Partitopp kastes ut av AfD på grunn av nynazistisk fortid

Det er full splid på høyre fløy. Avgjørelsen om å ekskludere Andreas Kalbitz har satt sinnene i kok hos flere i det høyreradikale partiet.

(tyskpolitikk.no): For mange kom det som et sjokk. Fredag kunngjorde høyreradikale AfD (Alternative für Deutschland) at Andreas Kalbitz ekskluderes fra partiet fordi han angivelig skal ha tilbakeholdt informasjon om tidligere medlemskap i nynazistiske organisasjoner.

47-åringen er både parlamentarisk leder og partileder for fløypartiet i delstaten Brandenburg. Den svært omstridte politikeren tilhører partiets høyre fløye, ofte kalt der Flügel.

Ved innmeldelsen i AfD unnlot Kalbitz å oppgi at han tidligere har vært medlem i nynazistiske Heimattreue Deutsche Jugend (HDJ), og det høyreradikale partiet die Republikaner.

Begge partiene har blitt overvåket av det tyske overvåkningspolitiet på grunn av deres høyreekstremistiske tankegods.

Kalbitz’ grumsete fortid har vært kjent lenge, noe som ikke har vært et problem for partiet frem til nå. Partiledelsen velger nå å kvitte seg med toppolitikeren fordi han ikke informerte om sin politiske fortid da han meldte seg inn i partiet.

– Et forræderi

Avgjørelsen bidrar til å øke spenningen i en allerede ulmende splittelse innad i det høyreradikale partiet.

På den ene siden står de som ønsker å “renvaske” partiet, og som ønsker en realpolitisk linje som på sikt kan samarbeide med andre partier, anført av partileder Jörg Meuthen. På den andre siden står de som ønsker å tillate mer ekstreme holdninger, med kontroversielle Björn Höcke og nettopp Andreas Kalbitz i spissen.

Avgjørelsen ble tatt med knappest mulig margin: 7 stemte for, deriblant Meuthen selv og parlamentarisk nestleder Beatrix von Storch, mens 5 stemte mot, herunder partileder Tino Chrupalla, og Alice Weidel, nestleder og parlamentarisk leder i Forbundsdagen.

– Splittelsen og ødeleggelsen av partiet vårt kommer jeg aldri til å tillate, og jeg vet at mange medlemmer og tilhengere mener det samme. Meuthen & co begår et forræderi mot AfD, tordnet Höcke, mannen som blant annet er kjent for å ha kalt Holocaust-minnesmerket i Berlin for “skammens minnesmerke”.

– Höcke burde stille spørsmål ved sin egen oppførsel i stedet for å beskylde partiledelsen for høyforræderi når de fatter en beslutning i tråd med regelverket, kontret Meuhten.

58-åringen, som også representerer partiet i EU-parlamentet, har overfor avisa Zeit Online sagt seg villig til å avgjøre spørsmålet på et ekstraordinært landsmøte.

– De høyreekstreme bestemmer i Øst

Mandag bestemte AfD i delstaten Brandenburg seg for å helle enda mer bensin på bålet.

Fraksjonen i delstatsparlamentet kunngjorde at Kalbitz får fortsette som medlem av fraksjonen som uavhengig parlamentsmedlem. Brandenburg-fraksjonen viste med det fingeren til landsstyret, og deres beslutning om å ekskludere den høyreradikale politikeren fra partiet.

– Høyreekstreme nettverk bestemmer i AfD i Øst. Denne beslutningen viser at “der Flügel” står sterkere enn noen gang. Østtyske AfD beveger seg mot høyre, kommenterer Christoph Richter i Deutschlandfunk.

“Der Flügel”, som samler de mest høyreradikale stemmene i partiet, ble formelt oppløst i mars, men sentrale skikkelser som Höcke innehar fortsatt sentrale verv i partiet. Det samme gjorde Andreas Kalbitz, frem til nå.

– Det er ikke bare en maktkamp som utspiller seg i AfD, det er en truende splittelse. Og en truende radikalisering, kommenterer Freiburg-baserte Badische Zeitung.

– Kan være begynnelsen på slutten for Meuthen

Konflikten i det høyreradikale partiet er ikke bare en kamp mellom moderate og radikale krefter. Det er også en kamp mellom øst og vest.

Mens Meuthen & co står sterkest i vest, står den høyreradikale fløyen rundt Björn Höcke langt sterkere i det tidligere Øst-Tyskland. Samtidig som partiet har en oppslutning på 5 til 10 % i de fleste vesttyske delstatene, tiltrekker de østtyske fraksjonene seg godt over 20 % av stemmene.

– Meuthen klarte å få flertallet i landsstyret med seg. Men høyreradikale “der Flügel” har alltid vært flinkere til å mobilisere tilhengerne på landsmøtene. Derfor tror jeg dette kan være begynnelsen på slutten for Meuthen, sa Volker Finthammer i Deutschlandsfunks daglige podcast der Tag.

Tidligere har partilederne Bernd Lucke og Frauke Petry måttet ta sine hatter og gå etter tapte maktkamper mot partiets høyreradikale fløy. Nå kan altså Meuthen lide samme skjebne.

Foto: Skjermdump https://www.youtube.com/watch?v=v8HiegLL3yk

Einar Haarr Dyvik

Einar Haarr Dyvik studerer statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-universitetet i Freiburg. Tidligere praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Skribent for tyskpolitikk siden oppstarten i 2017.

2 thoughts on “Partitopp kastes ut av AfD på grunn av nynazistisk fortid

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: