Nå blir munnbind påbudt i hele Tyskland

I tillegg vil Merkel ha slutt på «åpningsdiskusjonsorgien» som preger det tyske ordskiftet.

(tyskpolitikk.no): I forrige uke ble den nasjonale regjeringen enige med delstatene om en nasjonal anbefaling om bruk av munnbind ved bruk av offentlig transport, og ved innkjøp på supermarkeder og andre butikker.

I løpet av tirsdag (21.04) og onsdag (22.04) denne uken har samtlige av Tysklands 16 delstater vedtatt et påbud, skriver Die Welt. Munnbindet skal i utgangspunktet dekke både nese og munn.

Påbudene gjelder fra forskjellige tidspunkter. I mesteparten av delstatene gjelder forbudet fra og med mandag 27. april.

Bayern var først ute. Den sørtyske delstaten med over 13 millioner mennesker har vært hardt rammet av koronaviruset. Deretter fulgte Sachsen i øst og Meklenburg-Vorpommern i nord. Myndighetene i Bremen var de siste til å vedta et påbud om å bruke masker, munnbind eller lignende.

Tyskland er en forbundsrepublikk bestående av 16 delstater. Delstatene nyter stor individuell frihet, og på mange områder kan ikke nasjonale myndigheter blande seg inn i delstatenes politikk. Dette gjelder også deler av helsepolitikken. 

Av den grunn har Angela Merkel og hennes nasjonale regjering tett kontakt med de regionale delstatsregjeringene, som ledes av hver sin ministerpresident.

Merkel kritisk til «åpningsdiskusjonsorgier»

Tyske myndigheter har fått mye skryt for hvordan koronakrisen har blitt håndtert. Så langt er tallene på antall døde lave sammenlignet med andre europeiske land.

Som i Norge raser diskusjonen om når samfunnet skal åpne opp igjen. Denne uken hadde forbundskansler Angela Merkel sitt å si om de pågående diskusjonene.

I et møte med CDU-ledelsen skal Merkel ha sagt seg fornøyd med “åpningsdiskusjonsorgiene” som preger nyhetsbildet i det ganske land, ifølge ARD

Med “åpningsdiskusjonsorgier” mener kansleren de mange debattene om når delstatene skal heve noen av de koronarelaterte restriksjonene.

Merkel skal ha begrunnet uttalelsen med at diskusjonene kan føre til at innbyggerne ikke etterlever restriksjonene på samme måte, som igjen vil gjøre det verre å bekjempe viruset.

Uttalelsen har møtt kritikk. Representanter fra det liberale partiet FDP (Freie Demokratische Partei) er negative til at kansleren forsøker å styre ordskiftet, skriver Bayerischer Rundfunk.

Likevel raser diskusjonene om “åpning” av samfunnet. Flere delstatsregjeringer skal ha leflet med tanken om å lette på restriksjonene allerede i begynnelsen av mai. Slike tanker passer derimot dårlig med det nylige innførte påbudet om bruk av munnbind i offentligheten.

Det er med andre ord all grunn til å tro at tyskerne må leve med restriksjoner i lang tid fremover.

Tallene fortsatt lave

Ifølge Johns Hopkins University har 5 185 mennesker omkommet etter å ha blitt smittet av det nye koronaviruset i Tyskland. Til sammenligning har 21 717 omkommet i Spania. I Italia er tallet 25 085, per 22.04.2020 kl. 21.30.

I Tyskland bor det over 83 millioner mennesker. I Spania og Italia er det henholdsvis 47 og 60 millioner innbyggere.

Tallene er dermed fortsatt relativt lave i Tyskland, sammenlignet med andre, store europeiske land.

Les mer: Derfor er dødstallene så lave i Tyskland. 

Les mer: Slik kan koronaviruset redde Merkels politiske karriere. 

Les mer: Tysklands dobbeltmoralske nei til “Coronabonds”.

Foto: Tim Reckmann, https://www.flickr.com/photos/foto_db/page2

 

 

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: