Presset tysk industri kritiserer Merkel

Tysk økonomi viser svakhetstegn og kritikken er sylskarpt: Regjeringen svikter næringslivet. 

(tyskpolitikk.no): – It is time to worry about Germany’s economy, erklærte The Economist i februar, og stilte spørsmål om om Tysklands posisjon som økonomisk motor er på hell.

Det Internasjonale Pengefondet hadde akkurat kuttet sin vekstprognose av tysk økonomi for 2019 med iøynefallende 0.6 prosentpoeng sammenlignet med forventningene tre måneder tidligere.

Den gang forsvarte tyske økonomer de svake tallene, sa de ikke måtte overdrives, og mente at Tysklands økonomi var solid, blant annet på grunn av stabile politiske forhold.

I juni, når også Bundesbank kuttet sin 2019-prognose fra 1.6 prosent til 0.6 prosent, og meldingene om negativ trend i tysk eksport kom på løpende bånd, har tysk holdning til spørsmålet om Tysklands økonomi endret seg. Der de fleste hovedsakelig anklager Trumps handelskrig og Brexit-usikkerhet, pekes det i sommer også på hjemlige forhold som årsak til bremsingen tysk vekst.

– Regjeringen svikter næringslivet

Under Industriens dag fikk en førsteradsplassert forbundskansler virkelig høre det fra arrangøren på talerstolen:

– Storkoalisjonen har forspilt sin tillit.

Det var industriforbundets (BDI) president, Dieter Kempf, som foran landets fremste politikere og næringslivsledere kritiserte regjeringen betående av Merkels konservative CDU (Christlich Demokratische Union) og det for tiden krisepregede sosialdemokratiske SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschland).

Mannen som representerer åtte millioner sysselsatte i over 100 000 bedrifter hevder landets politiske lederskap svikter Tysklands private sektor på skatt, energi og infrastruktur.

’Usunt’ omfordelingsfokus og dårlig håndtert Energiewende

Ifølge Kempf preges regjeringens prioriteringer av et overdrevet fokus på omfordeling mellom fattig og rik som resulterer i rasktvoksende sosiale utgifter, uansvarlighet i klima- og energipolitikken som truer tyske virksomheters lønnsomhet, samt av utelatte investeringer i innovasjon og Internett-utbygging.

De som i industrilobbyistens øyne står for landets velstand – landets små og store bedrifter – har i dagens økonomiske omgivelser først og fremst behov for lavere skatter og reduserte energikostnader.

Kempf viser til at både Frankrike og USA har av konkurransemessige hensyn redusert skattenivået og at en tysk bedrift har i gjennomsnitt beskattes 31 prosent – noe som er 9 prosentpoeng høyere enn EU-snittet.

Og så er Energiewende, som er det tyske begrepet for overgangen til et klimavennlig lavutslippssamfunn, såpass dårlig organisert at den truer tyske arbeidsplasser. Industrilederen mener tysk alenegang i symbolsk grønn politikk er direkte uansvarlig, fordi industrien i møte med usikre og dyrere energikilder presses til å flytte utenlands i jakt på lønnsomhet.

Regjeringens lanserte industristrategi? Nein, danke.

– Vi opplever ingen industripolitisk retning fra dagens regjering, hevdet BDI-presidenten under det årlige industritoppmøtet.

Men sannheten er at regjeringen, med økonominister Peter Altmeier i spissen, tidligere i år lanserte nettopp en politisk industristrategi som skal legge til rette for et vellykket tysk næringsliv også i en globalisert, teknologisk verden med Kinas og USAs techgiganter i førersetet.

Problemet er at strategien ikke faller i smak blant markedsorienterte tyskere stolte av sine mellomstore bedrifter. Altmeiers beskrevne holdning til industri anno 2019 favoriserer i for stor grad store selskaper og involverer for mye statlig involvering i privat sektor.

Merkel: ”Vi må stå sammen for en sosial markedsøkonomi”

Der Spiegel rapporterer om en uttrykksløs Angela Merkel som under industritoppmøtet utålmodig satt og lyttet til det nyhetsmagasinet omtaler som en kritikk det ikke er mulig å få servert hardere.

Så, på sitt sedvanlige nedtonede vis, gikk hun til motangrep.

Det er ikke bare regjeringen som har opptrådt mistillitsvekkende, minnet kansleren sitt publikum om og viste dermed til tysk bilindustris beryktede dieselskandaler.

Den tyske regjeringssjefen manet til felles innsats fra stat og industri når de skal sikre den tyske samfunnsmodellen beskrevet som sosial markedsøkonomi, der et fritt marked kombineres med velferdspolitikk.

Bilde: https://www.flickr.com/photos/136668338@N03/

Tevje Hetlelid

Masterstudent i samfunnsøkonomi bosatt i Berlin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: