Sosialdemokratene avgjør Merkels skjebne

Med ny partiledelse kan sosialdemokratene tvinge frem nyvalg, og sette punktum for Angela Merkels politiske karriere.

(tyskpolitikk.no): SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschland) har valgt nye ledere.  Ukjente Saskia Esken og Norbert Walter-Borjans utgjør partiets første lederduo noen sinne.

Etter et begredelig Europavalg i mai besluttet partiledelsen, med inspirasjon fra høytflyvende Die Grünen, at tiden var inne for en Doppelspitze, samt at lederspørsmålet skulle avgjøres av partiets medlemmer.

Et halvt år senere er resultatet klart. Nå gjenstår kun landsmøtets godkjennelse for at Esken og Walter-Borjans kan begynne arbeidet.

På landsmøtet, som avholdes førstkommende helg (6. – 8. desember), skal sosialdemokratene også diskutere storkoalisjonens fremtid.

Storkoalisjonen er navnet på regjeringssamarbeidet med Angela Merkels kristenkonservative CDU (Christlich Demokratische Union) og det bayerske søsterpartiet CSU (Christlich-Soziale Union).

Blant sosialdemokratene er misnøyen med regjeringssamarbeidet stor. På lag med Merkel & co har pilene konstant pekt nedover. På siste meningsmålinger får SPD svake 14 % av stemmene, og mange skylder på den dysfunksjonelle koalisjonen anført av Angela Merkel.

Den nyvalgte lederduoen er ivrige kritikere av den sittende regjeringen, og den fremforhandlede koalisjonsavtalen. Uten en ny avtale blir det vanskelig for Esken og Walter-Borjans å fortsette samarbeidet med kristendemokratene.

I så fall er det svært sannsynlig at den nyvalgte SPD-ledelsen sier opp avtalen, som innebærer at den sittende regjeringen ikke lenger vil ha flertall bak seg i forbundsdagen, og som betyr at forbundsdagspresidenten vil utlyse nyvalg.

Og dersom det blir nyvalg, er Angela Merkels politiske karriere over.

Vil sprenge det sorte null

Til slutt stod kampen om ledervervene i SPD mellom to kandiderende par, Saskia Esken og Norbert Walter-Borjans mot finansminister Olaf Scholz og ukjente Klara Geywitz.

Olaf Scholz har vært en av storkoalisjonens forkjempere innad i SPD. Som finansminister har Scholz også lagt seg på samme linje som CDU, og forsvart det sorte null, en sparepolitikk som innebærer at Tyskland ikke skal bruke mer penger enn de tjener over statsbudsjettet.

Les mer: Den tyske sparepolitikken kan være på vei ut

Der Olaf Scholz vil spare penger, har Saskia Esken og Norbert Walter-Borjans lovet å investere 500 milliarder euro i infrastruktur over de neste 10 årene, en politikk som vil sprenge det sorte null.

Øverst på prioriteringslisten står oppussing og restaurering av tyske skoler og barnehager, broer, gater og veier, samt digital infrastruktur.

Finanspolitikk spilte en sentral rolle i kampen om ledervervet, som vitner om en sosialdemokratisk medlemsmasse som er lei kristendemokratenes sparedoktrine, og som ønsker omfattende investeringer i den tyske infrastrukturen.

Kristendemokratenes sparepolitikk kan dermed vise seg skjebnesvanger for Angela Merkel. For det er ingen grunn til å tro at CDU vil vike i møte med sosialdemokratenes ønske om økte investeringer.

Få dager før sosialdemokratene offentliggjorde at Esken og Walter-Borjans blir partiets neste ledere, delte kristendemokratene følgende bilde i sosiale medier:

– Ja, vi innrømmer, vi har en liten fetisj: solide finanser uten ny gjeld, skriver CDU på twitter, og gir tydelig signal om hva de mener om Esken og Walter-Borjans forslag om økt pengebruk.

Klokka kan redde Merkel

Siste forbundsdagsvalg ble avholdt 24. september 2017. Det var likevel først i mars 2018 at SPD, CDU og CSU klarte å bli enige om en felles plattform, og at den nåværende koalisjonsavtalen trådte i kraft.

Etter planen skal neste forbundsdagsvalg avholdes høsten 2021. I skrivende stund er det dermed under 20 måneder til neste valg.

Selv om SPD, anført av Saskia Esken og Norbert Walter-Borjans, er på kollisjonskurs med Angela Merkel & co, er det ikke usannsynlig at sosialdemokratene velger å begrave stridsøksen frem til forbundsdagsvalget i 2021. 

Med Europavalget bak seg, er det kommende forbundsdagsvalget den neste kraftanstrengelsen tyskerne har i vente. Partiene er allerede igang med planleggingen, og neste høst vil de forskjellige landsmøtene knesette partiprogrammene som danner grunnlaget for valgkampen.

Det er med andre ord ikke så alt for lenge til det uansett er valg, som kan tilsi at et nyvalg vil være lite hensiktsmessig. I så måte er klokka på Merkels side.

For hver dag som går øker sannsynligheten for at verdens mektigste kvinne får fullføre sin fjerde periode som kansler.

Merkel får også god hjelp av SPDs regnskap og budsjetter. Etter høstens lederjakt er sosialdemokratene raka fant, som betyr at det ikke er penger igjen til å stable en omfattende valgkamp på beina i tiden som kommer.

På tross av at Saskia Esken og Norbert Walter-Borjans har et ønske om å sette en stopper for storkoalisjonen, er det derfor ikke umulig at Angela Merkel likevel får sitte tiden ut, og at det ikke blir nasjonalt valg i Tyskland før høsten 2021.

Foto: https://www.flickr.com/photos/cdu-bw/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

One thought on “Sosialdemokratene avgjør Merkels skjebne

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: