansikt, noe som har latt vente på seg under Merkels brede koalisjonsvinger.

På lederplass skriver ukemagasinet Der Spiegel at SPD burde bruke momentet til å endelig ta sats, og si farvel til samarbeidet med CDU. Samtidig tas det til ordet for at et endelig punktum for storkoalisjonen også vil være positivt for kristendemokratene.

Angela Merkel er den som vil lide mest av en slik beslutning. I oktober kunngjorde kansleren at inneværende periode er hennes siste, og i desember tok Annegret Kramp-Karrenbauer over stafettpinnen som leder for det kristendemokratiske partiet.

Foreløpig kan Merkel trøste seg med at SPD-leder Andrea Nahles ikke har uttrykt et ønske om å la regjeringssamarbeidet falle. Det er likevel svært få som tror at SPD tåler valgresultater ala dagens meningsmålinger.

Allerede 26. mai avholdes det Europavalg, det vil si valg av nye representanter til Europaparlamentet, EUs viktigste lovgivende organ.

Med sin nye velferdspolitikk har SPD spisset klørne. Dersom ikke de foreslåtte tiltakene gir nok vind i seilene til et brakvalg i mai, er det mye som taler for at sosialdemokratene setter et endelig punktum etter at EU-valget er forbi.

foto: https://www.flickr.com/photos/james_rea/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: