Politiet stoppet koronademonstrasjon i Berlin

18 000 mennesker skal ha deltatt ifølge politiet i den tyske hovestaden. 

Lørdag ettermiddag begynte politiet i Berlin å løse opp de store folkemengdene som hadde møtt opp for å demonstrere mot myndighetenes smitteverntiltak og koronapolitikk, skriver ARD.

– Vi har dessverre ingen andre muligheter. Vi har henvendt oss til arrangøren, og meddelt ham at demonstrasjonen vil bli løst opp, skriver politiet på Twitter.

De siste ukene og månedene har det vært flere demonstrasjoner landet over. I Berlin og Stuttgart har det møtt opp flest deltakere, anslagsvis med så mye som 20 000 demonstranter på det meste.

Lørdag 29. august var det planlagt nye demonstrasjoner i Berlin. Ifølge arrangøren Querdenken 711 hadde over 22 000 mennesker meldt seg på dagens demonstrasjon. Ifølge politiet i den tyske hovedstaden skal 18 000 mennesker ha møtt opp.

Politiet sa nei, domstolene sa ja

Basert på tidligere erfaringer med tilsvarende demonstrasjoner valgte politiet i Berlin å legge ned et forbud mot demonstrasjonen tidligere i uka.

Arrangørene klaget beslutningen inn til den regionale forvaltningsdomstolen, som ga klagerne medhold. Domstolen ga derimot klare retningslinjer for hvordan demonstrasjonen måtte gjennomføres for at den skulle være tillatt. Det blant annet foreslått flere tiltak for at det skulle være mulig å opprettholde tilstrekkelig avstand mellom demonstrantene.

Lørdag skal politiet ha avbrutt demonstrasjonen nettopp fordi folkemengdene ikke forholdt seg til domstolens retningslinjer. Det kan av den grunn antas at politiet i alle fall på nåværende tidspunkt har loven på sin side.

Konspirasjonsteoretikere og høyreekstreme

De mange koronademonstrasjonene har fått mye oppmerksomhet i tyske og internasjonale medier.

Allerede i begynnelsen av mai tok tusenvis til gatene for å demonstrere mot regjeringens nedsteging av samfunnet.

Ifølge flere medier er det mange forskjellige typer mennesker som har deltatt i demonstrasjonene.

– Hippier, konspirasjonsteoretikere, høyreekstreme og andre Wutbürger har møtt opp. Det som forbinder dem er følelsene av at myndighetene og mediene lyver, skrev Erik Peter om deltakerne for TAZ tilbake i mai. 

Ifølge der Spiegel skal det ha vært mange høyreekstreme blant de demonstrerende i Berlin også denne gangen, før politiet løste opp folkemengden.

18 000 virker kanskje som mange mennesker. I tysk sammenheng er likevel ikke tallene avskrekkende. Som Martin Schneider påpeker på Twitter, er ikke 18 000 mennesker mer enn en gjennomsnittlig fotballkamp i tysk andredivisjon.

 

Les også NRK sin dekning av demonstrasjonene her. 

Foto: Gregor Wünsch https://www.flickr.com/photos/gregthwuen/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: