Merz på krigsstien

Lederkandidaten fyrte løs mot både partiledelsen og utfordrerne da CDU kunngjorde at de utsetter landsmøtet grunnet stigende koronatall.

(tyskpolitikk.no): – Siden søndag har aksjon “forhindre Merz” pågått i CDU. Og det med full støtte fra etablissementet her i Berlin, tordnet lederkandidaten i et intervju med avisa die Welt på mandag.

Partiledelsen i det kristendemokratiske partiet kunngjorde tidligere samme dag at landsmøtet som var planlagt til 4. desember må utsettes. Grunnen er kraftig økende koronasmitte i Tyskland, og CDU-ledelsen ser det som uforsvarlig å avholde et landsmøte i en slik situasjon.

– Jeg har klare bevis på at Armin Laschet har spilt ut dette kortet for å vinne tid og til å styrke sin prestasjon. Jeg ligger klart foran på meningsmålingene. Hadde det vært annerledes, ville ledervalget nok ha blitt avholdt i år, konspirerte 64-åringen videre i die Welt.

Armin Laschet er ministerpresident i Tysklands mest folkerike delstat Nordrhein-Westfalen og Merz’ hovedutfordrer til partiledervervet. Tidligere miljøvernminister Norbert Röttgen er den tredje kandidaten, men levnes får sjanser av ekspertene.

Friedrich Merz ligger klart foran Laschet og Röttgen på meningsmålingene blant kristendemokratenes medlemmer. Det er imidlertid usikkert hvor representative disse er for delegatene som etter planen skal velge ny leder på landsmøtet. Det er disse meningsmålingene den håpefulle lederkandidaten baserer seg på når han nå anklager partiledelsen for skittent spill mot ham og partimedlemmene.

Les mer om Merz her og om Laschet her.

– Må innse at Merz er en løs kanon

Reaksjonene etter den potensielle partilederens konspiratoriske utspill lot ikke vente på seg.

– Om CDU fortsatt er ved forstanden, må de senest nå innse at Merz er en løs kanon. Og at det ikke er noen god idé at en som er så uberegnelig leder partiet og kanskje til og med landet, skriver Stefan Reinecke i en kommentar i den venstreorienterte avisa taz.

Flere dro paralleller mellom mannen fra Sauerland i Nordrhein-Westfalen og USAs svært omstridte president Donald Trump, deriblant Christian Bangel i en kommentar i Zeit Online.

– Eller er han bare en av de siste naive, som forsøker å integrere Trumps høyreradikalisme i et konservativt parti?, spør journalisten.

Hovedpersonen selv lurer i det nevnte Welt-intervjuet om det ikke er mulig å avholde landsmøtet digitalt med avstemning per post. Da må ikke bare partilederen, men hele styret velges gjennom poststemmer, noe det ifølge CDUs generalsekretær Paul Ziemiak vil ta minst 70 dager å forberede.

– Merz er ingen Trump

Mens kommentatorer i både der Spiegel, Frankfurter Allgemeine Zeitungtaz, og Zeit Online sammenlignet den konservative lederkandidaten med Donald Trump, advarte Robert Pausch i sistnevnte avis mot å dra parallellene for langt.

– Man kan si alt mulig om Friedrich Merz, noe de fleste også gjør, men ikke at han er en høyreradikal, korrupt, fremmedfiendtlig, konstant skrikende politiker, altså ingen Trump.

Populist eller ikke; med den stadig utsatte ledervalgkampen setter partiet både seg selv og velgerne i en vanskelig posisjon. De interne stridighetene er i ferd med å skape dype splittelser hos Tysklands største parti, og landets velgere vil snart ha klarhet i hvem som skal bli unionens (CDU og CSU) kanslerkandidat ved forbundsdagsvalget neste år.

– Mulighetene for hvilket CDU vi får oppleve i 2021 strekker seg fra et parti som lener seg mot AfDs (Alternative für Deutschland, red. anm.) kulturkamp til et som med et budskap om likhet og klimavennlighet ønsker å gå sammen med die Grünen, fortsetter Zeit Onlines Christan Bangel.

Det er fortsatt uvisst når og hvordan avgjørelsen om hvem som bli Annegret Kramp-Karrenbauers skal falle, men partiledelsen skal etter planen møtes igjen 14. desember for å ta en avgjørelse.

Les også: Markus Söder er folkets favoritt til å bli Tysklands neste kansler.

Foto: https://www.flickr.com/photos/bankenverband

Einar Haarr Dyvik

Einar Haarr Dyvik studerer statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-universitetet i Freiburg. Tidligere praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Skribent for tyskpolitikk siden oppstarten i 2017.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: