Olaf Scholz blir sosialdemokratenes kanslerkandidat – skal vinne velgere i sentrum

Det tyske arbeiderpartiet har valgt en moderat kandidat til å lede partiet ved forbundsdagsvalget i 2021.  

(tyskpolitikk.no): Mandag 10. august offentliggjorde det sosialdemokratiske partiet SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands) at Olaf Scholz er partiledelsens foretrukne kanslerkandidat ved forbundsdagsvalget høsten 2021.

Olaf Scholz er i dag både visekansler og finansminister i Angela Merkels regjering.

Den 62 år gamle sosialdemokraten har en formidabel oppgave foran seg. På den siste meningsmålingen til instituttet Forsa får SPD kun 14 % oppslutning. Til sammenligning får den kristenkonservative unionen hele 38 % av stemmene. 

Det er med andre ord svært få som tror at Olaf Scholz blir kansler, selv om han nå er utnevnt som kanslerkandidat.

Sosialdemokratenes mest populære politiker

Det kom derimot ikke som noen overraskelse at valget falt på nettopp Olaf Scholz.

Ifølge siste måling fra ARD sier hele 57 % av den tyske befolkningen seg fornøyde med mannen som ligger an til å bli sosialdemokratenes kanslerkandidat. 

På målingen er 62-åringen Tysklands tredje best likte politiker, etter forbundskansler Angela Merkel (71 %) og helseminister Jens Spahn (60 %).

Selv om det er den kristenkonservative unionen som tilsynelatende har kapitalisert best på den pågående koronakrisen, er det også antydninger til at populariteten til Scholz har økt gradvis siden mars. Befolkningen ser ut til å være temmelig fornøyde med krisepakkene til finansdepartementet.

Dessverre for Scholz holder det ikke å være populær selv. Sosialdemokratene gjør det svært dårlig på målingene, og alt tyder på at partiet må se langt etter å vinne valget i 2021.

Ingen av partilederne ble kanslerkandidat

Det er verdt å merke seg at ingen av de relativt nyvalgte partilederne ble valgt til å stille som kanslerkandidat for det sosialdemokratiske partiet.

For litt under ett år siden ble Saskia Esken og Norbert Walter-Borjans valgt som partiets første “Spitzenduo” noen sinne. “Spitzenduo” er navnet som blir brukt på to personer som leder et parti sammen. Med inspirasjon fra både Die Grünen og Die Linke valgte SPD en Spitzenduo for første gang i 2019.

Valget falt på relativt ukjente Esken og Walter-Borjans, to sosialdemokrater som først og fremst har erfaring fra regional politikk. Begge representerer partiets venstre fløy, og valget ble sett på som et viktig stemningsskifte i det tyske arbeiderpartiet.

Etter mange tunge år ønsket partiet ny giv, og valgte ledere som i større grad skiller seg fra Kristendemokratene og de andre partiene i sentrum av den tyske politikken.

Et frieri til velgerne i sentrum

I så måte er det interessant å observere at både Esken og Walter-Borjans ønsket seg Olaf Scholz som kanslerkandidat. Scholz representerer en mer moderat linje, og som finansminister har han samarbeidet godt med kristendemokratene i CDU og CSU.

Finansminister Scholz er også en av dem som ønsker å videreføre samarbeidet med de konservative partiene. Esken og Walter-Borjans har derimot tatt til ordet for å sette sluttstrek for samarbeidet som snart har vart i åtte år.

Uten et samarbeid med CDU og CSU sitter ikke sosialdemokratene igjen med mange alternativer. Mange i partiet drømmer fortsatt om en koalisjon med Die Linke og Die Grünen, det såkalte rød-rød-grønne samarbeidet.

Det er liten tvil om at dette samarbeidet henger i en syltynn tråd, mye på grunn av sosialdemokratenes stadig fallende oppslutning.

Valget av Olaf Scholz som kanslerkandidat kan vise seg som et svært klokt trekk for å holde drømmen om rød-rød-grønt i live. Sosialdemokratene vet veldig godt at det ikke hjelper nevneverdig å vinne velgere fra Die Grünen og Die Linke. Antagelig er det langt lurere med en politikk som appellerer til velgere i sentrum, som kanskje heller ville stemt på CDU eller FDP.

Og blant sosialdemokratene finnes det ikke mange som kan gjøre en slik jobb bedre enn Olaf Scholz.

Foto: https://www.spd.de/olaf-scholz/

 

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: