Merz har ikke gitt opp drømmen om å bli kansler

KOMMENTAR: I et intervju med FAZ røper ikke Merz mye. Det er likevel klart hva han vil.

(tyskpolitikk.no): Fredag 7. desember valgte de tyske kristendemokratene 56 år gamle Annegret Kramp-Karrenbauer til å ta over partiledervervet etter Angela Merkel.

På landsmøtet til CDU (Christlich Demokratische Union) vant AKK kampen om lederstolen med fattige 51,75 % av stemmene. 63 år gamle Friedrich Merz var dermed bare en hårsbredd fra å vinne tronen i Europas mektigste konservative parti.

Umiddelbart etter nederlaget gikk Merz under jorda, før han kunngjorde sine fremtidsplaner gjennom et intervju med Frankfurter Allgemeine Zeitung onsdag 19. desember.

Selv om retorikken er moderat, og forbeholdene mange, er det umulig å ikke tolke den høyreiste kristendemokraten dit hen at målsetningen fortsatt er jobben som kansler.

Det er en dårlig skjult hemmelighet at Merz har et anstrengt forhold til Angela Merkel, etter at den nåværende kansleren presset den en gang så lovende kristendemokraten ut av partiet på starten av 2000-tallet.

Friedrich Merz gjorde comeback i den tyske politikken med én plan for øyet, å ta over som kansler etter Angela Merkel. Etter alt å dømme har ikke 63-åringen gitt opp, selv om nederlaget mot AKK ble et kraftig skudd for baugen.

Merz lover å hjelpe fra sidelinjen

Bare få minutter etter å ha vunnet kampen om ledervervet oppfordret Kramp-Karrenbauer sin konkurrent til å fortsette innsatsen i partiet.

Som Merz selv påpeker ovenfor FAZ, traff han åpenbart en nerve blant CDU-medlemmene. I seg selv er det ganske så imponerende å samle nesten halve partiet bak seg uten å ha vært tilstede i politikken på ni år.

Allerede på landsmøtet lovte politikeren fra Sauerland å ikke gi seg i partiet. Likevel lot mangemillionæren være å kandidere til andre verv, blant annet når ny partiledelse skulle velges. Status er dermed at den tidligere fraksjonslederen per desember 2018 ikke innehar annet enn et ordinært medlemsskap i CDU.

Likevel skal 63-åringen ha lovet Kramp-Karrenbauer sin støtte under en fortrolig samtale senere i desember. Planen er å bidra fra sidelinjen, hva enn nå det måtte bety. I intervjuet røper han også at tiden som fondsforvalter i investeringsgiganten Blackrock er over. Nå dreier alt seg om politikk for trebarnsfaren bosatt i Arensberg i delstaten Nordrhein-Westfalen (NRW).

Om Merz fortsatt kan tenke seg jobben som kansler? Det var naturligvis noe han ble nødt til å forestille seg under kampen om ledervervet, svarer Merz pirrende til FAZ uten å røpe konkret hvordan han ser for seg sin fremtid i partiet.

Uten offisielle verv kan det bli vanskelig å kritisere mannen på 1.98, dersom noe skulle gå galt. Det er lettere å stå utenfor og si “det hadde gått bedre, dersom dere hadde stemt frem meg”.

AKK kan ikke feile i 2019

Allerede i slutten av mai kommer den første testen for nyvalgte Annegret Kramp-Karrenbauer når valg av nye representanter til Europaparlamentet står på programmet.

Siden AKK satte seg i lederstolen har pilene pekt oppover. Siste meningsmålinger gir CDU (sammen med søsterpartiet CSU) stødig over 30 %, noe de var langt unna for bare få uker siden.

Likevel, 30 % er fortsatt et nederlag for kristendemokratene. Tradisjonelt har støtten vært på rundt 40 %, en magisk grense AKK flørtet med da hun kjempet for å overbevise sine partifeller i forkant av landsmøtet hun til slutt gikk seirende ut av.

Det er nok likevel så at Europa-valget ikke alene vil avgjøre Kramp-Karrenbauers skjebne. Enda viktigere er de kommende valgene i de østtyske delstatene Sachsen, Thüringen og Brandenburg. I Sachsen fikk høyrepopulistiske AfD hele 27 % av stemmene ved forbundsdagsvalget i 2017. I både Thüringen og Brandenburg kan CDU fort bli henvist til en tredjeplass, i tillegg til AfD ligger henholdsvis SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschland) i Brandenburg og sosialistene Die Linke i Thüringen an til å bli større enn kristendemokratene.

Er det én ting Kramp-Karrenbauer kan, så er det å vinne delstatsvalg. Sist 56-åringen ga det et forsøk ble resultatet 40 %, den gang i den lille vesttyske delstaten Saarland. Saken blir etter alt å dømme en annen når østtyskerne går til urnene om litt over et halvt år.

Dersom valgene i Sachsen, Thüringen og Brandenburg går ad undas spørs det hvor lenge AKK får fortsette som partileder. På sidelinjen venter Friedrich Merz.

Vil fortsatt ha sin revansje

At Merz ikke ga seg etter landsmøtet i starten av desember er et klart tegn på at han ikke har gitt opp drømmen om en dag å lede hele sjappa.

Da 63-åringen kunngjorde sitt kandidatur i slutten av oktober brukte Der Spiegel durabelig med spalteplass til å definere motivasjonen bak comebacket. Merkel presset ham ut av partiet tilbake i 2002. Nå er Merz tilbake for å sette den siste spikeren i kista til kvinnen som ødela hans politiske fremtid.

Bedre ble det ikke for mannen fra Sauerland at kanslerens favorittkandidat, Annegret Kramp-Karrenbauer, til slutt gikk av med seieren. Med AKK bak spakene i Konrad Adenauer-Haus, hovedkvarteret til CDU, sitter Merkel langt tryggere som regjeringssjef i Kanzleramt. Dersom Merz hadde vunnet spørs det hvor lenge Merkel hadde fått bli.

Om det er revansjelyst ovenfor Merkel, eller bare et eget personlig ønske om å lede CDU og Tyskland, som driver trebarnsfaren fra NRW, er likevel vanskelig å vite.  Derimot er det ganske så sikkert at Merz ikke har gitt opp håpet. Dersom Kramp-Karrenbauer feiler allerede i 2019, vil han fortsatt kunne få muligheten til å vippe Merkel ned fra tronen i Berlin.

Foto: facebook.com/MerzCDU

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: