Reagerer etter pågripelse av tysk kaptein i Italia

Forbundspresident Steinmeier: – Den som redder liv kan ikke være en forbryter.

(tyskpolitikk.no): Lørdag 29. juni valgte den tyske skipskapteinen Carola Rackete å legge til kai ved øya Lampedusa, på tross av italienske myndigheters forsøk på å nekte fartøyet adgang.

Over 40 flyktninger befant seg ombord sammen med mannskapet. Flyktningene ble reddet opp av havet allerede 12. juni, og har dermed vært til sjøs i over to og en halv uke.

Umiddelbart etter landgang ble den 31 år gamle tyskeren pågrepet av italiensk politi. Ifølge Spiegel Online kan medvirkning til ulovlig innvandring føre til fengselsstraff i Italia. Det er derimot fortsatt usikkert hva italienske påtalemyndigheter velger å gjøre.

Saken har fått stor oppmerksomhet i tyske medier. I sitt årlige sommerintervju med Forbundspresidenten klarte ikke tv-kanalen ZDF å unngå spørsmål om pågripelsen av den 31-år gamle kapteinen fra Niedersachsen.

– Den som redder liv kan ikke være en forbryter, kommenterte den tyske forbundspresidenten Frank-Walter Steinmeier til ZDF, og følger opp med krass kritikk mot italienske myndigheter.

– Italia er ikke et hvilket som helst land. De er medlem av EU, til og med et av landene som grunnla unionen, og dermed må vi kunne forvente at Italia behandler et tilfelle som dette annerledes.

– Noen har blitt torturert

Tre dager før skipet la til kai fortalte Rackete til Spiegel Online at det ville være uforsvarlig å ikke legge ankre opp i den italienske havna.

– Den psykiske situasjonen til gjestene våre gir meg store bekymringer. Menneskene kommer fra libyske leire, hvor noen har blitt torturert. Flere har truet med å hoppe over bord, fortalte kapteinen i et intervju onsdag 26. juni.

Ifølge siste utgave av magasinet Der Spiegel skal kapteinen ha kommunisert med italienske myndigheter lenge. På et tidspunkt ble 13 mennesker funnet så syke at det ikke lenger var forsvarlig å være til sjøs. 13 mennesker fikk derfor tillatelse til å bli med i politiets båter til Lampedusa.

De 40 resterende flyktningene måtte bli igjen til havs, inntil lørdag formiddag, da kapteinen besluttet at nok uansett var nok.

– Jeg kan ikke lenger ta ansvaret for den psykiske helsen til menneskene ombord. De har alle menneskerettigheter, som har blitt tatt fra dem lenge nok, fortalte kapteinen tre dager før skipet ankom Lampedusa.

– Verre enn Trump

Den høyrepopulistiske regjeringen i Italia, anført av innenriksminister Matteo Salvini, har valgt en knallhard linje overfor menneskene som kommer sjøveien fra Nord-Afrika.

For å sette en stopper for flyktningstrømmen har Salvini og co gjort det straffbart for frivillige å redde flyktninger opp fra havet. Italiensk kystvakt har langt på vei stoppet arbeidet med å redde flyktninger til havs, og EUs redningsaksjoner er foreløpig lagt på is, ifølge Die Zeit.

For samme avis skriver EU-korrespondent Marlies Uken at det dessverre ikke unionen ser ut til å finne fellesløsninger med det første. I Brüssel er eliten opptatt med å finne ut av hvem som skal bekle de forskjellige lederstillingene. Plutselig er det sommerferie, før arbeidet med Brexit for alvor setter igang igjen når 31. oktober nærmer seg.

– Pågripelsen av Rackete viser nok en gang hvordan diskusjonen om flyktningpolitikken har uteblitt de siste årene. Ingenting er avklart. I flere år har arbeidet med en reform av Dublin-avtalen dratt ut. I bunn og grunn har ingenting endret seg, skriver Uken videre. 

Der Spiegel går enda hardere til verks. På lederplass skriver ukesmagasinet at EU er “verre en Trump”, med henvisning til hvordan amerikanske myndigheter skal ha behandlet flyktninger, og særlig barn, på grensen til Mexico.

Böhmermann startet innsamlingsaksjon

Den heltemodige innsatsen til den tyske kapteinen har skapt reaksjoner i den tyske offentligheten.

Sammen med kollega Klaas Heufer-Umlauf startet derfor programlederen Jan Böhmermann en innsamlingsaksjon, som blant annet skal gi organisasjonen bak Carola Rackete penger til juridisk bistand.

I skrivende stund har TV-duoen samlet inn over 600 000 Euro, som tilsvarer omtrent 6 millioner norske kroner.

Foto: Nick Jaussi / Sea-Watch, https://www.facebook.com/seawatchprojekt/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

2 thoughts on “Reagerer etter pågripelse av tysk kaptein i Italia

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: