Politisk jordskjelv i Thüringen

De borgerlige partiene lente seg på stemmer fra høyrepopulistene i AfD, for første gang noen sinne.

(tyskpolitikk.no): Overraskelsen var enorm da FDPs (Freie Demokratische Partei) Thomas Kemmerich onsdag ble valgt til Thüringens nye ministerpresident – med støtte fra CDU (Christlich Demokratische Union) og AfD (Alternative für Deutschland).

At de borgerlige partiene har sikret delstaten ny ministerpresident med støtte fra AfD, har fått det politiske Tyskland til å steile.

Det var ventet at den rød-rød-grønne regjeringen bestående av die Linke, SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands) og die Grünen ville fortsette som mindretallsregjering.

– Hendelsene i Thüringen er et historisk tabubrudd i historien til det politiske demokratiet i forbundsrepublikken, tordnet SPDs finansminister Olaf Scholz på twitter.

Sosialdemokratenes ungdomsleder Kevin Kühnert kritiserte at “å ha hjulpet AfD til reell makt vil for alltid henge ved CDU og FDP”. Heller ikke hos die Linke lot reaksjonene vente på seg.

– Hvordan har vi kommet så langt at FDP lar en ministerpresident Kemmerich bli valgt med stemmene til fascisten Björn Höcke og AfD?, ljomet det fra partileder Bernd Riexinger.

Les mer: Dette må du vite om tyske delstatsvalg. 

– Ingen vei rundt AfD

Mens kritikken haglet fra de rød-rød-grønne partiene, som har sittet ved roret i Thüringen de siste fem årene, var tonen langt bedre hos både AfD, CDU og FDP.

– Ingen veier fører rundt AfD lenger, jublet partiets fraksjonsleder i forbundsdagen Alice Weidel.

Liberaldemokratenes nestleder Wolfgang Kubicki var svært tilfreds med at “en kandidat fra det demokratiske midtsjiktet” vant. Hans parlamentariske nestleder Alexander Lambsdorff var ikke like fornøyd.

– Man kan, ja bør delta i en demokratisk avstemning. Men man lar seg ikke velge av AfD-fascister. Hvis det skjer, tiltrer man ikke vervet, tordnet 53-åringen på twitter og oppfordret Kemmerich til å trekke seg og gjennomføre nyvalg.

– FDP samarbeider ikke med AfD. Vi støtter ikke verdiene til dette partiet. Så lenge jeg er partileder, er et samarbeid med AfD utelukket, tydeliggjorde partileder Christian Lindner på en pressekonferanse.

De blandede reaksjonene fra de liberale viser hvilket dilemma de nå har satt seg selv i.

– Mot våre retningslinjer

Langt tydeligere var responsen hos CDU/CSU.

– Delstatsfraksjonen har tydelig opptrådt mot det nasjonale partiets anbefalinger, oppfordringer og ønsker. Nyvalg vil være den beste veien, uttalte kristendemokratenes partileder Annegret Kramp-Karrenbauer, som fikk støtte fra partiets generalsekretær Paul Ziemiak.

Søsterpartiets leder Markus Söder var heller ikke fornøyd:

– Valget av ministerpresidenten i Thüringen er uakseptabelt. Det beste og ærligste svaret er klare nyvalg.

Utsagnene understreker splittelsen som herjer mellom den sentrale partiledelsen og de regionale fraksjonene i de gamle østtyske delstatene. Også etter høstens valg i Brandenburg, Sachsen og Thüringen var det mye bråk mellom sentralt og regionalt nivå.

– Det er ikke midtsjiktet lenger

Heller ikke tysk presse legger lokk på kritikken av CDUs og FDPs valgtekniske samarbeid med AfD.

– Dersom samarbeidet var planlagt, har CDU og FDP gitt et svar på hva som er farligst for demokratiet av postkommunister og høyreradikale. De to partiene representerer ikke lenger samfunnets midtsjikt i øst, skriver Christian Bangel i Zeit Online.

– Den sanne vinneren er Höcke, kommenterer Regina Lang i Mitteldeutscher Rundfunk (MDR).

Björn Höcke, AfDs førstekandidat ved delstatsvalget i høst, befinner seg langt ut på høyresiden i det høyreradikale partiet. Den omstridte politikeren har tidligere markert seg med å kalle Holocaust-monumentet i Berlin for “et skammens monument”. Om nasjonalsosialismen har 47-åringen skrevet at “den forsøkte å løse modernitetens problemer med brutale midler“. At det valgtekniske samarbeidet vekker reaksjoner er derfor alt annet enn overraskende.

– AfD har fått sin første ministerpresident. Valget av FDPs Thomas Kemmerich med stemmene til AfD er en politisk skam, skriver Sebastian Fischer i Spiegel.

Sjokkerende resultat

Det så ut til å gå mot en fortsettelse av den rød-rød-grønne mindretallsregjeringen i Thüringen. Anført av populære Bodo Ramelow har die Linke styrt delstaten i det gamle Øst-Tyskland de siste fem årene.

Sosialistpartiet ble nemlig størst ved høstens delstatsvalg, men ettersom regjeringspartnerne SPD og die Grünen gikk tilbake manglet de tre flertall i parlamentet.

Etter måneder med forhandlinger bestemte de seg for å satse på en mindretallsregjering. Under onsdagens avstemning i delstatsparlamentet tapte koalisjonen i de to første rundene, hvor det trengtes et absolutt flertall, men regnet med å klare seg i tredje, hvor et simpelt flertall ville vært nok.

Så smalt bomben. Med 45 stemmer mot Bodo Ramelows 44 slo FDPs Thomas Kemmerich den sittende ministerpresidenten i den avgjørende omgangen. Dermed sikret partiet som så vidt karret seg over sperregrensen det øverste politiske vervet i Thüringen.

Torsdag ettermiddag melder tyske medier at FDPs fraksjon i Thüringen har foreslått å oppløse parlamentet og gjennomføre nyvalg. Tyskpolitikk.no følger saken.

Foto: Thomas Kemmerich gratuleres av radikale Björn Höcke. Skjermdump https://www.youtube.com/watch?v=a7f1eeQ1cZo

Einar Haarr Dyvik

Einar Haarr Dyvik studerer statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-universitetet i Freiburg. Tidligere praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Skribent for tyskpolitikk siden oppstarten i 2017.

6 thoughts on “Politisk jordskjelv i Thüringen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: