Slettet brukere på Facebook og Twitter

– Twitter trigget åpenbart noe i meg, jeg ble aggressiv, høylytt, polemisk og tilspisset, og alt i en hastighet hvor det var vanskelig å tenke seg om. 

(tyskpolitikk.no): I et innlegg på sin egen blogg, med tittelen “Bye, bye twitter und Facebook”, tok Robert Habeck, en av talspersonene for det tyske miljøpartiet Die Grünen, nylig avskjed med sosiale medier.

– Det kan hende at dette er politisk feil, fordi jeg mister rekkevidden av den direkte kommunikasjonen med ganske mange mennesker. Men jeg vet at det hadde vært en enda større feil å ikke ta dette steget, skriver miljøpolitikeren i innlegget. 

Avgjørelsen har fått stor oppmerksomhet innenfor de tyske grensene. Mange mener Habeck gjør en stor feil, da han mister muligheten til å påvirke potensielle velgere ved bruk av de populære mediene. Bare på twitter hadde 49-åringen fra Lübeck over 50 000 følgere.

Andre mener derimot valget er klokt, for ikke å si forut for sin tid. Facebook sliter med omdømmet om dagen, særlig etter Cambridge Analytica-skandalen hvor personopplysningene til flere millioner mennesker ble solgt til politiske formål.

– Twitter desorienterer meg og gjør meg ukonsentrert, poengterer 49-åringen fra Schleswig-Holstein videre i innlegget. 

Føler seg feiltolket

To enkeltepisoder skal ha vært avgjørende for skjebnen til Robert Habecks internettprofiler.

I desember ble partilederen rammet av det NRK omtalte som det mest alvorlige dataangrepet i Tyskland noen sinne. 

Som en konsekvens av angrepet ble blant annet flere private meldinger mellom Habeck og hans familiemedlemmer delt med tyske mediehus og aviser. Hendelsen var likevel ikke nok til at den populære politikeren valgte å slette brukerne allerede da.

På nyåret delte Die Grünen i Thüringen en video av Habeck på Twitter, som en del av kampanjen frem mot det kommende delstatsvalget høsten 2019.

– Vi skal gjøre alt vi kan for at Thüringen blir (på tysk, wird) en åpen, fri, liberal og demokratisk delstat, var noe av det politikeren fra Nord-Tyskland fikk sagt i løpet av videosnutten.

Ved et uhell klarte han dermed til å bruke det tyske verbet zu werden, som betyr å bli, istedenfor det han egentlig mente, zu bleiben, å forbli. Utsagnet er naturligvis uheldig da de grønne allerede sitter med regjeringsmakt i den lille østtyske delstaten. 

– Twitter er aggressivt, ulikt alle andre sosiale medier, og i ingen andre medier er det mulig å finne så mye hat, sinne og hets, skriver Habeck i blogginnlegget, hvor han tar et endelig oppgjør med både Twitter og Facebook.

En genistrek, eller en tabbe?

Det er lett å forstå Habecks reaksjon etter to forskjellige opplevelser som på hver sin måte illustrerte utfordringene med sosiale medier anno 2019.

– Kanskje er avgjørelsen så mindblowingly progressiv, at vi først vil forstå det om en stund, skriver forfatteren Christian Brandes på sin blogg.

Det skal ikke sees bort fra at slettingen gir Habeck et fortrinn. Fremtidige uttalelser, gjennom intervjuer med pressen, debattinnlegg eller opptredener på talkshow og lignende, kan bli lyttet bedre til.

Den grønne partilederen er bare tilgjengelig i (nett)avisen, på tv, på podcast eller på scenen. Resten av politikerne kan du derimot følge på Facebook og Twitter. Selv Freidrich Merz, mannen som gjorde comeback i den nasjonale politikken i 2018, etter nesten 15 år på sidelinjen, følte seg presset til å opprette kontoer på både Facebook og Twitter.

Christian Lindner, lederen for det liberale sentrumspartiet FDP (Freie Demokratische Partei), benyttet anledningen til å demonstrere hvorfor han mener det er riktig for enhver politiker å være tilstede på sosiale medier.

– Som demokratisk folkevalgt representant ser jeg det som en plikt å være tilstede der hvor folk er, og hvor de samler seg, fortalte han i en videosnutt på nettopp Twitter.


Foto: Foto: © Dominik Butzmann

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: