Reagerer på Merkels fravær

Tyske medier antyder at “spøkelseskansleren” må gå allerede i sommer.

(tyskpolitikk.no): Fredag 27. april starter de kristenkonservative partiene CDU (Christlich Demokratische Union) og CSU (Christlich Soziale Union) sin valgkamp frem mot Europavalget som avholdes mellom 23. og 26. mai.

Manfred Weber (CSU) er hovedpersonen på arrangementet i vesttyske Münster. Weber leder den felleseuropeiske partigruppen EPP (European Peoples Party), og er gruppens toppkandidat (Spitzenkandidat) i det kommende valget. 

I Münster vil også Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) være tilstede. I desember ble AKK valgt til å ta over ledelsen av det kristendemokratiske partiet.

Én som derimot ikke kommer til å være til stede er forbundskansleren Angela Merkel. 

Les mer om Europavalget her. 

“Spøkelseskansleren”

Helt siden kansleren ga fra seg vervet som partileder tilbake i desember 2018, har anklagene om Merkels fravær i politikken tiltatt. Stadig oftere har den nye partilederen Kramp-Karrenbauer måtte forsvare det kristendemokratiske partiets politikk alene.

Som et preludium til den kommende Europavalgkampen unnlot også Merkel å besvare Emmanuel Macrons mange reformforslag i hans “brev til Europas borgere” 4. mars.

At det var AKK, og ikke Merkel, som til slutt besvarte den franske presidentens anmodninger, er et tydelig bevis på hvor langt maktskiftet i det kristendemokratiske partiet allerede har kommet.

I siste utgave av Der Spiegel gir Markus Feldenkirchen Angela Merkel kallenavnet “spøkelseskansleren” (Die Geisterkanzlerin), fordi kansleren til stadighet glimrer med sitt fravær i det politiske ordskiftet. 

– I en tid hvor økonomien knapt vokser, hvor EU er i sin største krise, og spørsmål om digitalisering og klimaendringer forlanger modige svar, er ikke en spøkelseskansler det optimale, skriver Feldenkirchen videre.

Merkel er uønsket

Flere medier melder at Angela Merkel selv skal ha ønsket å holde seg unna den kommende valgkampen. Narrativet, som i alle fall er det Kanzleramt (statsministerens kontor) prøver å selge, er likevel vanskelig å opprettholde da en rekke CDU-politikere tidligere har uttalt seg kritiske til Merkels tilstedeværelse.

Den kommende høsten avholdes det valg i tre tyske delstater, alle tilhørende gamle øst (Brandenburg, Sachsen og Thüringen). I samtlige har ledende politikere tatt til ordet for at Merkel skal holde seg milevis unna. 

Månedene forut for Forbundsdagsvalget 24. september 2017 demonstrerte hvor stor misnøyen er blant deler av den tyske befolkningen. Aller størst er misnøyen i gamle øst. Valgkamparrangementer på torg og samlingspunkter endte med et voldsomt leven, hvor svært få av de fremmøtte fikk med seg kanslerens budskap.

Merkels popularitet er dalende, også innad i eget parti. Den stadig økende kritikken var en utslagsgivende årsak til at kansleren valgte å trekke seg som partileder for et halt år siden, på tross av sin konstante formaning om at rollene som partileder og forbundskansler skal og bør sitte på samme hånd.

Det er ikke umulig at rollene sitter på samme hånd igjen før sommeren er omme.

Kan Tyskland få ny kansler i sommer?

– Dagen etter Europavalget må vi begynne arbeidet med programmet frem mot det neste forbundsdagsvalget, skal innflytelsesrike Carsten Linnemann (CDU) ha sagt til den tyske finansavisen Handelsblatt. 

Det er over to år til neste forbundsdagsvalg, dersom det ikke blir utlyst nyvalg. Utsagnet til Linnemann kan derfor tas til inntekt for at stemmer i partiet ønsker at Merkel skal gi seg lenge før valget i 2021. 

På meningsmålingene ligger CDU an til å gjøre et svakt valg i slutten av mai. I underkant av 30 % av stemmen vil innebære en nedgang fra valget i 2014, og fra forbundsdagsvalget i 2017.

Et svakt valg kan brukes som en passende årsak til at Merkel må gå. Samtidig er timingen god for de kommende delstatsvalgene i gamle øst, hvor CDU må gjøre brakvalg for å kjempe om regjeringsmakten, ikke minst for å holde høyrepopulistiske AfD (Alternative für Deutschland) bak seg. 

I gamle øst har kristendemokratene tapt mesteparten av velgerne til nettopp AfD. Svært mange har byttet fra CDU til AfD nettopp på grunn av Merkel, og hennes liberale flyktningpolitikk. Med en annen partileder enn Merkel er det derfor sannsynlig at det konservative partiet vil vinne tilbake mange av de som per nå har gitt sin stemme til de innvandringskritiske høyrepopulistene i AfD.

Og dersom Merkel må gå taler det meste for at hennes arvtager blir nettopp Annegret Kramp-Karrenbauer, så lenge regjeringspartnerne i SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschland) klarer å svelge en kansler som er hakket mer konservativ enn kvinnen som har ledet landet siden 2005.

Dersom SPD ikke tolererer at AKK tar over jobben i Kanzleramt, vil det bli utlyst nyvalg.

Foto: https://pixabay.com/photos/merkel-angela-angela-merkel-berlin-3464284/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: