– Som en tannløs tiger

Den tyske regjeringen får hard kritikk for å fire på kravene i klimapolitikken.

(tyskpolitikk.no): – Dersom klimapakken utvannes enda mer av Unionen (CDU/CSU, red. anm.) blir den som en tannløs tiger, twitret SPDs (Sozialdemokratische Partei Deutschlands) Karl Lauterbach, som er en av kandidatene til ledervervet i partiet. Den parlamentariske nestlederen kritiserer dermed både eget parti og egen regjering.

Bakgrunnen for tweeten er at den tyske regjeringen skal ha fjernet flere av de opprinnelige kravene i det siste utkastet til ny klimapakke, berettet Spiegel Online søndag kveld.

Merkel & co la i september fram et førsteutkast som presenterte en rekke tiltak som skulle forbedre landets klimapolitikk. Utkastet ble møtt med krass kritikk.

– Denne lille pakken kan ikke være grunnlag for en tysk klimapolitikk, sa Die Grünens parlamentariske leder Anton Hofreiter i forbundsdagen om førsteutkastet.

Nå ser det altså ut til at klimapakken blir enda tammere enn først planlagt.

– En fallitterklæring.

I sisteutkastet er blant annet konkrete mål for utslippsreduksjon innen 2040 tatt bort. Flere formuleringer er gjort mindre forpliktende. For eksempel heter det nå at “Tyskland skal forsøke å bli klimanøytralt innen 2050″, ikke at det skal bli det.

I tillegg er mandatet til det såkalte klimarådet kraftig svekket i det siste utkastet. Dette var et organ som skulle kontrollere de forskjellige departementenes årlige framgang på klimamålene. Da førsteutkastet ble lagt fram, skrøt regjeringen av denne kontrollmekanismen.

– En fallitterklæring fra regjeringen, CDU og SPD om dette skulle bli en realitet. Ikke til å tro!, tordnet die Grünens parlamentariske generalsekretær Britta Haßelmann på twitter etter at endringsforslaget ble kjent.

Storkoalisjonens siste krumsprang er nok lite populære hos de stadig flere aktivistene som demonstrerer for en mer proaktiv klimapolitikk. Die Grünen får oppslutninger opp mot 27 % på meningsmålingene, og det er grunn til å tro at flere kommer til å slutte seg til dem om dagens regjering ikke leverer på klimafeltet.

Fridays for future har allerede lokket hundretusener av tyskere ut i gatene for klimaet. Mandag demonstrerte gruppen Extinction Rebellion i flere tyske byer mot Merkel & cos klimapolitikk, og blokkerte veier i landets hovedstad.

– Kommer til å være krystallklart forankret.

Som forventet er forbundskansler Angela Merkel imidlertid fornøyd med tiltakene i klimapakken.

– Jeg skal sørge for at det kommer til å være pålitelige og etterrettelige kontrollmekanismer inkludert. En slik overvåkning vil være krystallklart forankret i klimapakken, sa regjeringslederen på klimakonferansen Klima Arena på mandag.

– Klimapakken kommer til å forbedre Tysklands miljøpolitikk fundamentalt, sa stassekretær Jochen Flasbarth i det tyske miljødepartementet.

CDU/CSU og SPD håper å få klimapakken gjennom forbundsdagen og forbundsrådet (overhuset i Tysklands lovgivende organ) før sosialdemokratenes landsmøte 6. desember. Men med de siste endringene er det duket for knallharde drakamper før det kan bli en realitet.

Foto: Pixabay.com

Einar Haarr Dyvik

Einar Haarr Dyvik studerer statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-universitetet i Freiburg. Tidligere praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Skribent for tyskpolitikk siden oppstarten i 2017.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: