Slik kan koronaviruset redde Merkels politiske karriere

KOMMENTAR: Oppslutningen skyter i været, og kristendemokratene utsetter «kanslerspørsmålet» til desember. 

(tyskpolitikk.no): Det er noe ubehagelig over det å skrive at koronaviruset «kan redde noens karriere». Viruset er først og fremst en tragedie, som så langt har krevd over 170 000 menneskeliv, og som kommer til å kreve langt flere i tiden som kommer.

Det er likevel ikke til å komme utenom at noen kan være tjent med viruset, rettere sagt være tjent med det politiske klimaet som har oppstått som en konsekvens av virusets spredning. Én av dem er Angela Merkel.

Den 65 år gamle prestedatteren fra Hamburg har lenge vært under hardt press. Etter to rekorddårlige valg høsten 2018, i delstatene Hessen og Bayern, valgte verdens mektigste kvinne å trekke seg som leder for det kristendemokratiske partiet CDU (Christlich Demokratische Union). Samtidig ytret hun et ønske om å fortsette som kansler ut perioden, som vil si frem til høsten 2021.

57 år gamle Annegret Kramp-Karrenbauer ble valgt til å ta over, og lot Merkel få fortsette som kansler. Det viste seg derimot raskt at AKK ikke var riktig kvinne for jobben. Etter en rekke uheldige uttalelser og et stadig økende internt press, valgte Kramp-Karrenbauer å trekke seg som partileder i februar i år.  

Siden den gang har det vært uvisst hvem som skal lede det kristendemokratiske partiet i tiden som kommer, og hvor lenge Angela Merkel får sitte som kansler. Så lenge Merkel ikke styrer partiet selv, regjerer hun på partilederens nåde.

Ledervalget utsatt til desember

Etter at Annegret Kramp-Karrenbauer trakk seg i februar, har tre fremtredende kristendemokrater annonsert sine kandidaturer til å ta overta. Alle tre er menn, og blant dem finnes én av Merkels største fiender i eget parti; forretningsadvokaten og markedsliberaleren Friedrich Merz. Tilbake på starten av 2000-tallet var det nettopp Merkel som presset Merz ut av partiet, noe sistnevnte ikke skal ha glemt.

Dersom Merz blir valgt til å ta over som partileder, er det all grunn til å tro at Merkels dager som kansler er talte. 

Etter planen skulle kristendemokratene avholde ekstraordinært landsmøte i Berlin 25. april. Så kom koronaviruset til Tyskland og Europa.

Det ble raskt klart at landsmøtet, hvor over 1000 delegater møtes, måtte utsettes. Til slutt ble møtet avlyst. Det neste landsmøtet som står på agendaen skal dermed først finne sted i desember, fattige 10 måneder før det planlagte forbundsdagsvalget i september 2021.

Dersom Angela Merkel får sitte frem til landsmøtet i desember, er det usannsynlig at den nyvalgte lederen vil gjennomføre et kanslerskifte. Selv for Friedrich Merz vil en slik manøver være vågal, med tanke på den forestående valgkampen, og den omfattende innsatsen som må legges ned våren og sommeren 2021.

For hver dag som går, sitter Angela Merkel tryggere. I tillegg ser det ut til at koronaviruset har gitt kansleren enda bedre kort på hånden, enn det hun hadde for få uker siden.

Tilliten til Merkel er skyhøy

I løpet av de siste ukene har oppslutningen rundt Merkels CDU eksplodert.

På siste meningsmåling fra instituttet Forsa får den kristenkonservative unionen hele 39 % oppslutning.

Kommentaren fortsetter under tweeten.

For én knapp måned siden var oppslutningen på under 30 %. Mars 2019 var sist gang det konservative partiet fikk over 30 % oppslutning på en måling fra Forsa.

Til sammenligning fikk den kristenkonservative unionen 32,9 % av stemmene ved forbundsdagsvalget i 2017.

Tallene er oppsiktsvekkende, og er etter alt å dømme en direkte konsekvens av at den tyske befolkningen stoler på Merkel og co i nok en krise. 

10 år har gått siden finanskrisen utfordret Tyskland, EU og Europa. I Tyskland er det stort sett bare lovord å høre om hvordan Merkel taklet krisen.

Deretter skylte flyktningkrisen innover Europa. Nok en gang måtte kansleren til pers. Det er langt flere som er misfornøyde med hvordan Merkel løste krise nummer to. Samtidig er det mange som mener at hun handlet rett.

Det er i alle fall ikke til å komme utenom at Angela Merkel er den mest erfarne politikeren tyskerne kan sette sin lit til i den pågående koronakrisen, en krise ingen foreløpig vet hvor lenge vil vare.

Det ser ut til at mange av de som har sympatisert med høyrepopulistene i AfD (Alternative für Deutschland) nå vender seg tilbake til troverdige CDU. Det samme gjelder mange av de som har snudd seg mot miljøpartiet Die Grünen det siste året.

Koronaviruset – en ulempe for Friedrich Merz

Ikke bare ble den høyreiste forretningsadvokaten fra Sauerland selv smittet av viruset. I tillegg kan viruset gjøre det svært vanskelig for ham å bli partiets neste leder.

Friedrich Merz er én av tre kandidater som har offentliggjort sine kandidaturer til å ta over som partileder i CDU. De to andre er Norbert Röttgen og Armin Laschet.

Armin Laschet blir ansett som Merz sin største konkurrent. Og etter at koronaviruset spredte seg for fullt i Tyskland har Laschet fått langt mer å gjøre enn sin konkurrent.

Laschet leder det kristendemokratiske partiet i delstaten Nordrhein-Westfalen, hvor han også er ministerpresident, som vil si at han leder den regionale regjeringen.Sammen med delstaten Bayern har Nordrhein-Westfalen vært episenteret for smitte i Tyskland, og av den grunn har Laschet fått mye oppmerksomhet og tv-tid.

Og ikke nok med det: Også i Nordrhein-Westfalen ser befolkningen ut til å slutte seg til den sittende regjeringen, og deres arbeid med å håndtere den pågående krisen. Ifølge en meningsmåling gjort av instituttet Infratest Dimap ville hele 40 % av befolkningen i NRW stemt på Laschet dersom det hadde vært delstatsvalg i dag.

Til sammenligning fikk CDU 33 % av stemmene ved delstatsvalget i 2017.

Artikkelen fortsetter under tweeten. 

Armin Laschet er godt likt av mange. Han er langt mer moderat enn Merz, og har støtte i forskjellige deler av partiet.

Friedrich Merz gjorde comeback i den tyske politikken høsten 2018. Mangemillionæren fra Sauerland har hatt ett mål for øye: Å bli kansler. Av den grunn har ikke Merz noen formelle toppverv i partiet per dags dato. Under de rådende omstendigheter er det derfor svært lite å gjøre for den tidligere fondsfovalteren.

Jo lenger restriksjonene og koronafokuset vedvarer, jo verre vil det bli for Merz å vinne kampen om ledervervet i CDU. For Laschet er saken en helt annen.

Og dersom Armin Laschet blir kristendemokratenes neste leder, er det veldig sannsynlig at Angela Merkel får fortsette som kansler ut perioden. I alle fall dersom ledervalget først finner sted på det planlagte landsmøtet i desember. Så lenge det blir et landsmøte, noe som fortsatt er svært usikkert.

Foto: https://www.flickr.com/photos/bundeswehrfoto/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: