Merkel vil blidgjøre Erdogan – lover millionhjelp til flyktninger i Idlib

Samtidig gjør koranaviruset situasjonen verre for flyktningene som vil ta seg fra Tyrkia til Europa.

(tyskpolitikk.no): – Vi ønsker å videreføre flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia, og er villige til å øke våre finansielle bidrag, sa forbundskansler Angela Merkel på en pressekonferanse tirsdag.

Samme dag møtte 65-åringen Recep Tayyip Erdogan, Emmanuel Macron og Boris Johnson til videokinferanse for å diskutere flyktningsituasjonen i Tyrkia og sistnevntes NATO-medlemskap.

Situasjonen i Syria og Tyrkia har havnet i skyggen av Koronapandemien, og Merkel & co ønsker å sikre at den nødvendige hjelpen når frem.

Omtrent et døgn senere kunngjorde Tyrkias svært omstridte president at landets grense mot Europa igjen stenges på grunn av korona.

Den stadig mer autoritære lederen høstet knallhard kritikk da han åpnet disse i slutten av februar og skapte kaos på grensen mot Hellas.

125 millioner til humanitære tiltak

– Tyskland har gjort 25 pluss 100 millioner euro tilgjengelig for humanitær hjelp i Idlib. Det er nå viktig at denne kommer raskt fram til de som trenger det, fortsatte Europas mektigste kvinne.

Idlib er den siste bastionen til de syriske opprørerne, og det foregår nå harde kamper mellom disse og den syriske regjeringshæren. Mens Tyrkia støtter opprørerne både finansielt og militært, får Bashar al-Assad støtte fra Russland og Iran.

Nylig ble partene enige om en våpehvile som skal lette på situasjonen. Denne skal overvåkes av Tyrkia og Russland. Forbundskansler Merkel ønsket den midlertidige våpenhvilen velkommen.

– Samtalene om en tollunion må videreføres

Erdogan begrunnet grenseåpningen for tre uker siden med at EU ikke har holdt sin del av flyktningavtalen fra 2016. Den tyrkiske presidenten anklaget EU for uteblivende finansielle midler, samt manglende framgang i forhandlingene om visaforpliktelser og et tettere samarbeid om toll.

– Vi har sagt oss villige til å øke vårt finansielle bidrag, men det er viktig at vi ikke mister andre tema av synet, slik som samtalene om et tettere tollsamarbeid, uttalte Merkel. Dermed imøtekom kansleren langt på vei kravene fra Ankara.

Merkel, som i løpet av året runder 15 år i kanslerstolen, uttalte seg også positivt om at Erdogan på videokonferansen understreket at Tyrkia ønsker å forbli i NATO-samarbeidet.

Utsetter opptak av flyktninger

Samtidig som Tyskland øker hjelpen til nærområdene, kunngjorde regjeringen at opptak av flyktninger fra Tyrkia stanses på ubestemt tid.

– På grunn av tiltakene for å stoppe Covid-19-pandemien har vi informert Bamf (det tyske innvandrings- og asylinstituttet, red. anm.) om at opptakene av mennesker i humanitær nød fra Tyrkia utsettes på ubestemt tid, kunngjorde en talsmann for det tyske innenriksdepartementet tirsdag.

Zeit Online melder at muligheten til å søke asyl i Tyskland er kraftig innskrenket. Kun personer som har testet negativt for viruset, eller som kan bevise at de har oppholdt seg minst 14 dager i karantene, får søke asyl.

Nylig lovet den tyske regjeringen å ta imot opp mot 1500 barn fra den greske flyktningleiren Moria på øya Lesbos. De nye koronareglene ser nå ut til å sette kjepper i hjulene for dette.

– Vi har plass til medmenneskelighet, skrev nylig en gruppe tyske parlamentarikere og aktivister som startet en kampanje for å få hentet disse barna til Tyskland så fort som mulig.

– Situasjonen er ubeskrivelig

Koronapandemien fører ikke bare til at opptaksregler innskrenkes. Den britiske avisa The Guardian melder om en kraftig reduksjon i antall frivillige hjelpere.

– Situasjonen er ubeskrivelig: Mangel på soveplasser, kulde, stress, utmattelse, overfylte telt, uholdbare hygieneforhold, skriver flere hjelpeorganisasjoner i et brev til den franske regjeringen.

– Det er umulig å stanse et koronautbrudd her, forteller en hjepearbeider fra organisasjonen Leger Uten Grenser i flyktningleiren Moria i Hellas til Der Spiegel.

Forholdene for verdens flyktninger er med andre ord svært fortvilet, og hjelpen som Merkel & co nå lover er kun et lite plaster på det gedigne såret for disse menneskene.

Foto: Bundesregierung/Bergmann

 

Einar Haarr Dyvik

Einar Haarr Dyvik studerer statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-universitetet i Freiburg. Tidligere praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Skribent for tyskpolitikk siden oppstarten i 2017.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: