Ny skandale for FDP-lederen i Thüringen

Thomas Kemmerich trekker seg midlertidig fra partiledelsen etter å ha deltatt i en demonstrasjon mot smitteverntiltak.

(tyskpolitikk.no): Thomas Kemmerich, FDPs (Freie Demokratische Partei) delstatsleder og tidligere ministerpresident i Thüringen, har besluttet å sette vervet sitt i partiledelsen i ro resten av året.

Avgjørelsen ble tatt etter at den tidligere regjeringssjefen ble utsatt for voldsom kritikk både i og utenfor det liberale partiet.

Årsaken er at Kemmerich deltok i og holdt en appell under en demonstrasjon mot tyske smitteverntiltak i byen Gera i Thüringen.

Brøt smittevernregler

– Jeg vil ikke belaste det ekstremt viktige arbeidet til styret i partiet mitt, og jeg vil tenke over hvilken rolle jeg kan og vil fylle i partiet i fremtiden, utdyper Kemmerich.

Det var flere hundre deltakere i demonstrasjonen, som foruten fridemokraten besto av tilhengere av AfD (Alternative für Deutschland), koronafornektere, vaksinemotstandere, antisemitter og konspirasjonsteoretikere. Demonstrantene opprettholdt ikke fysisk avstand, og brukte ikke munnbind, som i Tyskland er anbefalt og påbudt på en rekke offentlige steder.

Landdagsrepresentanten beklager at smitteråd ikke ble fulgt.

Delstatspolitikeren kaller også deltakelsen et feilgrep, men «kun fordi den gir de politiske motstanderne til partiet mitt mulighet til å avvise og fordømme berettiget kritikk av regjeringens politikk i koronakrisen».

Kemmerich var selv berørt av nedstengningen av blant annet frisørsalonger. I tillegg til å representere FDP i landdagen, er politikeren sjef for frisørkjeden Friseur Masson AG.

Svekket av «tabubruddet»

Demonstrasjonen er ikke den første skandalen der Kemmerich er hovedpersonen i år.

Onsdag 5. februar ble fridemokraten overraskende valgt til Thüringens ministerpresident av flertallet bestående av FDP, CDU (Christlich Demokratische Union) og AfD i Thüringens landdag. Valget ble utløsende både for regjeringskrise i delstaten, og for at CDUs leder og Angela Merkels planlagte arvtaker Annegret Kramp-Karrenbauer trakk seg fra ledervervet sitt.

Valget i landdagen var første gang høyrepopulistene i AfD var del av en form for samarbeid med andre partier, og hendelsen ble derfor omtalt som et «tabubrudd».

For mange FDP-medlemmer og -politikere som har tabubruddet friskt i minne, var tilliten til Kemmerich svekket allerede før demonstrasjonen i Gera.

Regjeringstiden til Kemmerich varte formelt i 27 dager før fridemokraten ble avløst av die Linkes Bodo Ramelow.

I demonstrasjonen ble den tidligere regjeringssjefen introdusert som «Thüringens eneste legitime ministerpresident» av initiativtaker Peter Schmidt.

FDPs leder: – Ingen forståelse

Noe av den partiinterne misnøyen med deltakelsen på demonstrasjonen, skal ha kommet til uttrykk på et av møtene til den sentrale partiledelsen. Kemmerich har «påført partiet stor skade» ifølge Marco Buschmann, parlamentarisk leder i forbundsdagen.

Også partileder Christian Lindner kritiserer Kemmerich.

– Den som jobber for borgerrettigheter og en smart åpningsstrategi, demonstrerer ikke med obskure kretser, og ignorerer ikke avstand og smittevern. Kemmerichs handling svekker argumentene våre. Jeg har ingen forståelse for det, tvitrer partilederen.

Utenfor FDP har Kemmerich fått kritikk av sin etterfølger og nåværende regjeringssjef i Thüringen.

– Holde avstand eller tildekning av munn eller nese? Nei! Opptre som forbilde? Nei! skriver Ramelow sammen med et bilde fra demonstrasjonen.

– Bør ta hatten sin og gå

Marie Agnes Strack-Zimmermann, forbundsdagsrepresentant og medlem i partipartiledelsen, tok tidlig til orde for å ekskludere Kemmerich fra partiet og anklaget kollegaen sin for å være demokratifiendtlig.

– Som FDPs ledelse bør vi oppfordre Thomas Kemmerich til å ta hatten sin og forlate FDP. Han søker nå åpenbart ikke bare fysisk nærhet til AfD, men også til konspirasjonsteoretikere, og har i mellomtiden sannsynligvis kommet inn på den demokratifiendtlige kursen deres, sier Strack-Zimmermann i et intervju med die Welt.

Kemmerich er «personlig truffet» av karakteristikken til forbundsdagsrepresentanten, og svarer at han har jobbet for partiet i fjorten år, og «tålt betydelige ulemper for meg og familien min fordi jeg tror på de liberale grunnverdiene».

En mulig utestengning fra partiet er oppe til diskusjon i partiledelsen. Lindner utelukker ikke at partifellen i Thüringen kan ekskluderes.

FDP ønsker en krisestrategi som «bedre forener helsevern med frihet og med sosialt og økonomisk liv». Partilederens vurdering er imidlertid at Kemmerichs demonstrasjon har skadet FDPs sak.

Foto: Thomas Kemmerich, Skerjmdump https://www.youtube.com/watch?v=rwyPJkDDurk.

Erlend F. Aalbu

Erlend F. Aalbu er skribent for tyskpolitikk.no. Han var utvekslingsstudent ved Universität Mannheim i 2014 og praktikant ved Norsk-tysk handelskammer i 2015. Han er siviløkonom fra NHH og jobber til daglig med IT-løsninger i energibransjen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: